Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Po stopách jedné bronzové bysty

obrázek k článku Před časem jsem někde četl nebo slyšel (je to již delší dobu), že si pardubičtí radní nechali v meziválečném období zhotovit bystu dlouholetého profesora pardubické reálky, býv. pardubického člena městského zastupitelstva a radního, autora pětidílných ?Dějin Pardubic nad Labem?, čestného občana Pardubic - historika Josefa Sakaře.

Obrátil jsem se tehdy na paní Matěnovou z odboru kultury na pardubickém magistrátu s dotazem, kde bych mohl bystu vidět. Budu upřímný, nic jsem si nesliboval. A skutečně, paní Matěnová o bystě nevěděla nic – ani že vůbec někdy existovala, ani kde by mohla být. Pustil jsem bystu z hlavy.

Při hledání jisté věci po různých kartonech v pardubickém okresním archivu se na mne nenadále usmálo štěstí. Narazil jsem na obsáhlou korespondenci, z které jasně vyplynulo, že rada města zhotovení bysty skutečně zadala a že bysta existovala. A pak už byl jen krůček k tomu zjistit, co s bystou je.

Máte-li chuť, projděte se tou korespondencí se mnou… 1

(Dopis Městského osvětového sboru v Pardubicích, prezenční razítko Městského úřadu v Pardubicích: došlo 27. 2. 1936)

Městský osvětový sbor v Pardubicích

Čís. 75/36.

Slavné městské radě!

Autor „Dějin Pardubic“ pan prof. Jos. Sakař zaslal administrátorovi MOS přiložený dopis, aby jej odevzdal ve vhodné době měst. radě. Po dokončení administračních prací zasíláme autorův dopis a předkládáme slavné městské radě k laskavé úvaze, zda by nebylo vhodným:

1. aby 19.3. t. r. delegace města navštívila autora (v Praze-Nuslích, Svatoslavova ul. čp. 7, II. p.)

2. aby město pokusilo se získat pro vzácné toto dílo

       a. některou cenu České akademie

       b. poctu z ministerstva školství a národní osvěty

3. aby některá význačná kulturní instituce pojmenována byla jménem autora

4. pro zasedací síň měst. zastupitelstva, aby opatřena byla busta autorova, jejíž kopie by mohla být umístěna v knihovně neb v reálce

5. aby byl dán základ k autorově nadaci na státní reálce.

V Pardubicích, dne 22.II.1936. V. Procházka, předseda - K. Winsch, jednatel.

lll Na rubu dopisu připsáno:

Městskému důchodu k vyjádření ohledně zřízení nadace. 28.II.1936. Podpis: O. Krátký.2

lll Odpověď z městského důchodu:

Presidiu3 městské rady!

Vzhledem k tomu, že nadací pro střední školy zřízeno bylo již celkem 9, nedoporučuje se novou nadaci uváděti v život, když již tato byla pod zněním „Nadace Josefa Sakaře“ v roce 1928 zřízena obnosem 2.000 Kč podle spisu M147/28/23.

Pro studující reálky jsou v užívání tyto nadace: 1. Josefa Krause obnosem Kč 2.000,- 2. Jiljího V. Jahna 8.000.- 3. Jana Benedettiho 2.000.- 4. Jana Benedettiho II. 4.000,- 5. Čeňka Kahlera 4.000.- 6. manželů Mrňávkových 4.000.- 7. manželů Potěšilových 7.000.- 8. Václava Těšíka 10.000.- 9. Josefa Sakaře 2.000.- Kč.

Městský důchod v Pardubicích dne 9. března 1936. Podpis: Slavíček.

Ve schůzi městské rady dne 9.3.1936 pod číslem 520-521 usneseno, aby

1. navštívila delegace města Pardubic autora „Dějin“ dne 19.3.1936

2. doporučilo se měst. zastupitelstvu pojmenovati část ulice Bubeníkovy počínaje od křižovatky této ulice s ulicí Štrossovou směrem k villové čtvrti ulicí Sakařovou

3. vyšetřilo se u arch. Bašeho4, jaký náklad vyžádalo by si pořízení busty autora „Dějin Pardubic“.

Provedení tohoto usnesení ponechává se presidiu a toto provede rovněž intervenci na MŠANO za účelem získání informací, zda by bylo možno uděliti p. prof. Jos. Sakařovi některou cenu České Akademie neb poctu z MŠANO5 za dílo „Dějiny Pardubic“. Podpis: O. Krátký.

 

(Dopis prof. Sakaře, přiložený k dopisu Městského osvětového sboru ze dne 22.2.1936.)

V Praze 16.12.1935.

Slavné městské radě v Pardubicích.

Vydání pátého a posledního dílu „Dějin Pardubic“ skýtá šetrně podepsanému velmi milou příležitost, aby upřímně poděkoval P. T. slavné správě městské za všechny oběti, kterými vlídně podpořila objev tohoto kulturního díla.

Kéž přinese právě dolíčený obraz pardubské minulosti v budoucnu hojně utěšeného ovoce ku prospěchu čestné pověsti města Pardubic i pro doplněk České vlastivědy.

V srdečné oddanosti trvá J. Sakař.

 

(Dopis městské rady prof. Josefu Sakařovi, Praha-Nusle, Svatoslavova 7, čís. jedn. 107/36/9, expedováno 17. 3. 1936)

Vážený pane profesore!

Dovolujeme si jménem rady města Pardubic projeviti Vám nejsrdečnější blahopřání k Vašim ct. jmeninám. Při této příležitosti nelze nám nevzpomenouti Vašeho velikého díla a Vašich zásluh o naše milé Pardubice a prosíme, abyste současně přijal ujištění naší úcty, oddanosti a vděčnosti.

Zástupci městské rady dovolili by si Vás, vážený pane profesore, navštíviti, aby ještě ústně tlumočili Vám blahopřání městské rady v Pardubicích a zároveň pojednali s Vámi o Vašem životním díle - Dějinách města Pardubic. Dovolujeme si proto prositi Vás o laskavé sdělení, zda byste v úterý 24. 3. neb ve středu 25. 3. zástupce městské rady přijati ráčil.

S projevem nejhlubší úcty JUDr. Jan Frýba6, starosta; Rudolf Pačovský7, starostův náměstek.

(Dopis prof. Sakaře, prez. MÚ v Pardubicích 19.3.1936)

Slavné městské radě v Pardubicích.

Vzácný projev slavné městské rady v den mých jmenin zavazuje mne k upřímné vděčnosti, jejíž ohlas tímto nejšetrněji tlumočím.

Vlídné přijetí mého díla P. T. pardubskou veřejností jest nejradostnějším článkem v mém životě, který jsem rád vždy nabízel do služeb mému milému působišti.

Vyznamenání, které mi bude způsobeno velevítanou návštěvou P. T. vážených pánů zástupců slavné městské rady dne 24. neb. 25. t. měsíce, kvituji již dnes vděkem nejvděčnějším.

S zdvořilou prosbou, aby slavná městská rada přijala nelíčené ujištění o mé opravdové oddanosti, znamenám nejuctivěji Josef Sakař.

 

(Zápis z jednání rady města Pardubic dne 26.3.1936, strojopis na volném listu)

Pan náměstek Pačovský sděluje, že z usnesení městské rady navštívil s panem nám. Dytrychem8 pana profesora Josefa Sakaře, aby poděkovali za dokončení jeho díla „Dějiny města Pardubic“. Dojem, který si oba zástupci městské rady z této návštěvy odnesli, svědčí o velké lásce autora „Dějin“ k městu Pardubicům. Pan prof. Sakař byl návštěvou hluboce dojat a žádal je, aby tlumočili městské radě srdečný jeho pozdrav i oddaný dík za její laskavé uznání.

Deputace oznámila p. profesorovi dále, že k jeho poctě bude část ulice, v níž nachází se jeho domek, pojmenována ulicí Sakařovou a že městská rada hodlá poříditi jeho bustu, která bude umístěna v presidiu městské rady vedle bust čestných občanů města.

Nato oznamuje pan starosta, že podle usnesení městské rady byl vyzván akad. sochař Baše k podání nabídky na provedení busty pana profesora Sakaře, čemuž vyzvaný vyhověl a nabízí provedení této busty ze sádry za 2.000.- Kč, z pálené hlíny za 3.000.-, z bronzu za 4.000.- a z kararského mramoru za 4.500.- Kč. Vzhledem k domněle vysokým cenám doporučuje se vyzvati ještě další umělce, sdružené ve spolku Východočeských výtvarných umělců k podání nabídky, načež se o věci samotné rozhodne. V úvahu přicházejí p. kpt. Zuska9 z Pardubic a p. Bílek z Hořic.

 

(Nabídka sochaře Bašeho, prez. razítko MÚ v Pardubicích 23.3.1936)

Slavné městské radě v Pardubicích.

Na vyzvání podávám tímto rozpočet na umělecké provedení poprsí pana prof. Sakaře.

Práci tu zavazuji se provésti tak, by měla uměleckou hodnotu, na místě samém t. j. v Praze, by mně mohl p. prof. osobně k této práci seděti.

Cena rozumí se s úplným odevzdáním: Ze sádry Kč 2.000.-, z pálené hlíny 3.000.-, z bronze 4.000.-, z karr. mramoru 4.500.-, čas dodání asi 3 týdny.

Navrhoval bych provedení z bronze, nepatinované (na způsob starého zlata). Sádru bych nedoporučoval, jelikož jest zde možnost poškození a bronz přetrvá věky.

Doufaje, že sl. městské radě ceny moje vyhoví, vynasnažím se, bych práci k úplné spokojenosti provedl. V hluboké úctě Miloslav Baše, akad. sochař. Pardubice, 23/3 1936.

lll Poznámka na rubové straně:

Ve schůzi městské rady dne 26. března 1936 čís. 551-553 usneseno: vyžádati si nabídky od p. kpt. Zusky a p. Bílka z Hořic.

 

(Dva dopisy z Městského úřadu zn. M107/36/9 - OK/E)

1) Pan František Zuzka, kpt. žel. pluku a akad. sochař v Praze M. N. O.

2) Pan prof. J. Bílek, akad. sochař v Hořicích

Městská rada zamýšlí poříditi poprsí pana profesora Josefa Sakaře v Praze, který s nevšední ochotou podjal se úkolu sepsati dějiny města Pardubic a tyto právě dokončil.

Proto městská rada usnesla se vyžádat si nabídky od několika odborníků.

Dovolujeme si tudíž Vás tázati, kolik byste požadoval za zhotovení tohoto poprsí ze sádry, z pálené hlíny, z bronzu, z karar. mramoru.

Těšíme se na nezávaznou Vaši nabídku, prosíme o brzkou odpověď.

Městský úřad v Pardubicích dne 31. března 1936. Starosta: dr. Frýba.

 

(Prezenční razítko MÚ v Pardubicích. Došlo: 6.4.1936. Ad M107/36/9)

F. Zuska, akademický malíř a sochař Pardubice, Zborovské nám.10

Pardubice, 6/4 1936

Titl. Presidium městské rady v Pardubicích.

Dovoluji si na Vaše čís. j. M107/36/9 OK/E z 31/3 1936 nabídnouti bezvadné provedení poprsí pana profesora Josefa Sakaře, t. č. v Praze, v těchto cenách: ze sádry 1800 Kč, z bronzu 3800 Kč, z karr. mramoru 5000 Kč.

Z pálené hlíny nedoporučuji k provedení.

S projevem hluboké úcty zcela oddaný kpt. Zuska.

(Prezenční razítko Městského úřadu v Pardubicích. Došlo: 3. dubna 1936 ad M107/36/9)

 Akad. sochař Jos. Bílek Hořice v Podkrkonoší.

P. T. sl. městské radě v Pardubicích!

K Vaší laskavé výzvě ze dne 31. m. m. dovoluji si Vám nabídnouti vypracování poprsí pana profesora Josefa Sakaře t. č. v Praze v málo nadživotní velikosti (což je nutné vzhledem, že poprsí je jistě plánováno do větší místnosti) ve Vámi požadovaných materiálech a sice poprsí odlité v sádře za Kč 3500.-, v pálené hlíně  4200.- Kč (zde by to byl originál), v bronzu lité 5600.- s ohledem na práce ve slévárně, z karar. mramoru 6000.- s osobním vypracováním detailů.

S dodací lhůtou bych se hleděl přizpůsobit Vašim přáním.

V důvěře, že moje nabídnutí bude přijatelné, prosím, abych byl v každém případě pozván k ústnímu dojednání a jsem s projevem dokonalé úcty oddaný (podpis) Bílek. Hořice 2. dubna 1936.

 

(Zápis z jednání dne 7.5.1936)

Jednáno v kanceláři měst. presidia dne 7/V 1936:

Dostavil se pan Miloslav Baše, akad. sochař v Pardubicích a po sdělení usnesení městské rady z 27. dubna 1936 odst. 861 prohlašuje, že svoji nabídku snižuje a provede zhotovení poprsí pana profesora Sakaře v bronzu za 3.800.- Kč a to nejdéle do dvou měsíců. Podpisy: Okt. Krátký, Miloslav Baše.

lll Pod tím připsáno perem:

Měst. technické kanceláři se postupuje ku stanovení bližších zakázacích podmínek. 7. května 1936. vrch. rada Krátký.

lll Odpověď z Městské techn. kanceláře, připsaná na spisu perem:

 Městskému presidiu vracíme spisy s vyhotoveným zadávacím listem pro p. Mil. Bašeho.

Městská technická kancelář v Pardubicích, dne 18/5 1936. Vrchní techn. rada: Ing. Vencl.

 

(Zadávací list)

Městská technická kancelář v Pardubicích

M107/36/9

Pan Miloslav Baše, akad. sochař v Pardubicích.

Městská rada v Pardubicích ve schůzi, konané dne 27. dubna 1936 odst. 861 zadala Vám ve smyslu Vaší nabídky ze dne 23. března 1936 a Vašeho prohlášení ze dne 7. května 1936 - provedení poprsí p. prof. Josefa Sakaře v málo-nadživotní velikosti a sice z bronze na způsob starého zlata za celkový obnos 3.800,- Kč t. j. slovy: třitisíceosmset korun čsl.

Zhotovení a dodání poprsí provedete za těchto podmínek:

1. že poprsí provedete v málo-nadživotní velikosti p. prof. Sakaře tak, aby odpovídalo výrazu osoby a mělo uměleckou hodnotu.

2. že provedete nejprve sádrový model poprsí, který předložíte před odlitím do bronzu presidiu městské rady ku schválení.

3. Práci provedete a odevzdáte nejdéle do 2 měsíců, počínaje ode dne doručení tohoto zadávacího listu.

4. V ceně 3.800.- Kč zahrnuto jest zhotovení a dodání bronzového odlitku, upraveného povrchově na způsob starého zlata, zhotovení a dodání příslušného podstavce, dále vyhotovení sádrového modelu v bytě p. prof. Sakaře v Praze, včetně potřebného vydání s tím spojeného, jízdného, ubytování atd., s dohodnutím s p. profesorem J. Sakařem, kdy mohl by Vám pro vypracování modelu v jeho bytě seděti.

5. Honorář v úhrnném obnosu 3.800.- Kč vyplatí Vám městský důchod po předložení účtu a po jeho schválení městskou radou, jakož i po bezvadném převzetí hotového poprsí správou města.

18. května 1936.

Pačovský, náměstek starosty  (podpis nečitelný), stavební referent

 

(Dopis Kunětického družstva v Pardubicích, prez. razítko MÚ v Pardubicích 7.10.1936)

Kunětické družstvo v Pardubicích.  Čís. jedn. 327/1936 ze dne 7. října 1936.

Slavná městská rada v Pardubicích

Byli jsme upozorněni, že slavná městská rada uvažuje pojmenovati ulici, v níž dlouhá léta bydlel čestný občan a historik pan profesor Sakař jménem „Sakařova ulice“.

Vzhledem k tomu, že pan profesor uvolil se přednášeti dne 15. prosince na veřejné přednášce námi pořádané o Kunětické hoře, dovolujeme sobě uctivě dáti slavné městské radě v úvahu, aby u příležitosti této přednášky bylo usnesení městské rady o pojmenování ulice vhodným způsobem, před započetím přednášky, panu profesorovi oznámeno.

Současně dovolujeme sobě žádati, aby Kunětickému družstvu byla laskavě zapůjčena k přednášce busta prof. Sakaře od Bašeho a dáno svolení, aby příslušnou úpravu květinovou provedl městský sadový odbor.

Poroučíme se Vám s oddanými díky předem za laskavé vyhovění

v hluboké úctě Ant. Hrdý, předseda;  Havelka, jednatel

 

(Z presidia MÚ v Pardubicích)

Městský úřad v Pardubicích presidium M411/36/13 OK/E

Městské technické kanceláři

uvádí se na paměť, že podle přípisu z 3. března t. r. měla se památková komise vyjádřiti o pojmenování ulice, v níž dlouhá léta bydlel náš čestný občan, p. prof. Josef Sakař, ulicí Sakařovou.

Vyjádření toto tudíž sem předložte s urychlením, poněvadž zmíněné jmenování bude projednáno v nejbližší schůzi městského zastupitelstva.

Zároveň budiž provedena vkusná květinová výzdoba sálu v Měst. průmyslovém museu11 15. prosince večer, kdež bude p. prof. Sakař přednášeti o Kunětické hoře. K této přednášce budiž zapůjčena Kunětickému družstvu a vhodně umístěna do květinové výzdoby bronzová busta prof. Sakaře od Bašeho.

Z kanceláře měst. presidia dne 10.10.1936. Starosta: dr. Frýba.

lll Poznámka na spisu dole perem: Památková komise již ve schůzi dne 27. srpna 1935 doporučila, aby část ulice Bubeníkovy počínaje od ulice Štrossovy pojmenována byla ulicí Sakařovou. 19/X 36. Podpis nečitelný.

 

Ze zápisu o schůzi zastupitelstva města ze dne 18.11.1936:

Ve schůzi městské zastupitelstva 18. listopadu 1936 navrhl zpravodaj Vojtěch Vážný jménem městské rady návrh, aby část ulice Bubeníkovy, počínaje od křižovatky této ulice s ulicí Štrossovou směrem k vilové čtvrti a pracovně pojmenována ulicí Sakařovou.

K návrhu usneseno tento návrh přijmouti.

 

Dopis z rady města Pardubic prof. Josefu Sakařovi:

V Pardubicích dne 17. prosince 1936.

Vážený pane profesore!

Městské zastupitelstvo v Pardubicích ve schůzi dne 18. listopadu 1936 u příležitosti ukončení Vašeho vrcholného kulturního díla "Dějin města Pardubic", jež svědčí nejen o Vaší neúnavné a nezištné, pečlivé a historicky přesné práci, trvající celé čtvrtstoletí, ale i o velké lásce Vaší k našemu městu, usneslo se v uznání trvalých Vašich zásluh o naše město pojmenovati část Bubeníkovy ulice, v níž ztrávil jste valnou část svého plodného života, "ulicí Sakařovou".

Dovoluji si Vás, vážený pane profesore, o tomto usnesení zpraviti s prosbou, abyste toto sdělení laskavě přijal jako výraz vděku města Pardubic k Vaší osobě a dílu, před jehož cenou se v úctě skláníme nejen my, ale jehož cena jest uznávána i jinými městy, autoritami a kruhy nejpovolanějšími.

Prosíme, abyste přijal projev naší nejhlubší úcty.

JUDr. Jan Frýba, starosta města; Rudolf Pačovský, I. náměstek; Václav Dytrich, II. náměstek.

 

(Dopis prof. Sakaře, prez. razítko MÚ v Pardubicích 24.12.1936)

V Praze 23. prosince 1936.

Slavné

městské zastupitelstvo v Pardubicích

Vzácné vyznamenání, jež se mně uděluje pojmenováním mým jménem ulice, v níž jsem s vroucím nadšením psal dějiny svého milého působiště a druhého domova, jest opět vhodnou příležitostí, abych slavnému zastupitelstvu i P. T. pardubickému občanstvu znova upřímně poděkoval za četné důkazy lichotivé přízně, kterých se mi po řadu let štědře dostává.

Jsou to ideální nedoceněné dary, které zavazují mne k trvalé vděčnosti.

Přeje svému drahému působišti radostného růstu, prosím slavné městské zastupitelstvo, aby dobrotivě přijalo projev mé nejhlubší úcty a vděku. Josef Sakař.

lll Na rubu spisu připsáno: Ve schůzi městské rady dne 4. ledna 1937 odst. 9 poděkování vzato na vědomí.

 

(Dopis autorovi z Východočeského muzea v Pardubicích ze dne 25.10.2000)

Vážený pane,

       Vámi dotazovaná práce – bronzová busta prof. J. Sakaře, autor M. Baše, 1935, je zařazena ve sbírkách plastik Východočeského muzea v Pardubicích pod e. č. P1-203.

Mgr. Ivo Křen, kurátor sbírky.

 

Poznámky:

1      Všechny citované archiválie viz SOkA Pardubice, fond Archiv města Pardubic, karton č. 208, Vynikající mužové a ženy, kód M107/36/9.

2      JUC. Oktavián Krátký byl dlouholetý vrchní městský rada.

3      Ve všech textech ponechávám původní znění a pravopis.

4      Miloslav Baše (1887–1959) nebyl architekt, jak je v dopise označen, ale pardubický akad. sochař.

5      MŠANO - ministerstvoškolství a národní osvěty.

6      JUDr. Jan Frýba (1881–1939), pardubický advokát, 1932–1938 starosta Pardubic za národní demokraty.

7      Rudolf Pačovský (1879–1954), majitel holičství na Pernštýnském náměstí, za starosty dr. Frýby jeho první náměstek za sociální demokraty.

8      Václav Dytrych, redaktor pardubického narodně socialistického listu „Bratrství“, za starosty dr. Frýby jeho druhý náměstek.

9      František Zuska (1887–1955), kapitán železničního pluku v Pardubicích, akad. malíř a sochař.

10.    Tento řádek je opisem Zuskova razítka. Přesné příjmení tohoto malíře a sochaře je tedy „Zuska“ a nikoli „Zuzka“, jak je někdy uváděno.

11       Dnes je tu umístěna Střední průmyslová škola potravinářské technologie.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem