Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Baronu Arturu Krausovi bude odhalena pamětní deska

obrázek k článku V roce 2002 si pardubická veřejnost připomene významné kulaté výročí, neboť před 90 lety otevřel pardubický rodák baron Artur Kraus první lidovou hvězdárnu v Čechách.

Kraus byl vinou totalitního režimu téměř zapomenut. Proto nás, jeho pokračovatele a následovníky - astronomy-amatéry - napadlo oživit osobnost tohoto svérázného hvězdáře odhalením pamětní desky. Dohodli jsme se tedy se současnou majitelkou domu, ve kterém Artur Kraus hvězdářství od roku 1912 provozoval a jež na třídě Míru stále stojí (čp. 61/62) a čeká na svůj nový „kabát“. Majitelka domu se jeví jako správná patriotka města, a tudíž vřele souhlasí s navrženým záměrem. Obnos, který by měl zhotovení a odhalení desky pokrýt, činí cca 25.000 Kč. Oslovili jsme tedy nejdříve Magistrát města. Od něho jsme dostali příslib v tom smyslu, že v roce, kdy bude deska instalována, požádáme o částku v maximální výši poloviny celkových nákladů oddělení kultury odboru sociálních věcí. Podmínkou je právě oprava fasády domu bývalé hvězdárny.

Zbytek finančních prostředků jsme se rozhodli získat oslovením vhodných sponzorů a získáváním finančních výtěžků z akcí, pořádaných současných hvězdárnou při DDM Delta, která nese název po našem milém, výše zmíněném rodákovi, Hvězdárna barona Artura Krause.

Pouze tři firmy však nezůstaly k našemu záměru lhostejné. S podivem se nejedná o organizace, které mají, jak se říká „pardubickou tradici“.

Jako první budu jmenovat Kooperativu pojišťovnu, a. s., jejíž ředitel pan Mgr. Jiří Hoffman byl tak laskav a reagoval na naši prosbu okamžitě. Pochopil, že je třeba připomínat veřejnosti osobnosti minulých desetiletí, které pro nás - generace následné - vykonaly dostatek pozitivního. Je pro nás navíc vzorem člověka, jací by v budoucnu měli ve společnosti udávat směr.

Ve smyslu stejném rádi děkujeme generálnímu řediteli a.s. Východočeská stavební, jižní skupina panu Mgr. Miroslavu Boštíkovi. Zde je nám dlužno dodat, že částku uvolnil, jak se říká „ze své kapsy“, neboť valná hromada jeho firmy vyloučila zatím poskytování jakéhokoliv sponzorství. I on je pro nás vzorem nejen úspěšného podnikatele, jehož firma vytváří v našem regionu trvalé hodnoty, ale především vzorem člověka s vysokým morálním kreditem a s příkladným žebříčkem hodnot, který správně pochopil, že přispět na akci s kulturním duchem je téměř povinností soukromých osob s nadstandardními příjmy.

Pro ty firmy, jež zůstaly lhostejné, bych znovu vyslovila prosbu, že i symbolická částka by našemu záměru velmi pomohla. Chtěla bych nám všem připomenout skutečnost, že i astronomie a budování jejich počátků na přelomu dnes již téměř minulého století patří v naší vlasti do kulturního dědictví národa.

Společnosti, které na naši prosbu reagovaly pozitivně, jsou pro nás nejen příkladem, ale i podnětem k zamyšlení nad námi samými, neboť většina našeho národa se cítí být kulturní a chce patřit co nejdříve do vyspělé Evropy.

Na závěr bych chtěla poděkovat České astronomické společnosti, jíž byl Artur Kraus v roce 1917 významným spoluzakladatelem. Je pro nás ctí, že přijala spolupořadatelství akce „Odhalení pamětní desky baronu Arturu Krausovi“ v roce 2002.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem