Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

KARTOUZSKÝ SAN NICOLO?

obrázek k článku Nechce se snad ani věřit tomu, že uplynulo více než půl století od mých osobních prožitků svátku svatého Mikuláše, který jsme my děti vnímaly jako jakousi předehru svátků vánočních. Ježíška, který byl v našich představách vzdálen kdesi na nebesích, kam jsme směřovaly svá dětská psaníčka, přání tužby a touhy. Leckdy naplněné, někdy nikoliv. Stejně i já, nejprve dítě, jehož cítění příliš válka nezasáhla, více však období na sklonku čtyřicátých let a v čase pozdějším.

Čert, kterého jsme se bály jako malé děti, nabýval konkrétnější podoby. Nebyl to už převlečený soused s papírovou škraboškou, ale člověk, který strhl svou masku přívětivého domácího souseda, lidí, jimž jsme jako malí a nejen my, bezelstně věřily…

Autobus plně obsazený různými lidskými osudy, bedlivě střežený našimi „nohsledy“, nezbytný pes. Někteří máme pouta na zápěstích. Z hradecké vazební věznice přes pardubickou pracovnu, Pankrác, Ruzyň, kde jsme „zpytovali“ své svědomí. Odjíždíme po několika dnech v předvečer sv. Mikuláše směr Valdice u Jičína. Osazenstvo autobusu se poněkud změnilo. Jiné tváře, jiný kalibr. Po hodinách jízdy vjíždíme vstupní branou do prostoru kartouzského kláštera. Není snad nutné popisovat niterné pocity lidí, kteří prošli touto branou, ať to byli samotní delikventi či jejich blízcí. Jistě nebyl dalek pravdy ten, kdo v dobách dávných dějin napsal výstižně: „Zanech nadějí, kdo v tato místa vcházíš…“ „Vlídné přijetí“ nás o tom ujistilo. Huronský řev a štěkot psů. Ale krom toho fungují i vězeňské tam – tamy.

Směsice vězňů od politických z dob světové války, protektorátní vlády, Edelweiss, Hlinkova garda, vězňové padesátých let, vyšší i nižší klérus, ale i vrazi, lapkové, pasáci, úchylní různých formátů. Díky těmto vězeňským tam-tamům mě v den sv. Mikuláše „ v mé cele“ navštěvuje skupina vězňů z padesátých let.

Všichni jsou ve věku mého otce, ale i starší. Jeho nejbližší spolupracovníci, kteří s ním prožili dobré i zlé ve stranických sekretariátech, parlamentu i dobách válečných či předválečných.

Krom teplého slova, čehož v tomto tristním prostředí bylo jako šafránu, přinášejí své skromné dárky. Ten trochu čaje, cukru, jiný sklenku marmelády, vězeňskou poukázku v hodnotě 1 koruny či špetku tabáku. Jak dojemné! Cenu takového drobného dárku pochopí člověk snad až tehdy, když má zcela prázdné ruce a pocity samoty. Za takovýto projev muklovské solidarity jsem těmto lidem, a nejenom jim, nesmírně vděčen. Jména F. Přeučil,

dr. J. Hejda, dr. Nestával jsou jména, která jistě neupadnou v zapomnění. Stejně tak jména nejbližších spolupracovníků mého otce Josefa Černého, Machka či Josefa Hinterholzingera, lidí, s jejichž přispěním se podařilo mému otci v roce 1948 uniknout jisté smrti.

Josef Hinterholzinger, statečný CHOD… I s tímto vzácným člověkem jsem sdílel společné vycházky na vězeňském dvoře kláštera v Kartouzích I on mi tehdy přinesl mikulášský dárek, na který nelze zapomenout. Co říci závěrem? Díky Vám, pane Josefe Hinterholzingere, člověče nevšedních kvalit a statečných postojů, Vám, který jste obstál v nerovném boji s tyranem za práva člověka a demokracii i za cenu nezměrného strádání. Díky Vám!


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem