Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Zámek ztratil šanci být na seznamu UNESCO

obrázek k článku Ministerstvo kultury zveřejnilo koncem srpna roku 2000 seznam jedenácti památek, které chce stát v příštích jedenácti letech prosadit do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Na prestižní soupis se z východočeských památek dostal pouze skalní sochařský soubor barokního mistra Matyáše Bernarda Brauna v areálu Betlém nedaleko Kuksu.

Město Pardubice před časem požádalo o zařazení pardubického zámku do tzv. indikativního seznamu památek České republiky pro UNESCO. Důvod byl pochopitelný, zařazení do Seznamu světového dědictví znamená mimo jiné  okamžité zviditelnění památky, ta se objeví v této souvislosti v různých encyklopediích, turistických průvodcích, v nabídce cestovních kanceláří...  Atraktivní památka pak přitahuje cestovní ruch také do svého okolí, v tomto případě do samotných Pardubic.

Žádost města projednala vědecká rada  ředitele Státního ústavu památkové péče v Praze a nedoporučila  zařadit pardubický zámek do zmiňovaného indikativního seznamu. V odůvodnění  se sice potvrzuje význam historického jádra města a zámku jako významné renesanční stavby v rámci České republiky s mimořádně vyvinutým bastionovým systémem opevnění, ale… V posledních letech se v dokumentech Výboru pro světové dědictví opakují některé názory a doporučení pro další výběr návrhů. Zejména je to konstatování „přezastoupenosti“ památek z Evropy,  jmenovitě velkých historických staveb a církevních památek křesťanské kultury. Státům, které jsou už v seznamu  početněji zastoupeny (s devíti památkami ze 630 z celkem 118 zemí světa k nim Česká republika už patří), bylo doporučeno, aby své nominace co nejvíce zpřísnily nebo dokonce pozastavily.

  Ve zprávě Státního ústavu památkové péče, podepsané jejím ředitelem PhDr. Josefem Šulcem, se dále píše: „…vědecká rada diskutovala možnost obhajovat mimořádnost památky s ohledem  na unikátní systém  opevnění. Právě tato charakteristika je poněkud  znejasněna současným parkovým  využitím bývalého příkopu, v jehož části je navíc tenisový areál. Není dostatečně dochován a v obraze města uplatněn i bývalý vodní přivaděč pro případ zaplavení příkopu vodou. Hodnota opevnění je momentálně potlačena rekreačními a sportovními funkcemi městského organismu, které jsou pro město jistě důležité, těžko je však obhajovat  v případě popisu mimořádného vzhledu a významu kulturního statku, který se uchází o zapsání  do Seznamu světového dědictví…

V odpovědi magistrátu na dotaz na budoucnost tenisového areálu je uveden záměr zkulturnění stávajícího areálu a perspektiva výhledového přemístění  sportoviště do jiné lokality ve městě. Nepředpokládáme však, že je to reálné v horizontu, na který je současný indikativní seznam sestavován, tedy na 10 až 12 let… V další diskusi byly   komentovány i některé výrazné stavební zásahy, k nimž došlo v posledních letech při obnovovacích pracích v areálu zámku a které nebyly vždy provedeny s prioritním cílem uchování autenticity památky – charakteristiky, za niž se předkládající země v nominačním materiálu zaručuje a kterou podrobně obhajuje.  Česká republika bude v nejbližších letech předkládat ročně jednu, nejvýše dvě nominace tak, aby si vzájemně naše návrhy při projednávání nekonkurovaly… A proto je nejvýše potřebné vybrat památky, které mají opravdu  naději na pozitivní vyhodnocení.“

  Tolik podstatná část ze stanoviska Státního ústavu památkové péče v Praze.  To, že pardubický zámek nebude ani v návrhu na zapsání do seznamu světového dědictví, by nemělo znamenat, že město rezignuje na finanční i jinou podporu při další  pokračující rekonstrukci zámku.  Současně by se mělo předcházet dalším nevratným negativním zásahům do zámeckého areálu a jeho nejbližšího okolí (Přihrádek, Tyršovy sady…). Ostatně zámek  patří  především obyvatelům a návštěvníkům Pardubic, na tom žádný seznam nic nezmění.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem