Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

SVĚDECTVÍ FRANTIŠKA KLAPKY O NEZÁKONNOSTECH 50. LET

obrázek k článku Otiskujeme část žádosti odbojového pracovníka Františka Klapky ze Sezemic o odškodnění z roku 1966. Za možnost zveřejnění tohoto dokumentu děkujeme ing. Janu Linhartovi, předsedovi KPP.

Ministerstvo spravedlnosti

Vyšehradská ul. 16

PRAHA – Nové Město  Sezemice 30. března 1966

-------------------------------------------

Věc: žádost za odškodnění za vazbu, trest odnětí svobody a bolestné v souvislosti s nezákonnými metodami vyšetřování

Podepsaný Klapka František, nar. 20. X. 1898 v Sezemicích, okr. Pardubice, prosí o náhradu za níže uvedené:

Nezákonným rozhodnutím býv. Státního soudu v Praze ze dne 23. 6. 1949 č. j. Or I / 54 – 49 jsem byl odsouzen pro údajnou protistátní trestnou činnost. Ve vazbě a výkonu trestu odnětí svobody jsem byl od 12. II. 1949 do 1. XII. 1959. Vyšetřován jsem byl v Ruzyni (stará donucovací pracovna). Potom předán na jeden měsíc na Pankrác, 3 roky Bory, 10 měsíců Pardubice a zbytek Leopoldov.

Propuštěn jsem byl z Leopoldova do Prahy na Pankrác a odtud krajským soudem v Praze propuštěn 1. XII. 1959. Krajský soud v Hradci Králové pod Nt 041/65 ze dne 1. XII. 1965 povolil obnovu a usnesením T 04/65 ze dne 15. a 16. XII. a T 04/65 ze dne 28. XII. 1965 zprostil mě velezrady a žádný trest mně neuložil.

Při výsleších v Ruzyni bylo proti mně použito nezákonných metod a násilím vyšetřovatelů byla mi způsobena tato újma na zdraví: Překopaná žebra, nosní chrupavka přeražena a vražena do 1. přepážky, vyražené zuby, vykloubený 1. palec u ruky, levý ušní bubínek pohmožděn, příšerná bolest v zádech. Od mnohaletého vězení  jsem dostal TBC (jsem dosud pod kontrolou). Dostal jsem revma, vysoký krevní tlak, ischemickou srdeční chorobu, časté nervové zhroucení, ztrátu paměti, záduchu aj.

Nížepopsaným zacházením mně bylo velmi ublíženo na mojí dřívější atletické postavě a snížen můj dříve velmi dobrý zdravotní stav.

1) Svázaného do kozelce mě věšeli na houpačku a tloukli přes šlapky a varlata a kopali do mě.

2) Prstencem do mě boxovali.

3) Lámali mně prsty přes kulaté špalíčky.

4) Loktem mně jeden vytřískal přední zuby.

5) Po dobu vyšetřování od uzávěrky do ranního hlášení mě šněrovali do svěrací kazajky přesto, že jsem měl překopaná žebra a zmrzačené lokty.

6) Stočenými bejčáky mě nadělali tolik modrých podlitin, že jsem byl pruhovaný jako zebra.

7) Facek jsem dostal jako máku, takže jsem se domníval, že si mě spletli s fackovacím panákem.

8) Nepřebernou spoustu ran jsem dostal, když mě do vedlejší místnosti přivedli syna, kterého vzali ze školy pro důstojníky v záloze. Syna mně ukazovali okénkem s maskovanou plátěnou sufixou. Syn musel přeříkat celou formuli přísahy a když jsem vyřkl nahlas začáteční slabiky jeho jména, tak o mě židli roztřískali a řezali a potom jsem musel klečet, předpažit a zbytky židle držet na rukou.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem