Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Oldřich Bachman

obrázek k článku Sám o sobě nic nenapsal, ale zůstal po něm stoh rukopisů obsahujících historický popis událostí, vztahující se k Bohdanči, Pardubicům a částečně východočeskému regionu. Rukopisy vznikaly na základě dlouhodobého shromažďování výpisů a poznámek z archivů, které třídil a sestavoval do chronologického pořadí o dovolených. Toto všechno je vyčteno z meziřádků úvodů a doslovů některých rukopisů. Byl zaníceným historikem a vlastní předsevzaté úkoly na základě vrozené intuice plnil nesmlouvavě. Byl si vědom neúplnosti díla, ale věřil, že rukopisy jsou upozorněním pro následovníky, kteří vyhledaná témata budou dále rozvíjet. Byl zvyklý tvrdě pracovat a práce mu byla potěšením a radostí. Při zpětných pohledech a zamýšleních trpěl roztrpčením, neboť byl si vědom, že se nemůže zavděčit všem lidem. Vždyť každý z nás má své přátele, ale i nepřátele. Jeho práce byla ztěžována atmosférou doby, neexistovala žádná kolegialita, spíše byly ceněny pomluvy a klepy. Stal se nakonec v důchodovém věku dobrovolným a čiperným pracovníkem Východočeského muzea až do své smrti.

Oldřich Bachman narodil se 29. června 1884 v Bohdanči čp. 2 jako syn poštovního podúředníka. Byl nadaným chlapcem, obecnou a měšťanskou školu vychodil v místě bydliště, reálku vystudoval v Pardubicích, kde v roce 1903 maturoval. Byl vytrvalý, pracovitý a měl výtvarné nadání. Jeho zálibou zpočátku bylo sbírání známek, obrazů a starožitností. Slovem i písmem znal německy a francouzsky, rád četl texty v staročeštině. 21. února 1914 se oženil s Marií Dittrichovou, svou velikou láskou od chlapeckých let. Z manželství se narodila dcera Věra, stala se zpěvačkou, byla dvakrát vdaná. Prvním manželem byl profesor a akademický malíř Václav Hejna, druhým hudební kritik Dr. Eduard Herzog. Z druhého manželství se narodila vnučka Olga, provdána za Ing. Loveckého, která nyní žije v Bratislavě. Z maminčiny strany žila v Pardubicích pí Marie Pavlišová a v Praze dosud pí Hana Semšová. Od dědečka Bachmana zachovalo se mezi příbuznými mnoho jeho uměleckých výtvorů, které byly pořízeny z netradičních materiálů, jako šišek, žaludů a drůbežích kostí, z kterých po dotváření a vybarvení vznikli pajduláci, ptáci a hmyz. Kromě těchto výtvorů nachází se mezi příbuznými množství nakreslených pohlednic i torza rukopisů, zaobírajících se historií regionu, zvláště rodištěm-Bohdančem a místem celoživotního působení - Pardubicemi. Zde žil a pracoval ve Sladkovského ulici čp. 788. Životním zaměstnáním Oldřicha Bachmana stala se pošta, kde prošel všemi stupni zaměstnání, až stanul na stupni nejvyšším - stal se ředitelem hlavní pošty v Pardubicích. Do důchodu odešel v r. 1945. Zemřel 27. února 1969 v domově důchodců „U Kostelíčka“, byl zpopelněn a urna uložena do rodinné hrobky č. 409 na starém Svatojiřském hřbitově v Lázních Bohdanči.

Po rekapitulaci celoživotní pouti pana ředitele Bachmana zjišťujeme, že 30 let života naplnila příprava, 34 let aktivní práce a 21 let doba důchodového odpočinku. Obrátíme-li se k posouzení jeho přínosu, zjistíme, že koníčkem a těžištěm stala se mu historie, která byla uložena do 80 rukopisů, převážně nacházejících se v oddělení mladší historie Východočeského muzea v Pardubicích. Pro představu, o jaký objem práce jde, je nutno seznámit se s jednotkou Bachmanova rukopisu. Je to tzv. „Bachmanova stránka“ strojopisu, která pro formát A4 představuje 65 klepů a 55 řádek, což činí 3575 úderů, zatímco normální stránka formátu A4 pro autorský arch tvoří pouze 60 klepů a 30 řádek, což činí 1800 úderů (v podstatě dvojnásobný objem).

Zcela mimořádnou pozornost zasluhují rukopisy věnované historii i tehdejší současnosti Bohdanče. Jsou to:

Dějiny Bohdanče I. - formát A4, 189 str., úvod datován 31. 12. 1960, 155 odkazů

Dějiny Bohdanče II. - formát A4, str. 161 až 396 (205 stran)

Dějiny Bohdanče III. - formát A4, str. 397 až 579 (182 stran), 173 odkazů

Z dosud známých prací v oboru historie o Bohdanči jsou tyto materiály nejhodnotněji zpracovány.

Mému rodišti - formát A5, 202 stránek

Je to kompilační práce, obsahující kromě podstatných vlastních výtahů z Dějin Bohdanče i články ostatních regionálních autorů.

Slatinné lázně v Bohdanči „Anežčiny“ - formát A4, 89 stran

Při mravenčí práci o historii regionu stačil O. Bachman sesumarizovat všechny práce, které o rozvíjejících se lázních byly napsány, a tak vytvořil jejich první almanach.

Seznam majetníků domů z r. 1950 a situační plán Bohdanče - formát A4, 13 stran, plán formátu A1

Podává stav o majitelích domů včetně vymezení doručovacích poštovních obvodů a umístění poštovních schránek v Bohdanči.

Pro Pardubice napsal ručně psaný rukopis

Pamětní kniha poštovního úřadu Pardubice 1. (díl I, II, III), 514 stran, formát A4

Kniha je uložena ve Státním okresním archivu v Pardubicích.

Z ostatních rukopisů, uložených v pardubickém muzeu, kterých je 70 kusů, má k Bohdanči vztah 13. Je podivné, že ředitel O. Bachman napsal a shromáždil veliké množství materiálu o historii možno říci „východočeského regionu“, přičemž v regionálních novinách a časopisech (Krajem Pernštýnů) nenalezneme jeden článek, pocházející z jeho pera. Vyjímku činí pouze článek „Nové dokumenty o životě básníka J. J. Langera“, uveřejněný ve sborníku Hradecký kraj, 1958, str. 279 až 303. Z toho důvodu jeho jméno nenalezneme v žádné kartotéce autorů a článků, v žádné citaci a nenalézá se pravděpodobně ani v nynějších databázích regionálních pracovníků. Pouze v kronikách města Lázně Bohdaneč nalezneme dva zápisy:

Kronika V., rok 1956, str. 158

Výstava J. J. Langera

Byla otevřena v Pardubicích 30. 9. 1956 po celý měsíc říjen, 12. 11. 1956 přenesena na 8 dní do kolonády bohdanečských lázní. Od kronikáře Jana Špačka bylo zapsáno: Budiž zde poznamenáno, že veliký na zdar výstavy podíl měli Oldřich Bachman, ředitel v. v. z Pardubic a Vlastimil Vokolek, pracovník muzea v Pardubicích. Získali největší počet exponátů, o kterých nebylo dosud nic známo. Výstava splnila své poslání. Po celou dobu trvání byly hojně navštívena občanstvem z Pardubic, z Bohdanče i školní mládeží z okolních škol.

Kronika VL., rok 1983, str. 507

Historická dokumentace

(podařila se získat) z pozůstalosti Františka Vosáhly, zlomek z jeho činnosti jako kronikáře, avšak současně nejvýznamnější práce Oldřicha Bachmana, který shromáždil cenný historický materiál o našem městě (od Ing. Jiřího Vaško). Fr. Procházka, kronikář.

Předložený souhrn materiálu o řediteli Oldřichu Bachmanovi svědčí o tom, že patřil k velkým osobnostem města Lázně Bohdaneč. Jeho přínos je nesporný, přestože pracoval v úplné anonymitě. Shromážděný materiál svědčí o veliké jeho pracovitosti. Kromě základních dat byly pro mne všechny ostatní informace k dokreslení jeho osobnosti takřka nedostupné. Byly podniknuty kroky především v příbuzenstvu, ale bez většího úspěchu. Při studiu literatury spjaté s Výstavou tělesné výchovy a sportu v Pardubicích v r. 1931 a Radiovýstavou v Pardubicích v r. 1934 nebylo dosaženo kýženého výsledku, ačkoliv jmenovaný měl na nich podíl ze svého pracovního postavení. Nedobytné zůstaly informace z pardubického muzea, kde v době důchodu působil bezplatně v Muzejním spolku. Je záhadou, jak se některé rukopisy dostaly do muzea a držení regionálních pracovníků? Podáváme alespoň z dostupného materiálu neúplný obraz tohoto „Bohdaňáka“, aby nezapadl, jako dosud...


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem