Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Deset let činnosti STCHK v Pardubicích

obrázek k článku Již deset let vyvíjí svoji činnost SPOLEK TEXTILNÍCH CHEMIKŮ A KOLORISTŮ (dále STCHK) v Pardubicích. Již deset let jsou Pardubice centrem pro textilní chemiky. Tento významný spolek nalezl dobré umístění na akademické půdě Univerzity Pardubice. Dobrý vztah STCHK k této škole je také proto, že se na ní vyučuje jak textilní, tak barvářská chemie. V tomto oboru studovalo a promovalo mnoho dnešních textilních odborníků, kteří se rádi vracejí do Pardubic na odborné konference již jako členové STCHK.

Historie STCHK je delší než jen 10 let. Spolek byl založen již v roce 1908 ve Dvoře Králové n. L. Postupně vznikaly další národní spolky se stejnou náplní po celém světě - všude tam, kde byl textilní průmysl. Dnes jsou všechny spolky sdruženy v Mezinárodní federaci spolků textilních chemiků a koloristů (International Federation of Associations of Textile Chemists and Colourists - IFATCC - ) se sídlem ve Švýcarsku.

Přestože myšlenka na založení odborného spolku vznikla v Čechách již v roce 1908, nebyli jsme po druhé světové válce v přímém kontaktu s Mezinárodní federací. Až po roce 1990 jsme opět navázali přerušené styky a v roce 1993 jsme se stali afilovanými členy IFATCC.

Deset let úspěšné samostatné spolkové činnosti, t. j. organizování textilních konferencí dvakrát ročně, vybudování dostatečně velké členské základny a vydávání spolkového ZPRAVODAJE pro členy STCHK atp. bylo předsednictvem Mezinárodní federace pozitivně oceněno. Proto na letošním zasedání předsednictva Mezinárodní federace v Baden-Badenu dne 16. 6. 2001 bylo přijato rozhodnutí, aby českému spolku bylo změněno členství afilované na řádné plnoprávní členství s hlasovacím právem. Je to významné ocenění naší práce Mezinárodní federací. Jak nám bylo také sděleno, patříme v Evropě k zemím s nejlepší spolkovou činností.

V současné době se konference uskutečňují  převážně v Pardubicích v Domě techniky. Dík vstřícnosti vedení DT Pardubice jsou konference vždy dobře zajištěny jak po stránce techniky pro přednášející, tak po stránce prostorové pro obchodně-technická jednání zúčastněných domácích i zahraničních firem s delegáty konferencí. Účastníci konferencí také příznivě hodnotí i ubytování v Pardubicích (dostatečná kapacita hotelů LABE, ZLATÁ ŠTIKA atd. ) Bez těchto dvou důležitých bodů, t. j. místa pro konferenci a ubytování, by nebylo možno udržet úspěšnou činnost STCHK.

Přestože Pardubice nejsou vysloveně textilním městem, věříme, že se tato desetiletá tradice konferencí textilních chemiků ve východočeském městě udrží. Je třeba, aby byla udržena dobrá úroveň technického zázemí (DT Pardubice) a dobrá služba při ubytování.

Přejme proto městu Pardubice, aby i jiné průmyslové obory našly ve městě zázemí pro svá odborná a obchodní jednání a setkávání. Vždyť Pardubice v rámci naší republiky mají velmi výhodnou polohu, co se týká dopravy.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem