Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Z mé kroniky - 12. část

obrázek k článku Klub přátel Pardubicka mi daroval krásné stáří. Bylo mi 64 let, když jsem se stala členkou klubu. Poznala jsem řadu inteligentních lidí, obohatila jsem svůj život přátelstvím s nimi. Dle vzoru ostatních členů snažila jsem se být klubu užitečnou. Moje začáteční činnost spočívala v tom, že jsem v kruhu svého bydliště roznášela členům Zprávy, aby chudý klub ušetřil za porto.

Posílala jsem upomínky neplatícím členům a k výročím gratulace. Postupem let jsem nacházela stále více příležitost uplatnit se a blížící se stáří přestávalo být hrozbou. A to jsem ještě nikdy nevyužívala jeden z největších kladů členství - krásné nedělní výlety přírodou s historickým odborným výkladem různých památek, protože již ve věku 60 let jsem nemohla dělat delší procházky. Jednou jsem se o to pokusila a vedoucí výpravy pan prof. Macháček mě musel nechat ve Spojile čekat na autobus, protože cestu Studáneckým lesem do Pardubic bych již nezvládla.

Plocha Pernštýnského náměstí mi nečinila potíže a tak jsem vodila návštěvníky Pardubic kolem starodávných domů. Když jednou jeden člen průvodu při příchodu na náměstí zvolal nadšeně: „To je krása!“, měla jsem pyšné pocity vlastníka. Na náměstí bydlel v jednom domě elektrikář pan Veselý a když mě viděl jít s průvodem lidí pod okny, otevřel okno a volal: „Paní Chudá, ne abyste si něco vymýšlela, řekněte jim pravdu!“. Byl to humorista a kolikráte mně řekl: „Já jsem na tom dobře, protože jsem Veselý, ale s vámi je to špatné, jste pořád Chudá“. Ani nevím, zda je dosud na živu.

Jednou si objednal procházku po městě vojenský útvar z Klatov. Dostavil se však jen pořadatel a jeden vojín. Omluvili se a chtěli odejít, ale já si vzpomněla na pana Kubeše, který vždy říkal: „Jeden posluchač musí být u řečníka totéž, co padesát posluchačů“. A tak neušli procházce se mnou a ten vojín si pořídil několik fotografií. Projevoval o vše velký zájem. Jednou nás zahnal déšť do hostince U bílého koně. Pokračovala jsem ve výkladu dále a potěšilo mě, že hosté, kteří k mému průvodu nepatřili, chodili při odchodu poděkovat za přednášku. Jednou mě požádal pan Jiří Štědroň, abych navštívila Ing. Zelenku, požádala o informace o cestách do arabského Orientu a napsala o tom článek do Zpráv. Poslechla jsem velmi ráda a usedla v „arabském“ pokoji svého bývalého profesora. Tolik mě zaujal hovor s panem inženýrem, že pod různými záminkami jsem tam přišla ještě dvakrát. To byl duševní velikán! Můj článek vyšel v únoru 1978.

Ráda bych něco prozradila ze soukromí pana profesora a jeho paní. Svěřila mi totiž cosi, o čem se nesměl nikdy dozvědět. Dnes jsou již oba mrtvi a jistě by mi to nezazlívali, protože si byli vědomi, jak si jich vážím. Pan profesor poznal svoji choť ve škole, byla jeho žačkou. Nalezli v sobě zalíbení a rozhodli se, že uzavřou manželství. Ale pan profesor měl určité podmínky, na jejichž splnění trval a dal své milé lhůtu rok. Do konce tohoto roku se měla naučit jeden světový jazyk, naprosto perfektně, pak měla slíbit, že nikdy nebude chtít dítě, protože snem jeho života bylo poznávání cizích krajů a cestování. Musela slíbit, že mu nebude zatěžovat život nářky a únavou z cestování, že se nebude bát spát v opuštěných krajinách a nebude mu znesnadňovat tento neobvyklý způsob života. Paní vše slíbila a také čestně dodržela. Vyprávěla mi, že jednou nocovali ve stanu na Zanzibaru a ticho noci rušil hlas bubnů nedaleko usídlených domorodců. Nemohla strachem usnout, celou noc probděla a když se jí zeptal ráno manžel, zda ji nebudil hlas bubnů a ten hluk, řekla, že spala tak tvrdě, že vůbec o ničem neví. To byla vždy její odpověď na podobné dotazy. A nejenže se naučila jeden světový jazyk v dané lhůtě, ale ještě asi dvacet arabských dialektů.

Kromě velké sbírky fotografií starých Pardubic měla jsem ještě 400 diapozitivů a vzpomínám ráda na ty přednášky, kdy v zatemnělém sále jsem s diváky v duchu procházela dnes již neexistující uličky, malé domečky, ukazovala povodeň Chrudimky z minulého století, starý hřbitov se svojí zadumanou romantikou.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem