Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

K minulosti a současnosti muzea ?Orbis pictus?

obrázek k článku K napsání příspěvku mě motivovalo už samo o sobě sběratelství pohlednic, které jako jedno z možných ušlechtilých koníčků pomáhá člověku rozšiřovat jeho obzor. Dále musím uvést jednoznačný obdiv k mravenčí práci pí Květuše Veselé (nar. 1948 v Brně), jež vedla k založení daného - prvního soukromého muzea pohlednic ve Svitavách. Ke konečnému rozhodnutí to učinit mě přivedlo loňské ?setkání? s výběrem z bohaté kolekce sbírky už v prostorách nynějšího majitele celého komplexu, a to v Kaňkově sále Východočeského muzea Pardubice. Ještě se sluší dodat, že s městem Svitavy mě spojoval dlouholetý pracovní vztah.

Kdysi jsem slyšel, že pohlednicím se říká nejskromnější umění. Obsah druhého slova netřeba jistě komentovat, slovo „skromný“ pak, jak známo neznamená intelektuálně chudý. Naopak zhruba 50 tematických celků sbírky pí Květuše Veselé dokládá jejich hodnotu.

Unikátní Muzeum Orbis pictus působilo ve skromných prostorových podmínkách od 28.3.1993. Zároveň začalo neustále rozšiřovat svůj fond, na podporu rozvoje v zájmu zachování existence byla založena Nadace, pamatováno bylo i na mladé (pro děti od 10 let založen kroužek při ODDM, zvaný Vlaštovka). Muzeum pí Veselé připravovalo pravidelně výstavy nejen ve Svitavách, ale i v četných jiných místech republiky (z ní uveďme alespoň účast na výstavě v prostorách pražského Hradu, brněnském Regiontouru 96, kde jeho expozice reprezentovala svitavský okres a účast na I. Veletrhu muzeí ČR v Třebíči) i v zahraničí (např. v Německu, Rakousku, Kanadě). Na výstavách tato sbírka udivovala svou námětovou šíří, množstvím exemplářů (komplet představuje cca 300 000 ks), originalitou. Při těchto výstavách, jak to majitelka muzea měla možnost i v regionálním tisku ocenit, se samozřejmě naskýtaly možnosti navazováni užitečných kontaktů.

Činnost muzea byla podporována hlavně referáty kultury a regionálního rozvoje OÚ Svitavy, nelze však opomenout (kromě Nadace, příp. jiných příznivců) ÚM Svitavy.

Spolupráci Muzea Orbis pictus a Měst. muzea a galerie Svitavy dokládá i příspěvek ředitelky MMG pí Blanky Čuhelové pod názvem Veselé dějiny pohlednic (Svit. noviny, únor 1998).

Propagaci muzea začala uplatňovat i jiná média (R, TV). Tu si ale v podstatě vzato, muzeum vytvářelo již zmíněnými tematicky, žánrově členěnými výstavami, z nichž bychom mohli připomenout např. Žena-věčná inspirace, Sbírky světového malířství na pohlednicích, Naše hrady a zámky, Děti pro děti, Osobnosti a autogramy, Naši herci a zpěváci, blahopřejné vizitky, 1. emise koresp. lístků, pohlednic vydané k Vánocům, Velikonocům a novému roku. Byl vydán kalendář Z historie a současnosti Svitav.

S rozvojem činnosti muzea však narůstaly problémy prostorové, ale i finanční, protože poskytované prostředky nestačily na pokrytí jeho požadavků. V tisku se pak objevilo sdělení majitelky o obávané myšlence týkající se likvidace muzea.

Naděje na jeho uchování se vynořila po ochotě kastelána hradu Svojanov umístit sbírku tam. Zdálo se, že muzeum bude mít na hradě „trvalý domov“. Pí Veselé to samozřejmě udělalo nemalou radost, stala se i zaměstnankyní hradu a pokládala za vhodné vyjádřit též dík Nadaci města Poličky (město je vlastníkem hradu).

Zmíněné naděje se však ukázaly lichými. Postupem času se stalo zřejmým, že klimatické podmínky pohlednicím nesvědčí a proto se pí Veselá dohodla s kastelánem hradu o jejich vrácení do Svitav, kde z důvodů badatelských a konání příležitostných výstav byla zachována jen Minigalerie.

Další nepřízeň osudu (i když sbírka neutrpěla zvláštní újmu) pro muzeum znamenalo rozvodnění řeky Svitavy-vzhledem k téměř těsnému „sousedství“ s domkem pí Veselé, kde bylo muzeum umístěno (rok 1997). Nehledě na původně velké plány se majitelka rozhodla i z rodinných důvodů nabídnout, ale jen jako celý komplet svou sbírku k prodeji: Za finanční podpory Ministerstva kultury ji zakoupilo muzeum Pardubice.

Základní informace o původně soukromé sbírce pí Veselé se návštěvníci Kaňkova sálu pardub. muzea mohli dovědět již u vchodu na přísl. panelu u příležitosti výstavy Co sbírá muzeum. Přírůstky z let 1989-1999 (proběhla v době 25. 6. - 26. 9. 1999). Tato prezentace vybraných exponátů nezůstala ojedinělou. Jako doklad uveďme tu, jež proběhla v přednáš. sále muzea na přelomu let 1999 a 2000. V tomto roce se s nimi návštěvníci muzea mohli setkat u příležitosti konání velké výstavy, na kterou se dle slov kurátorky sbírky Mgr. Renáty Kupkové měla přijet podívat i původní majitelka (žije u dcery v Kanadě). Jmenovaná kurátorka bude mimo jiné zabezpečovat prezentaci pohlednic při dalších příležitostných tematických výstavách a v plánované nové stálé expozici. VČ muzeum Pardubice bude sbírku rozšiřovat a připravovat doprovodné akce pro zájemce o filokartii.

Informace o sbírce Orbis pictus měli možnost získat čtenáři Pard. novin díky přísp. ředitele Vč. muzea PhDr. Fr. Šebka. Všechny deníky Bohemia vyd. PNPRESS zařadily příspěvek o této sbírce 18. 12. 1999 do víkendové přílohy Vánoční čtení.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem