Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Pamětní desky žalují

obrázek k článku I tyto desky mají svůj osud. Jsou to němí svědkové naší historie. Zub času neúnavně ubírá na jejich původní kráse. Jsou většinou nenápadné a tím jsou také často míjeny bez povšimnutí. Dovolte mi, abych se v této souvislosti zmínil o několika neutěšených případech.

1. zastavení

V roce 1998 jsem na své výstavě „Pamětní desky“, pořádané ve foyeru hudební síně Magistrátu města, vystavoval ve vitríně také zapůjčenou desku s následujícím textem: „Na paměť poslední řeči velkého státníka dne 10. XII. 1922 – Mladá generace čsl. nár. demokracie. V Pardubicích 6. IV. 1930“.

Deska se týkala tehdejšího ministra financí Dr. Aloise Rašína, který dne 10. prosince 1922 promluvil na schůzi národně dem. mládeže v Pardubicích, v hotelu „Zlatá štika“. Tato deska byla snad i v tomto hotelu umístěna. Byla nalezena na půdě jednoho domu v ulici Na Třísle. Podle poslední zprávy byla tato velmi zajímavá a historicky cenná deska ze sekretariátu strany ČSSD v ul. Na Hrádku č. p. 2579 odcizena. Doufám, že snad neskončí ve sběrných surovinách.

2. zastavení

V budově  České pošty v ulici Na Hrádku č. p. 105 byla roku 1947 slavnostně odhalena pamětní deska týkající se zaměstnanců, kteří zahynuli během druhé světové války – Bílek Tomáš, Exnarová Marta, Häusler Jaroslav, Klouček František, Vodseďálek Josef.

Deska byla umístěna na chodbě budovy v 1. poschodí, při stavební úpravě prostoru byla tato deska sejmuta a uložena ve sklepě. Několikrát jsem během roku 1998 a 1999 navštívil tech. náměstka pošty a vyslovil přání znovu desku osadit. Nic nepomohly časté urgence. Teprve dopis, který jsem zaslal p. řediteli roku 2001 prostřednictvím Českého svazu bojovníků za svobodu, zapůsobil a deska je osazena opět na svém místě. Návrh, který jsem v dopise uvedl, aby byla instalována v přízemí na levé straně za schodištěm, kde by byla na očích i pro širokou veřejnost, nebyl akceptován. Důležitější je ale, že je vůbec znovu po letech na svém místě.

3. zastavení

V prostoru před vstupní branou do pardubické věznice je umístěn památník věnovaný umučeným zaměstnancům tohoto ústavu, kteří zahynuli během 2. světové války, a sice – František Vojtěch, Jan Štencl a František Froš.

V roce 1993 byla deska z neznámých důvodů zničena. Spolu s paní Matěnovou z oboru kultury Magistrátu jsme zahájili jednání s tehdejší ředitelkou věznice o zřízení nové desky. Předal jsem autentický text původní desky. Protože havarijní stav trval dále, asi za 2 roky jsem znovu urgoval zřízení u nové ředitelky. Předal jsem znovu text, který snad zapůsobil. Nevím, kdy byla nová deska osazena, ale v současnosti je na svém místě.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem