Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Před padesáti lety byly položeny základy vysokého školství v Pardubicích

obrázek k článku Dne 27. června 1950 byla rozhodnutím československé vlády zřízena ?Vysoká škola chemická v Pardubicích?. Prvním děkanem byl v letech 1950-1951 prof. RNDr. Vilém Santholzer, DrSc. V listopadu 1953 se status školy změnil a nařízením vlády vznikla ?Vysoká škola chemicko-technologická v Pardubicích? (VŠCHT) v čele s rektorem. Prvním rektorem se stal tehdejší doc. Ing. Dr. Jiří Klikorka. Tím byly položeny základy k nejvyššímu stupni vzdělávání ve městě Pardubice.

Po roce 1989 se charakter školy změnil, vznikly postupně dvě nové fakulty. Z jednofakultní školy chemického zaměření se stala instituce poskytující vysokoškolské vzdělání univerzitního typu. Proto parlament České republiky schválil návrh na přejmenování VŠCHT Pardubice na Univerzitu Pardubice od 31. března 1994.

Dnes má možnost studovat na Univerzitě Pardubice 4000 studentů na třech fakultách a jednom ústavu. Studují na Dopravní fakultě Jana Pernera, Fakultě chemicko-technologické, Fakultě ekonomicko-správní a Ústavu jazyků a humanitních studií. Vedle studia přírodovědných, chemických a biologicko-chemických oborů, nabízí Univerzita Pardubice rovněž studium programů technických, zaměřených na dopravní problematiku, studium hospodářské politiky a správy, dále oborů humanitních, zaměřených jak na studium učitelství cizích jazyků, tak na sociokulturní studia a kulturní dějiny.

 

 

Absolvováním bakalářských studijních programů získávají studenti titul bakalář, magisterská studia vedou k získání titulu inženýr nebo magistr.

Za padesát let své existence se stala VŠCHT a její pokračovatelka Univerzita Pardubice vnitřně konsolidovanou institucí, jejíž posluchárny opustilo víc než devět tisíc vysoce kvalifikovaných odborníků.

Oslavy výročí padesáti let existence vysokého školství v Pardubicích byly zahájeny již 16. listopadu 1999 odhalením pamětní desky ke „Dni boje studentů za svobodou a demokracii“ před novou knihovnou Univerzity Pardubice. Pod záštitou České komise pro UNESCO oslavy probíhaly až do října 2000, kdy uplynulo padesát let od doby, kdy 15. října 1950 zahájilo prvních 120 studentů svá studia chemie na Vysoké škole chemické v Pardubicích.

Padesát let existence pardubického vysokého učení není ve srovnání s jinými úctyhodnými vysokoškolskými učelišti dobou nikterak dlouhou. Každá univerzita mívá svého patrona a často nese i jeho jméno. Mladou Univerzitu Pardubice spojuje s naší nejstarší univerzitní institucí významná postava českého státu, ARNOŠT Z PARDUBIC. Tento vysoce vzdělaný muž, licenciát kanovnického práva, absolvent univerzity v Bologni a Padově, jeden ze zakladatelů vysokého učení Karlova, jeho prvý kancelář, prvý arcibiskup pražský je vždy pokládán za patrona města Pardubice.

Proto UNIVERZITA PARDUBICE si jistě může přivlastnit ARNOŠTA Z PARDUBIC také i jako SVÉHO PATRONA.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem