Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

MUDr. Jaroslav Pick - devadesátiletý

obrázek k článku V městské části Pardubic II Polabiny - Cihelna žijí - nedaleko od sebe - dva devadesátiletí lékaři, členové základní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu č. 4. První z nich je MUDr. Josef Krynický, nar. 23. 10. 1909, původem volyňský Čech. Místem jeho narození je ves Kupičov blízko Vladimíru Volyňského (záp. Ukrajina), kam mladý J. Krynický chodil do gymnázia, potom studoval na lékařské fakultě ve Varšavě. Od 27. 4. 1944 voják Čsl. armádního sboru v SSSR, známý frontový lékař, který se přes Duklu, Liptovský Mikuláš a Vrútky dostal po 9. květnu 1945 do Prahy. Tento devadesátiletý major čsl. armády v. v., nositel Čsl. válečného kříže 1939 a jiných vojenských i civilních vyznamenání žije tu se svou ženou Libuší (n. 1919) v relativním klidu, ne však v odloučenosti od denních starostí lidí, kteří v pardubických Polabinách pobývají.

Druhým „čerstvým“ devadesátníkem je MUDr. Jaroslav Pick, jehož životní cesta, názory a myšlení stojí též za naši pozornost. Jubilující Dr. J. Pick se narodil 27. dubna 1910 v Chotěboři v rodině židovského obchodníka s kožedělným zbožím. V roce 1929 absolvoval chotěbořské gymnázium a pak studia na lékařské fakultě Karlovy univerzity v Praze (promoce 1. 7. 1935). Vojenskou dvouletou povinnost si odsloužil na středním Slovensku. A už rok 1938 - kdy se oženil - zasáhl do jeho života dost výrazně. Jednak byl mobilizován v květnu k ochraně našich hranic, jednak se svou vojenskou jednotkou na podzim na jih Slovenska. Vrátil se potom do rodného města a pracoval jako sekundární lékař pro choroby vnitřní v nemocnici v Havlíčkově (Německém) Brodě. V době prvních let druhé světové války měl - dá-li se to tak vůbec říci - jistou dávku štěstí. Byl sice zbaven místa sekundárního lékaře, nebyl však na podzim 1942 zařazen do seznamu osob židovské národnosti nebo židovského náboženského vyznání z jižní části východních Čech, které byly ve dnech 5. a 9. prosince 1942 deportovány tábora Osvětim. Nečekal jej tedy osud jeho kolegy Otty Klepetáře, nar. 26. 4. 1900 v Praze, zubního lékaře v Pardubicích, který byl deportován z Pardubic do Terezína 9. 12. 1942 a odtud 23. 1. 1943 do Osvětimi. Zde zahynul, datum jeho úmrtí nebylo zjištěno.

Svému „vězeňskému osudu“ Dr. Jaroslav Pick přece jen neušel. Byl zatčen 16. října 1944 a transportován do internačního tábora Postoloprty v tehdejších „Sudetech“. Zde pobyl - hlavně při stavbě letiště u Slaného - do 16. dubna 1945. Odtud před blížící se frontou se svým kamarádem utekl a záhy se dostal do svého domova. Ale jen několik dnů jej dělilo od jeho lékařských povinností. Začátkem května 1945 vypuklo povstání českého lidu, které se projevilo i na Chotěbořsku v souvislosti s rozvíjejícím se partyzánským hnutím v této oblasti. Donedávna vězeň v Postoloprtech poskytoval lékařskou pomoc - často za složitých okolností - raněných českým i německým lidem. Ještě 9. května 1945 zastřelili němečtí vojáci u Bílku (blízko Chotěboře) devět českých partyzánů - povstalců. Jen dvěma z jedenáctičlenné ozbrojené skupiny se podařilo zachránit si život. Raněné předstírající při střelbě smrt - ošetřil záhy Dr. J. Pick.

Po květnu 1945 pracoval pak Dr. Jaroslav Pick opět v havlíčkobrodské nemocnici, od r. 1953 v Pardubicích jako lékař nemocenské pojišťovny a krajské odborové rady. Po sloučení pardubického a královehradeckého kraje v r. 1960 byl činný v Hradci Králové. V r. 1970 se vrátil do Pardubic a ačkoli měl při svém věku možnost jít do důchodu, začal působit jako závodní lékař Východočeských chemických závodů v Pardubicích - Semtíně. Rehabilitační pavilon v lázeňském areálu v Lázních Bohdaneč, který tu Východočeské chemické závody pro své zaměstnance vybudovaly, je svým dílem i prací našeho letošního jubilanta.

Současně byl veřejně činný jako člen a funkcionář Svazu osvobozených politických vězňů (později Svaz protifašistických bojovníků) od srpna 1945, dále člen Čsl. sociálně demokratické strany (1945-1948) a strany komunistické (1948 - 1970).

Za nezištnou a příkladnou práci na úseku lékařské péče se Dr. Jaroslavu Pickovi dostalo uznání a ocenění. Je nositelem několika státních vyznamenání a svazových medailí, z nichž nejvíce si cení svazové medaile Za věrnost, která mu byla udělena ústředním svazovým orgánem v r. 1998.

Pobesedovat s Dr. Jaroslavem Pickem znamená setkat se s dobrým a pracovitým člověkem. Stále optimistický - i když v poslední době někdy posmutnělý náš jubilant (v srpnu loňského roku mu zemřela žena) se zajímá o životní problémy českého člověka v současnosti a také třeba o to, jak to hrají naši fotbalisté nebo hokejisté. Tomuto ctiteli Marxe a Masaryka, těchto velikánů ducha 19. a 20. století, jenž se nikdy nezpronevěřil lékařské přísaze a profesi, patří naše upřímné blahopřání, srdečný dík a přání dobrých dalších let.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem