Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Plk. Karel Kašpar (1890 - 1957)

obrázek k článku O odboji v Pardubicích v letech 1939 - 1945 byla napsána řada pojednání. V současné době se podařilo získat dosud neuveřejněné doklady z tohoto období z pozůstalosti plukovníka železničního pluku (později ženijní brigády) v Pardubicích, Karla Kašpara. Plk. Kašpar se narodil 22. července 1890 v Rokycanech a přestěhoval se později do Pardubic. Vojenskou dráhu začínal v letech 1904 - 1908 jako kadet v rakouské armádě na vojenském gymnáziu ženijní služby v Korneuburgu u Vídně. V letech 1908 - 1918 působil v rakouské armádě při vojenských stavbách železnic a mostů v polské Haliči. V roce 1918 vstoupil do československé armády v hodnosti kapitána.

V této hodnosti byl zakladatelem 1. železničního pluku v Pardubicích a obdržel za „výborné a úspěšné služby jako velitel čs. železničního pluku při jeho zřízení a vybudování po převratu“ pochvalné uznání ministerstva národní obrany z 18. 11. 1920. V následujících letech až do r. 1939 pracoval v různých funkcích u tohoto pluku. V letech 1939 - 1941 působil jako vrchní inspektor státních drah v Hradci Králové a v r. 1942 byl dán do výslužby. Poté až do roku 1945 působil u soukromé firmy a v letech 1945-47 opět v armádě jako zástupce velitele železniční brigády v Pardubicích. Při odchodu z činné služby mu vyslovilo MNO za „úspěšnou činnou službu vojenskou, konanou v československé armádě“ zvláštní uznání ke dni 31. 12. 1946. Poté byl se zpětnou platností povýšen z hodnosti podplukovníka na plukovníka. Kromě toho obdržel Dekret Československé obce dobrovolců, kterým mu byl propůjčen Pamětní odznak 1938 k dvacátému výročí založení dobrovoleckých formací (k 28. 10. 1947). Obdobně obdržel Pamätnú medailu za vernosť a brannosť Slovenska v rokoch 1918 - 1938 z 28. 4. 1948. Plk. Kašpar zemřel 28. 10. 1957 v Pardubicích. V roce 1995 byla objevena dcerou plk. Kašpara řada dokumentů, které se vztahují nejen k osobnosti jejího otce, ale i odbojové činnosti v Pardubicích za války a tyto dokumenty v originále byly předány synem plk. Kašpara do VČ musea v Pardubicích, kde byly předány do sbírky dokumentů nejnovějších dějin ve sbírce Slavín, fotografie pak do fotoarchívu VČ musea.

A nyní k vlastní odbojové činnosti nejen plk. Kašpara, ale řady účastníků tohoto odboje, skupiny vedené ředitelem gymnázia Antonínem Blahoutem, dezignovaným předsedou národního výboru. Existuje v originále kompletní schéma této skupiny, kde je řada jmen lidí, kteří se účastnili tohoto odboje. Nám, kteří jsme v tuto dobu nějakým způsobem o této činnosti věděli, je řada jmen známá, ale je zde i řada jmen, která nám známá nejsou. K tomuto dokladu, který je rukou plk. Kašpara přepsán na zvláštním papíru, existuje originální fotografie tohoto dokumentu. Oba tyto dokumenty jsou uloženy v originále v VČ museu. K těmto dvěma dokladům existuje od plk. Kašpara popis činnosti napsaný 16. 5. 1946. Za zmínku obzvláště stojí například článek čtyři, ve kterém plk. Kašpar píše, že ve styku s rtm. Končelem ze železničního pluku, upravoval po odstranění krátkovlnných cívek radiopříjimačů radiopřístroje svých známých na tajný příjem krátkých vln. Zmíněný rotmistr byl však prozrazen a na Pankráci v r. 1944 popraven. Proč tuto otázku tak zdůrazňuji: tento rotmistr byl vlastně spojkou, jak vyplývá z výše zmíněného schématu, se skupinou, kterou hledal Krüger v r. 1943 (odhadoval ji na 100 lidí) a domníval se, že cesta k ní vede spojením Jánský - Jičínský. Tato skupina vydržela zásluhou Janáčka, Košťála, Jánského, Hladěny a Končela. Rtm. Končel byl hrdinou, který byl mučen přes 100 dní, než byl popraven, a to údajně i před manželkou, která byla v jiném stavu. Kdyby rtm. Končel promluvil, pak ti, kteří jsou uvedeni na zmíněném schématu, byli také prozrazeni a případně zlikvidováni, podobně jako skupina kolem npor. Bartoše. Bližší informace o tomto rotmistrovi nemám, nevím, kdo z jeho rodiny přežil, nevím, kde je hledat, ale domnívám se, že tento člověk by zasloužil uznání.

Dokument se také zmiňuje o dalších třech lidech, kteří v současné době již nejsou naživu. O MUDr. Janu Hrochovi, okresním lékaři v Teplicích - Šanově, který působil v této době v Pardubicích jako městský lékař a zároveň lékař vězeňský. V této funkci byl schopen pomáhat politickým vězňům, lidem, kteří byli zatčeni a zároveň získávat zprávy o činnosti gestapa. Dále o plk. ing. Klicperovi, který byl po válce velitelem železniční brigády v Pardubicích a který v době protektorátu sehrál v odboji nezanedbatelnou roli. Dokument se dále zmiňuje o praporčíku Krátkém, pozdějším předsedovi ONV v Pardubicích, který byl spojkou mezi ředitelem Blahoutem a plk. Kašparem.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem