Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Návštěvy presidenta Osvoboditele v kraji Pernštýnův

obrázek k článku (in: Krajem Pernštýnův, roč. 18, č. 2, z 1. 10. 1937) Motto: Láska pravá spočívá na naději. V naději na život věčný. Taková láska je teprve láskou, protože věčnému nemůže být lhostejno. Věčnost ? věčnost nenastává teprve po smrti, věčnost je již teď, v tomto, v každém okamžiku. A proto neodkládat nic pro nějakou věčnost vzdálenou. T. G. Masaryk.

Náš kraj byl často poctěn vzácnou návštěvou presidenta Osvoboditele. Vzpomínáme, že jako profesor pražské university zavítal do Pardubic dne 16. dubna 1904, aby promluvil o světovém našem velikánu, Janu A. Komenskému.

Na podzim toho roku přijal pozvání výboru, který pořádal universitní extense a v době od 20. listopadu do 18. prosince měl několik přednášek v Pardubicích „O národnostní filosofii.“

Na den 22. července 1906 pozvala do Pardubic  těl. Jednota „Sokol“ a Vzdělávací klub největšího znalce života a působení Karla Havlíčka, prof. Dr. T. G. Masaryka, aby přednášel o našem velkém politickém buditeli při vzpomínce na výročí jeho smrti před 50 lety.

Velké zásluhy Masarykovy byly oceněny Pokrokovým klubem pardubickým při jeho 60. narozeninách řečí Dr. Jana Herbena dne 18. března 1910.

Přešla vichřice válečná, v níž prof. Masaryk nadšeně, neúnavně, neohroženě působil pro naši svobodu.

Český lid všechen uznal velké zásluhy jeho a věnoval svému prvnímu presidentovi svou lásku, úctu a obdiv. I není divu, že se dny 23. a 24. září 1922, kdy president Masaryk zavítal do kraje Pernštýnův, staly velkým svátkem nejen Pardubicka, ale skoro celého českého východu.

Cesta presidentova naším krajem byla provázena nadšenými projevy lidu. Pan president byl dne 23. září odpoledne uvítán na půdě Přeloučska v Jankovicích. Navštívil Přelouč, kde si zvláště prohlédl závod „Železoprůmyslu“. Odtud přes Živanice, kde navštívil tělocvičnu, zavítal do Bohdanče. Po krátké návštěvě byla za tmy nastoupena cesta k Pardubicícům.

Z dáli zářila vstříc Kunětická Hora, osvětlená tisíci plamenů. A hned zaplál v jasu bengálských ohňů pardubický zámek. Byla to pravá pohádka! Celé Pardubice byly skvěle osvětleny, zejména památná Zelená brána byla světly nádherně vyšňořena. Po uvítání starostou města Fr. Váchou se odebral p. president do hotelu na Veselce, kde byl ubytován. Po večeři v rozhovoru projevil pan president vzácný zájem o město, jeho kulturu, průmysl a život.

Druhého dne 24. září se odebral p. president na radnici, kde byl zástupci města i okresu slavnostně uvítán. Promluvil poté s balkonu k shromážděnému občanstvu. Zejména pravil: „Buďte ubezpečení, že ve své práci pro město a kraj naleznete ve mně pilného a ochotného spolupracovníka“. Potom navštívil p. president zámek, majetek Musejního spolku, v němž za jeho vzácné přítomností byly musejní sbírky v nových místnostech po prvé otevřeny. Jako u radnice vítal jej zpěvem „Pernštýn“, tak v zámku jej oslavil zpěv. spolek „Suk“. Po návštěvě těl. jedn. „Sokola“, jehož novostavbu si prohlédl, odejel p. president do Sezemic, kde jej uvítal starosta města a okresu Josef Urban. Přes Kladinu a Koloděje odjel do Dašic, kde byl rovněž vroucně uvítán. Nato navštívil p. president Roveň, kde poobědval u p. ministra nár. obrany Fr. Udržala, načež zavítal do Holic, kde při slavném uvítání promluvil k dělnictvu obuvnickému. Obuvnický průmysl tamní byl velice ohrožen. P. president nabádal dělníky k trpělivosti a uklidňoval je.

Z Holic odjel p. president přes Ostřetín a Vysokou do Dobrkova. Tam se konala slavnost východočeského venkova, při níž dorost předváděl ukázky zvyků „Roku na vsi“.

Po druhé byl poctěn náš kraj významnou návštěvou p. presidenta dne 23. května 1929. Toho dne, provázen p. ministerským předsedou

Fr. Udržalem, přijel do Pardubic přes Bohdaneč, kde si prohlédl lázně. V Pardubicích byl vroucně pozdraven zástupci úřadů, spolků a občanstva. Odpoledne navštívil

p. president cvičiště železničního pluku u Pardubiček, projevuje všude horlivou pozornost, načež navštívil zámek. Zde vyslechl se zájmem zprávu o práci Musejního spolku.

Radostná pro Kunětické družstvo byla odpolední návštěva Kunětické Hory. Zde po slavném uvítání prohlédl si p. president záchranné práce a sledoval, jsa neobyčejně svěží, historický výklad. Přes Dašice odjel pak do Rovně. Ještě pozdě večer projevil p. president přání, shlédnouti osvětlenou  památnou Kunětickou Horu. I vyjel si s p. ministerským předsedou Udržalem za tím účelem krajem, až se mu zjevilo ozářené sídlo pernštejnské.

Druhého dne přes Holice, kde byl nadšeně uvítán, jel k Chvojenci a Býšti, načež navštívil Hradec Králové, jenž mu připravil skvělé uvítání. Hradec již r. 1926 poctil p. presidenta postavením jeho pomníku; je dílem sochaře Gutfreunda a stojí náměstí, které má jméno velkého presidenta.

Jaksi „nazapřenou“ přibyl p. president Masaryk dne 21. července 1930 do Pardubic, kde se ubytoval na Veselce. Navečer vyšel si na procházku Palackého třídou až k lihovaru, zpět kolem svého pomníku přes náměstí Legií. Všemi, kdož jej potkali, byl s největší uctivostí pozdravován. Druhého dne uchystalo mu obecenstvo nadšenou oslavu, když odjížděl do Rovně k svatbě dcery p. min. předsedy Fr. Udržala.

Nadšené uvítání připravilo město i okolí p. presidentovi, když zavítal dne 30. května 1931 k zahájení výstavy tělesné výchovy a sportu v Pardubicích. S velkým zájmem sledoval po večeři s balkonu hotelu Grand slavnostní osvětlení Smetanova náměstí, kde veliké davy občanstva, takřka v tichu chrámovém, vzdaly hold Osvoboditeli. Druhého dne zahájil p. president výstavu. Ve svém proslovu pravil mimo jiné:

„Často se mne lidé táží, jak prý si udržuji zdraví. Velmi jednoduchá to věc. Sokoluji, sportuji, nebojím se vzduchu, slunce i vody, nepřejídám se a nepožívám alkoholu. Mám celý den práce dost a mám také starosti, soukromé i veřejné. Pochopil jsem, že člověk nežije kvůli legraci, ačkoliv může a má býti veselý a přijímati svět i život v naději, že běh jednotlivcův, obcí, národa a lidstva je řízen rozumem a dobrotou, přesahující naše pochopení… Až si plně uvědomíme, že máme býti slušnými lidmi, všichni občané republiky, ať jsme kterékoliv národnosti, kteréhokoliv přesvědčení, bude lépe a překonáme těžké a těžší doby. Pardubice, vím, mají svou tradici. Buďte zářivým příkladem svému bližšímu okolí a ostatním městům republiky… Prací společnou si zachováme, zesílíme dobrou pověst, kterou ve světě již máme. Nazdar!“

Potom si prohlédl p. president výstavu a odpoledne při „dětském dni“ navštívil stadion, kde mu holdovala mládež.

Vzpomínky své nemůžeme ukončiti jinak než přáním hojného zdraví po dlouhá léta, kteréžto přání jako vroucí pozdrav posíláme panu presidentovi z kraje, jenž se tolik těšil ze vzácné jeho návštěvy. 

Fr. K. Potěšil

 

Pobyty TGM v Pardubicích

16. 4. 1904 přednáška na Veselce o Komenském

20. 11. až 18. 12. 1904 cyklus 6 přednášek na Veselce „Národnostní filosofie doby novější“

21. 1. 1906 ustavující sjezd České strany pokrokové v hotelu Střebský-referát TGM o úkolech strany

22. 7. 1906 přednáška o K. Havlíčkovi v Lidovém domě pro Sokol a Vzdělávací klub

 

Presidentovy návštěvy:

23. – 24. 9. 1922 program 23. 9.: Jankovice – Přelouč – Živanice – Bohdaneč - Pardubice (Veselka) – vítán F. Váchou

- program 24. 9.: Pardubice (radnice, zámek – Musejní spolek) – novostavba sokolovny – Sezemice – Dašice – Roveň – Holice – Dobříkov

23. – 24. 5. 1929 - program 23. 5.: doprovázen F. Udržalem – Bohdaneč (lázně) – Pardubice (cvičiště železničního pluku, zámek) – Kunětická hora – Roveň

- program 24. 5.: Holice – Hradec Králové

21. – 22. 7. 1930 - program 21. 7.: Pardubice (Veselka) – procházka  Palackého třídou k lihovaru a po nám. Legií

- program 22. 7.: Roveň – účast na svatbě dcery F. Udržala  Marie

30. – 31. 5. 1931 Pardubice – z balkonu Grandu prohlídka osvětlení (30. 5.)

otevření Celostátní výstavy tělesné výchovy a sportu (31. 5.)

       přehled připravil: dr. J. Kotyk

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem