Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Z mé kroniky - 10. část

obrázek k článku Často, když jsem před léty čekávala v Sakařově ulici na stanici trolejbusu, vybavovaly se mně vzpomínky na bývalou Bubeníkovu ulici, jejíž existenci smazal čas. Měla stejný směr, ale její východní část mizela v polích a lukách. Tehdy jí projížděly jen povozy tažené koňmi a kočáry, v zimě za veselého zvonění rolniček sáně. Zde často projížděl kočár, na jehož kozlíku seděl pan Říha, zaměstnanec stavitele Kašpara z Winterovy ulice.

V  dobách, kdy se nám nezdálo ještě o dopravě  trolejbusy, podnikavý stavitel zařídil dopravu do přilehlých vesnic kočárem a kočím Říhou. Pan Říha měl takový malý domeček na křižovatce ulice Holubovy. V tomto prostoru byla stáj pro koně a kryt pro kočár. Pozemek byl obehnán nízkým plotem. Severně následovala louka s vysokými topoly.

V Bubeníkově ulici bydleli zajímaví lidé. Nejvíce mi utkvěl v paměti MUDr. Emanuel Malý, zubní lékař. Byl vysoké postavy, štíhlý, orlí nos dodával jeho tváři inteligentního vzhledu. Vyprávělo se o něm, že plombuje zuby, což tenkrát ještě lidé neznali. Já  jsem ho znala, že trhá zuby. Chodila jsem s tlukoucím srdcem k němu  do čekárny. Tehdy nikdo z nás nevěděl, že je možno dát injekci, aby ten proces se odbyl bez bolesti. Pan doktor nosil výhradně jen dřeváky a když šel, tak to nahlas klapalo. Tento klapot byl tak nějak spojen s předtuchou bolesti. Byla jsem tam v dětských letech asi třikrát.

Pan doktor měl dvě dcery, Milenu a Bertu. Berta byla ve škole moji  spolužačkou. Milena byla o několik let starší a stále spala. Vyprávělo se o ní, že má spavou nemoc. Zemřela mladá a před smrtí sedala za dveřmi čekárny, zevní dveře měly uprostřed okénko, které otvírala a za tím okénkem tiše kvílela. Dlouho jsem nemohla zapomenout ten smutný pohled na trpící dívku...

Sousední dům byl farou a tam žil evangelický farář Pavel Havelka se svou dcerou Melanií. Moje teta Anna byla evangelička a blízce se s touto rodinou stýkala. Velmi vysoce hodnotila duchovní velikost jejich členů.

Naproti na jižní straně ulice bydlel pan profesor Josef Sakař. Tenkrát jsem v něm viděla velmi milého člověka, dnes vím, že to byl geniální historik. Vyučoval na staré reálce zeměpis a dějepis a byl také od mládeže ctěn a milován. Z jeho života, který věnoval jen usilovné práci historické, mnoho nevím. Ale znám cestu, po které rád chodíval na procházku, když si dopřál trochu  odpočinku. Byla to polní cesta z ulice Věry Junkové do Spojila. Tato cesta se vlnila mezi poli, kde byla většinou zelenina všech druhů. Opodál šuměl potůček a do dálky svítil svými žlutými blatouchy.

Často při hledání hub ve Studáneckém lese jsme viděli z dálky postavu, kráčející polní cestou. Na dálku malá postavička, ve skutečnosti jeden z největších velikánů. Sezemická silnice byla tehdy z obou stran lemována zelení  stromů.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem