Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Moje koníčky

obrázek k článku Vážení přátelé! Dovolte mi malé ohlédnutí za mými koníčky, kterým jsem věnoval již 55 roků. Nedílnou součástí našeho života je i volný čas. Záleží na nás, jak jej využijeme. Jednou z možností je věnovat se různým koníčkům, které působí blahodárně jako protiváha našeho zaměstnání. Pomáhají nám překonávat i různé situace a obohacují náš život. Hlavně v důchodovém věku mají své nezastupitelné místo. Měl jsem to štěstí, že pro velké pochopení své manželky jsem se jim mohl věnovat 55 let. Za tuto dobu jsem vystřídal obsahově různé a časově náročné koníčky, které člením následovně:

1) sběratelství

2) výtvarná činnost

3) vlastivědná činnost

4) publicistika

1) sběratelství

Již v útlém mládí jsem se zaměřil na tuto činnost. Jako každý kluk jsem začal se sbíráním poštovních známek. S opravdovým sběratelstvím jsem začal až v 25 letech. Tehdy mě zaujaly zápalkové etikety (filumenie). Po několika letech jsem shromáždil poměrně značně množství našich i zahraničních exponátů.

Stal jsem se jedním z prvních členů klubu sběratelů kuriozit v Praze.

Později jsem rozšířil sběratelství o etikety pivní, likérové, sýrové a další.

Samostatnou kapitolou byly obaly ze žiletek, které jsem získával výměnou s českými a hlavně zahraničními sběrateli. Vzhledem k tomu, že v současnosti se používají hlavně strojky, je tato sbírka čítající 3500 kusů zajímavá (xerofilie).

Moje sbírka odznaků je unikátní a rozsáhlá. Je zaměřena hlavně na odznaky předválečné. Zajímavá je sbírka 400 kusů sokolských, které jsem vystavoval na mezinárodní výstavě v Bratislavě.  Samostatná sbírka odznaků Pardubic nepotřebuje komentář.

Do sbírek zahrnuji také 90.000 kusů přísloví a pořekadel. Sbírka povětrnostních pranostik je uvedena v knize Čs. kuriozity.

Do této kapitoly bych zařadil také samorosty. Toto období patří k mým významným. Bylo to roku 1968, kdy byly na světové výstavě Expo Brusel samorosty pana Chocholáče ze Svratky, jako doplněk našeho pavilonu, tato skutečnost mě inspirovala k tomu, že jsem poměrně mnoho času věnoval této činnosti. Tyto zajímavé výtvory mně neustále uchvacovaly svoji originalitou. Za 2 1/2 roku jsem jich shromáždil kolem 500 kusů. Deset mých výstav je toho dokladem.

Jak se sbírky rozrůstaly, byl jsem nucen vytvářet vhodné prostory pro jejich ukládání, což bylo velmi problematické s ohledem na malý byt a tři děti.

2) výtvarná činnost

Vypalování pardubických motivů do dřeva má svoji historii. Nejprve jsem vytvořil různé motivy hradů a zámků, později plachetnic a květin. Nakonec jsem skončil u motivů Pardubic. Musím ale prohlásit, že tato činnost je náročná jednak z vlastního technického provedení, ale hlavně z hygienických důvodů. Protože jsem neměl žádnou možnost tuto činnost provádět mimo vlastní byt, zbyla mi z těchto důvodů jediná možnost, malý WC a ještě s respirátorem. Na vypalování mám jen vlastně vyrobený primitivní nástroj. Celkem jsem vytvořil tři sta motivů. Některé mají známí v USA, Holandsku, Švédsku i Německu.

Tyto obrázky jsem vystavoval v Chemingu, Paramu, základní škole Gorkého ul., v PKO, výstavní síni na Magistrátu. Některé tyto pardubické motivy byly použity v kalendáři na rok 2001 vydaným pard. Univerzitou.

Dřevořezba byla také mým zajímavým koníčkem, kde jsem dosáhl určitých výsledků.

Nějakou dobu jsem maloval na porcelán a zkoušel jsem také keramiku.

 

3) Vlastivědná činnost

V roce 1964 jsem začal zpracovávat soubor „Pardubické zajímavosti“, který v současné době obsahuje zatím 62 samostatných částí (seznam). Dokumentace zahrnuje i všech 19 obcí, které jsou součástí našeho města. Obsahuje 3000 stran, 2000 mých současných fotografií a 1000 xeroxovaných dobových materiálů. Je uložena v knihovně Klubu přátel  Pardubicka, Okresního archivu a částečně v Okresní knihovně.

Jako člen Klubu přátel Pardubicka cítím povinnost propagovat podle možností a schopností naše město. S ohledem na různá témata, která tyto zajímavosti obsahují, jsem prostudoval řadu přístupných materiálů a důkladně „procestoval“ celé město včetně přilehlých obcí na starém kole. Najezdil jsem mnoho kilometrů, protože témata postupně narůstala a musel jsem cesty znovu opakovat několikrát.

Pardubická památková rezervace je galerií překrásných objektů pečlivě udržovaných. Vzdejme hold našim předkům, že vybudovali a také nám zachovali takovéto dědictví. V dnešní uspěchané době je vstup do těchto prostor  vstupem do minulých staletí. Každého, kdo ji navštívil, okouzlí svou krásou, zachovalostí a celkovou kompozicí. Je to perla našeho města. Jsou zde nejen památkově cenné objekty, ale i četné domy, kde se narodily, či žily významné osobnosti našeho města. Tyto jsou i v jiných částech Pardubic. Na těchto objektech jsou umístěny pamětní (informační) desky, upozorňující na jejich význam. Po městě jsou dále osazeny desky připomínající oběti válek, perzekuce i jiné události.

Největší koncentrace těchto desek je v památkově chráněné oblasti Pernštýnského náměstí  a přilehlých uliček. V tomto prostoru bylo v roce 1985 osazeno 12 kusů nových desek. Autorem byl Roman Stehlík, text navrhl Vlastimil Zikmunda. Desky byly odlity v dílně bratří Bursíků. 

Ve své evidenci mám celkem 180 desek umístěných v okruhu našeho města. Mám rovněž evidovány i desky uložené v depozitáři pardubického muzea.

Při jedné procházce městem jsem dostal nápad opsat si doslovné texty na těchto deskách. Z tohoto nápadu vznikla rozsáhlá kartotéka nápisů ve městě, okrese i z mnoha dalších měst republiky. Toto byl vlastně důvod a původ zpracování pardubických zajímavostí.

Jak jsem již uvedl, mají tyto zajímavosti 60 samostatných souborů. Přesto, že jsem celou akci zpracovával 9 let, vzpomínám si na všechny detaily a skutečnosti, které mě provázely při jejich realizaci. Byly zajímavé, překvapivé i kuriózní. Mým cílem a snahou bylo zpracovat dokumentaci komplexně a vyčerpávajícím způsobem.

V poslední době jsem zpracoval fotodokumentaci na prováděné rekonstrukce objektů IPBP, zimního a letního stadionu, Krajského úřadu, zastřešení ledové plochy, dále výstavbu budovy Okres. správy soc. zabezpečení, sídliště „Poseidon I.“ a všech 16 náměstí.

Zpracování „Pardubických zajímavostí“ mi pomohlo rozšířit si znalosti o našem městě. Vzhledem k širokému a různorodému tématu, kterému jsem se věnoval, objevil jsem pro sebe řadu neznámých skutečností, které mi dosud unikaly.

4) publicistika

O své sběratelské činnosti jsem mluvil do rozhlasu a televize. Napsal jsem 5000 rýmovaných postřehů, část jich byla publikována. Na nástěnce KPP u nádraží vystavuji Pardubické motivy. Provedl jsem 10 besed pro důchodce s pardubickou tématikou. Od roku 1998 publikuji pravidelně v Radničním zpravodaji. Univerzita Pardubice vydala kalendář 2001 s mými pardubickými motivy. KPP vydal na základě mých podkladů brožury – sešit 2 – pamětní desky, sešit 7 – pardubické školy, sešit 10 – kostely, modlitebny, kaple, zvonice. V knize „Pardubice“ jsem spolupracoval v kapitole „Pamětní desky a školy“. Každoročně jsem se zúčastňoval okresních výstav amatérského výtvarného umění  svými pracemi. Ve foyeru Hudební síně na Magistrátu jsem uspořádal 4 výstavy „Pardubické zajímavosti“, celý soubor těchto zajímavostí jsem věnoval archívu KPP.

Prováděl jsem rozsáhlou korespondenci s mnoha našimi a hlavně zahraničními sběrateli spojenou s výměnou různých exponátů. Navázal jsem tak velmi potřebný kontakt s lidmi majícími podobné zájmy.

Myslím si, že všechny moje koníčky , kterým jsem se věnoval, spolu s rodinným zázemím, mi dodávaly potřebnou energii a inspiraci k další činnosti a částečně naplnily smysl mého života. 

Adresa autora: Sladkovského 1530, Pardubice 2

PARDUBICKÉ ZAJÍMAVOSTI

Miloslav Huňáček

 

1) Pardubické zvony

2) Malovaná okna pardubických kostelů

3) Pamětní desky a pomníky

4) Domovní znamení, plastiky, reliéfy

5) Kostely, kaple, zvonice

6) Mosty a lávky

7) Podjezdy a nadjezdy

8) Podchody a průchody

9) Nádraží

10)    Školy

11)    Pošty

12)    Významné domy

13)    Sochy a kříže

14)    Okresní knihovna (100 let)

15)    Divadlo (90 let)

16)    Hřbitovy

17)    Kuriozity

18)    Sady a parky

19)    Hotel Veselka (25 let)

20)    Kasárna

21)    Karanténa

22)    Heydrichiáda (55 let)

23)    Pardubický Slavín

24)    Okresní nemocnice (140 let)

25)    Kulatá výročí (1997, 98, 99, 2000)

26)    Výstavy (1891, 1903, 1931)

27)    Voj. a veter. nemocnice

28)    Pivovary

29)    Hasiči

30)    Skauting

31)    Filatelisté

32)    Jednota čsl. Orla

33)    Vodovod

34)    Pamětní desky – výstavy 

35)    Zásobování plynem

36)    Kamenná vila

37)    Nálety

38)    První tiskárna

 

 

 

39)    Lékárny (475 let)

40)    Pardubické motivy A,B

41)    Brány, opevnění

42)    Mlýny

43)    Hodiny

44)    Kašny, fontány

45)    Sídliště

46)    Tržnice

47)    Okresní správa soc. zabezpečení

48)    IPB pojišťovna

49)    Rekonstrukce objektů

50)    Centrum Poseidon

51)    Pardubické motivy – foto

52)    Kulatá výročí (2001, 2, 3, 4, 5)

53)    Zastřešení ledové plochy

54)    Náměstí

55)    Plastiky světců

56)    Loď „Arnošt z Pardubic“

57)    Rekonstrukce letního stadionu

58)    Rekonstrukce zimního stadionu

59)    Rekonstrukce objektu Krajského úřadu

60)    Radniční zpravodaj

61)    Vitráže kostelů

62)    Sportovní hala

 

ZPRACOVÁNO

    1-3    1994

    4-5 1995

    6-13   1996

    14-30  1997

    31-40  1998

    41-46  1999

    47-52  2000

    53-56  2001

    57-62  2002


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem