Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Profesor Alois Mudruňka

obrázek k článku Profesor na pražské Umělecko-průmyslové škole Alois Mudruňka se narodil 12. 9. 1888 jako sedmé, poslední dítě na statku v Uhersku. Rodiče rozpoznali jeho výtvarný a technický talent a nechali ho vystudovat reálku v Pardubicích. Ihned po maturitě byl přijat na Umělecko-průmyslovou školu v Praze. Od roku 1907 studoval u profesora Dítěte a od roku 1910 u profesora Maška. Pro svůj talent a odborné znalosti byl přijat 1. 12. 1912 na tuto školu jako asistent profesora V. Maška a vyučoval deskriptivní geometrii a ornamentální kreslení. Posléze se stal na tomto ústavě řádným profesorem.

Kromě své pedagogické činnosti se věnoval ve své rodné obci tvorbě sgrafit na veřejných i soukromých budovách a účasten byl na celé řadě veřejně vyhlašovaných soutěží na návrh poštovních známek, bankovek a cenných papírů. Nejznámější je jeho vítězný návrh bankovek 20 Kč s portrétem generála Štefánika. Realizován byl také jeho návrh přetisků, použitých na příplatkovou emisi poštovních známek, vydaných ve prospěch Červeného kříže v roce 1920. Pro Národní banku československou vypracoval návrh akcií v hodnotách 100 a 1000 zlatých dolarů. Vytvořil také celou řadu užitkových grafických prací (návrh kostelních oken, mozaiky, plakáty, knižní ilustrace), nejznámější je rytina portrétu dr. Rašína.

Sgrafita na svém rodném domě realizoval jako první v Uhersku v roce 1922. Ve štítě znázornil rodinu (matka se sedmi dětmi) s nápisem Všude dobře, doma nejlíp. Na zdi vedle vrat jsou postavy sedláka a pána s textem: Pán z chleba hnůj a sedlák z hnoje chléb.

V roce 1924 realizoval pan profesor Mudruňka sgrafita na právě dokončeném obecním domě, kde uctil místní padlé za první světové války. V průčelí mezi okny jsou ztvárněny obrazy osobností naší minulosti (Jan Žižka, J.A. Komenský).

Za dva roky na to, když si občané obce svépomocí postavili sokolovnu, zhotovil svůj největší projekt v Uhersku. Sgrafita jsou po celé ploše na třech stranách této budovy. Práce na proškrabování vrchní světlé omítky se účastnilo mnoho místních občanů a neúnavně je řídil pan profesor osobně. Jednotlivé obrazy byly namalovány na velké archy pergamenového papíru a linie, které měly být proškrabány, byly dírkované. To vše zhotovil profesor Mudruňka. Pomocníci na lešení tyto archy přikládali na omítku podle jeho pokynů a potírali sazemi. Takto vzniklý obraz byl pak podle pokynů proškrabán. Je samozřejmé, že docházelo k chybám. To pak nastoupili znovu fasádníci a chybně proškrabané místo zaplnili znovu světlou omítkou.

V dalších létech vytvořil pan profesor ještě barevná sgrafita na domě své sestry a na domě spolužáka pana Horváta, místního řezníka, jehož věhlasné párky byly kdysi na jídelním lístku na Veselce. Všechny obrazy jsou doplněny vtipným veršováním.

V době okupace musela být všechna vlastenecká témata zakryta omítkou. Byla sice použita měkká malta s malým množstvím vápna, ale po válce při restauraci bylo mnoho míst poškozeno. Proto pan profesor Mudruňka postupně sgrafita obnovil.

Rodný dům byl zvýšen na patro a to už práce na obnově převzal synovce pana profesora, vynikající sochař Čestmír Mudruňka, který obnovil v částečně pozměněné podobě sgrafita na sokolovně a v roce 1998 i na obecním domě.

Pan profesor Mudruňka byl význačným českým umělcem, pedagogem a vlastencem, který po sobě zanechal dílo rozsáhlé, velké umělecké hodnoty a přesto není všeobecně znám. Je to zejména proto, že svá umělecká díla, především obrazy, grafické listy a rytiny nevystavoval a neprodával. Byl jako učitel dobře sociálně zabezpečen a jako vlastenec vytvářel svá díla, především zmíněná sgrafita bez nároku na jakoukoliv odměnu. Pan profesor Mudruňka zemřel 3. 4. 1956.

Vzpomínám si na pana profesora, kdy trávil pracovní dovolenou v rodném Uhersku, nebo ve vile pana MUDr. Bohumila Koláře v Dolní Rovni, kde měl k dispozici pokoj jako atelier. Krátce jsem měl možnost sledovat jeho práci jak v plenéru, tak také při dokončovacích pracech v ateliéru. Zejména si vzpomínám na jeho práci na dokončování olejomalby, na níž byl ústřední „postavou“ staletý dub z nedalekého lesa, který byl místními nazýván cikánský. Ten obraz mě přímo uchvátil.

Mému otci věnoval pan profesor obraz, když se vrátil z Terezína. Jde o alegorii. V noční zimní krajině u chalupy Českých bratří špehuje postava a vedle něho pod sněhem čeká na špeha odplata. V oblacích, osvícených měsícem rozeznáte Němce prchající před kozáky s tasenými meči.

Těsně před koncem války jsem s rodiči navštívil profesora Mudruňku v Praze. Právě dokončil velkou olejomalbu k oslavě vítězství. Obraz chtěl umístit nad vchod do Národního musea.

Po roce 1948 dlouho přemýšlel, jak bojovat s režimem, jehož podobu u nás uplatňovanou prohlašoval za utopickou a nemravnou. Sám se zabýval také filosofií a vydal několik monografií ručně psaných, jejichž náklad byl vždy právě ten jediný, ručně psaný exemplář.

Pan profesor Mudruňka, postavou drobný, s výrazným pohledem, byl mimořádnou osobností, který si zaslouží, aby se mu konečně dostalo veřejné publicity a aby jeho dílo bylo profesionálně zhodnoceno. Protože část jeho díla žije na veřejně dostupných budovách v Uhersku, vřele vám doporučuji tuto malebnou obec na návrší nad Loučnou navštívit, pokud jste tak již neučinili. A pokud něco můžete sdělit k osobě pana profesora, ozvěte se, prosím.    


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem