Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Dětské oddělení nemocnice v Pardubicích - 60 let (3. díl - dokončení)

obrázek k článku Toto sdělení navazuje na předchozí články publikované v tomto časopise během minulého roku. Zabývaly se historií dětského oddělení s přihlédnutím k funkčním obdobím primářů oddělení. Poslední popisuje období 1962 ? 1973, kdy v čele oddělení stál Doc. MUDr. Jan Ringel, CSc. Po jeho odchodu na pražskou kliniku pak necelý rok jeho žena MUDr. Jarmila Ringelová Tomášová. Po jejich odchodu se zdálo, že nebude možné pokračovat ve stávajícím úspěšném trendu oddělení, snad také proto, že během doby odešly i další fundované lékařky MUDr. Radmila Homolova, MUDr. Iva Titzová, ale i staniční sestry oddělení ? převážně na dětské oddělení v Chrudimi.

Na uvolněný primariát přišel po vypsaném konkursu 1. II. 1974 MUDr. Jiří Jícha. Setrval zde dlouhých 14 let, až do své předčasné smrti.

MUDr. Jiří Jícha se narodil 1. II. 1931 v Motyčíně na Kladensku, po studiu gymnázia na Kladně odešel na dětskou pediatrickou fakultu Karlovy univerzity v Praze, kde v r. 1956 promoval.  Po promoci dostal umístěnku (jak to v té době bývalo zvykem) na oddělení v Pobořanech, později přešel do Chomutova. Pracoval zde jako sekundář. Pro své organizační schopnosti se stal i ředitelem OÚNZ a 1 rok byl vedoucím zdravotního odboru, stále však pracoval i na dětském oddělení, převážně na novorozeneckém úseku, kde byl v posledním roce i ordinářem. Složil atestaci II. stupně z pediatrie v r. 1971, před tím

v r. 1967 ze sociálního lékařství a z organizace zdravotnictví. Zúčastnil se i specielních kursů s tematikou novorozeneckou a kardiologickou. Po vypsání konkursu byl přijat 1. II. 1974 v Pardubicích jako primář oddělení. Svoji dosavadní praxi rozšířil ještě o důkladnější studium kardiologie, vzhledem k tomu, že po odchodu manželů Ringelových byla Kardiologická poradna bez odborného vedení. Během 3 měsíců tuto problematiku dobře zvládl zpočátku za pomoci doc. MUDr. Miroslava Franka, CSc. z Kliniky Hradec Králové. V tomto směru spolupracoval i s pražským dětským kardiocentrem v Motole, při vyhledávání vrozených vývojových vad srdečních. Pokračoval i ve své zálibě – v novorozenecké problematice postupně rozšířil přístrojové vybavení. Využíval i různých zlepšovatelských návrhů zdejšího technického oddělení. Rovněž na dětském oddělení – především na jednotce intenzivní péče značně rozšířil přístrojovou techniku. Např. tzv. infusní pumpa (zajišťuje plynulé podávání léků a tekutin podle určeného času – např. insulinu, antibiotik) byla jeho zásluhou v pardubické nemocnici poprvé užita na dětském oddělení. Primář MUDr. Jiří Jícha byl velmi houževnatý, sečtělý, sledoval nové vyšetřovací a léčebné metody a pokoušel se je zavést na našem oddělení. Během jeho primariátu byli jeho zástupci MUDr. Soňa Růžková, MUDr. Pavel Slavík, MUDr. Marie Hüblová-Finková, MUDr. Roman Machytka, vrchní sestrou byla sestra Marie Běloušková- Marešová a sestra Střelková-Betáková, ze staničních sester zde působily sestra Jana Bláhová, sestra Miloslava Janovská, která se stala později vrchní sestrou, sestra Zdena Mičulková a sestra Jana Jioušková. Na ambulanci pracovaly dlouhodobě sestra Eva Tůmová, sestra Jana Fuxová (jmenovány za všechny). Na novorozeneckém úseku vystřídala MUDr. Marii Brátovou MUDr. Věra Hradecká, která je zde ordinářem dodnes. Alergologickou tematikou se zabýval MUDr. Pavel Slavík (zpočátku za pomocí bývalé klinické lékařky MUDr. Libuše Dobiášové), později sám. Pro své charisma je dodnes vzpomínán nejen svými pacienty, ale i rodiči. Stal se ředitelem léčebny pro spleoterapii v Ostrově u Macochy. Po něm převzala tuto poradnu MUDr. Jana Franková a MUDr. Drahoslava Lévová – dlouhodobá amb. lékařka. Nefrologickou poradnu vedla MUDr. Soňa Růžková, po ní MUDr. Pavel Gajer, který odešel na začátku 90. let na kliniku do Olomouce. Mnoho lékařů po složení atestace 1. stupně odešlo na dětské obvody – např. MUDr. Jana Slavíková, MUDr. Irena Valová, MUDr. Jana Šálková nebo mimo Pardubice.

MUDr. Valová I. se stala vedoucí lékařkou obvodních pediatrů po MUDr. Anně Barešové. MUDr. Karel Roubík po složení atestace 1. stupně z pediatrie se začal věnovat dětské neurologii a stal se ordinářem v tomto obvodu.

MUDr. Drahomíra Peřinová – Peterková po návratu z mateřské dovolené odešla do kojeneckého ústavu, kde se stala později jeho primářkou – nyní Dětské Centrum Veská. Mnozí z těch, kteří odešli mimo Pardubice, zde zanechali trvalou stopu, např. manželé Poláčkovi, MUDr. Hana Peregrinová-Fryšová, MUDr. Jaromír Vomáčka – syn hudebního skladatele (emigroval do Izraele), lékaři

2. generace – Pavel a Petr Gajerovi,

MUDr. Zuzana Haníková, nelze všechny vyjmenovávat. Nadále jsme spolupracovali s dalšími odděleními zdejší nemocnice. Především bych se chtěla zmínit o dětské chirurgii. Na oddělení JIP jsme přijímali děti do 3 let s touto problematikou, po operacích, úrazech, podobně jako v minulých letech. Chtěla bych zavzpomínat na spolupráci s prim. MUDr. Karlem Vojtěchem, který byl pro nás nejen odborníkem, ale i přítelem a kamarádem.

Zúčastňovali jsme se i nadále publikační činnosti v mnoha oborech, jednak na schůzích Spolku lékařů v Pardubicích, ale i na pražských seminářích, na klinice v Hradci Králové, v rámci krajských seminářů. Byli jsme zapojeni do různých výzkumných úkolů – i celostátních v oblasti nefrologie (výskyt vrozených vad ledvin a močových cest) a diabetologie – dětské cukrovky. Zapojili jsme se do modernizace léčby lidskými insuliny s mnohačetnými vpichy, za použití přístrojové techniky, kterou jsme pomáhali distribuovat (MUDr. R. Machytka). Byli jsme účastni na výzkumu dětské hradecké kliniky o významu imunologické hodnoty mateřského mléka a jeho zpracovávání, poznatky speleoterapie atd.

Během primariátu prim. MUDr. Jiřího Jíchy se rozšířila značně spolupráce s ČSČK při pořádání táborů po handicapované děti. Vedle již osvědčených táborů pro obézní děti a děti s orthopedickými vadami se od r. 1982 pořádaly tábory pro děti s cukrovkou – zpočátku letní na Horním Jelení, později ve spolupráci s dětským oddělením Semily i zimní lyžařské pobyty v Krkonoších (MUDr. Růžková Soňa), naše lékařky se zúčastňovaly celostátních přímořských pobytů alergiků (MUDr. Peřinová a MUDr. Franková), pro některé děti byla toto jediná možnost rekreace, a pro rodiče opět trochu oddechu při náročné léčbě (např. u diabetiků). Za úspěch tohoto období považuji také, že se nám podařilo ještě před společenskými změnami v r. 1989 prosadit a znovu zřídit na oddělení pokoje matek s dětmi (velmi paradoxně již existující při vniku dětského oddělení).

Období, o kterém jsem se rozepsala, bylo také obdobím snahy po zviditelnění úspěchů oddělení po počáteční skepsi při nástupu nového primáře. Bylo to období velkého zatížení, a snad proto, že jsem se i podílela na úspěchu, se kterým se setkalo, ráda na tyto doby vzpomínám. Velmi smutnou kapitolou bylo období onemocnění primáře MUDr. Jiřího Jíchy, onemocněl maligním nádorem žaludku. Byl si vědom infaustní prognózy, a proto byla obdivuhodná jeho trpělivost, s kterou snášel všechny všechny zákroky a utrpení, které je provázelo. Hluboce se klaním před jeho ženou Olgou, učitelkou Zdravotní školy, která mu do konce života pomáhala.

Po jeho smrti 23. IV. 1988 byl vypsán konkurs na místo nového primáře, nebyl však ředitelstvím stanoven zastupující primář. Společně s MUDr. Romanem Machatkou, posledním zástupcem primáře, jsme tuto funkci „suplovali“, až do přijetí nového primáře.

Bylo to 1. II. 1989, kdy nastoupil nový primář – MUDr. Vlad. Němec, přišel k nám z jižních Čech, z Českého Krumlova, mladý, erudovaný, sebejistý, velkorysý. Získal si záhy podporu pracovníků oddělení. Jednou z jeho velkých akcí bylo organizování 50 let od založení dětského oddělení v říjnu t. r. Oslav se zúčastnili nestor československé pediatrie prof. MUDr. Josef  Švejcar, DrSc., který byl také u kolébky vznikajícího dětského oddělení v r. 1939. Je vlastně symbolické, že za několik dní po této oslavě došlo k celospolečenskému obratu – „Sametové revoluci“, a ta pomohla i v mnohém rozvoji dětského oddělení v nové éře. Primář MUDr. Vlad. Němec je v čele oddělení již 12 let. Chtěla bych mu při této příležitosti pogratulovat k dosaženým úspěchům a provedené modernizaci oddělení, popřát mu mnoho dalších v budoucnosti. Historii dětského oddělení si píše nyní čas, a většina jeho spolupracovníků. Již 8 let sleduji jeho běh jen z povzdálí.

Za podnětné připomínky ke všem článkům děkuji jednak RNDr. Mir. Vostatkovi (byl kronikářem nemocnice), dále paní Zdeně Vykydalové – hlavně při zmapování počátečních období oddělení, dále nynější vrchní sestře dětského oddělení Miloslavě Janovské, příbuzným primářů za osobní data.

Jak jsem již začátkem zmínila, jména lékařů, která jsem uvedla, nebyla volena důvodně, většinou utkvěla v mé paměti více, než druhá. Nebylo možné se zmínit o všech. Mnohé osudy by si zasloužily beletristického zpracování.

 

 

Osobní data:

prim. MUDr. Jiří Jícha, nar. 21. II. 1931, zemřel 23. IV. 1988

prof. MUDr. Josef Švejcar, nar. 20. V. 1987, zemřel 30. I. 1997

prim. MUDr. Karel Vojtěch, nar. 25. VI. 1925, zemřel 4. III. 1993


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem