Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Pardubické firmy a jejich firemní značky

obrázek k článku V poslední třetině 19. století vznikají v Pardubicích firmy, které položily základ ke slávě pardubického průmyslu. Na počátku 20. století a hlavně po roce 1918 počet firem velmi rychle stoupá. V roce 1938 se uvádí, že v Pardubicích existovalo na 3000 firem, včetně 51 továren. Ovšem ne každý podnikatel si mohl založit velký podnik, či dokonce továrnu. Většinou vznikaly drobné firmy, z nichž některé existovaly třeba jen několik roků či měsíců. Materiál o těchto firmách se zachoval jen zlomkovitě a badatel je mnohdy nucen konstatovat jen několik základních údajů. O známějších, ale i o těchto méně známých firmách v Pardubicích a hlavně o jejich firemních značkách, ochranných známkách a reklamě, pojednává několik článků, které si kladou v tomto časopise skromný cíl, vrátit čas o několik desetiletí zpět a seznámit čtenáře s firmami, které oni sami, nebo jejich předkové kdysi navštěvovali?

I. část: Firma B. Brix a firma V. Blažek

Bedřich Brix - knihtiskárna

Roku 1891 byla založena Společná knihtiskárna, spol. s r.o. Od 19. 11. 1891 sídlila na Zeleném předměstí 657, později stála proti poštovnímu úřadu na dvoře č. 63. Od jejího založeni až do roku 1911 vedl její provoz Jaroslav Oma, po jeho smrti se ujal vedení Bedřich Brix. Za něho používala Společná knihtiskárna I. sázecí stroj v Pardubicích.

Roku 1922 koupil B. Brix dům č. p. 80 na Bílém předměstí (Na Vrtálně) a zařídil si samostatnou ofsetovou tiskárnu. V letech 1920 – 1925 vytiskla Společná knihtiskárna známé Sakařovy dějiny Pardubic nad Labem, které se staly „biblí“ pro studium regionálních dějin. Postupem let se firma stala rodinným podnikem Brixových, neboť se v knihtiskárně začal uplatňovat Bedřich Brix mladší.

Firma existovala až do roku 1949, kdy byl podnik znárodněn a přeměněn na n. p. Východočeské tiskárny v Pardubicích. Společná knihtiskárna používala několik firemních značek, ve kterých byl v zásadě dodržen stejný motiv, i když různě stylisticky upraven. Nejobvyklejší firemní značkou byl štít, v jehož poli byla tři písmena (S, K a P) = Společná knihtiskárna Pardubice. Znak se pokoušel kopírovat motiv středověkých erbů. Jako klenot byl použit lev, vynořující se z poloviny těla a držící ve svých tlapách dva tiskařské štočky jako znamení tiskařského řemesla. Tato firemní značka doprovází v hojné míře reklamy firmy v dobovém tisku. Později se objevuje modernější a schematičtější provedení firemní značky. Tvar štítu je jiný (dole hrotitý), lev, který se více podobá bájnému gryfovi, má křídla a je použit v poli štítu, tedy nikoliv jako nápodoba klenotu. I on drží dva tiskařské štočky, hledí však obráceně (vlevo), než lev na předchozí firemní značce.

V době, kdy se tiskařský závod stává rodinným podnikem Brixových, se objevuje jako součást reklam, ale i na firemních papírech nový motiv firemní značky. Z pole štítu mizí ona tří písmena a místo nich je štít svisle půlený, uprostřed pole leží váleček. Lev jako klenot má opět křídla a jiné pojetí. U firemní značky se objevuje pokaždé jméno B. Brix. Na firemních papírech je firemní značka opět změněna. Mizí štít a zůstává jen lev, tentokráte celý, držící opět nepostradatelné symboly tohoto povolání, tiskařské štočky. Lev stojí na počátečních písmenech firmy B. B. (Bedřich Brix).

V poválečné době je firemní značka upravena a zjednodušena do kruhu, ve kterém je písmeno B a opis B. Brix ml. Pardubice. Na předválečných i poválečných účtenkách se firemní značka neobjevuje, pouze jméno Bedřich Brix ml.

Václav Blažek – módní dům

Firma je typickým příkladem toho, kdy se o historii firmy dochovalo jen několik útržkovitých zpráv. Firma byla založena roku 1893 na Pernštýnském náměstí (stála naproti dnešní radnici). Známá byla svými moderními způsoby prodeje, jejichž součástí byly i módní přehlídky. Později, po tragické smrti majitele existoval na místě firmy oděvní bazar. Firma patřila k malým, i když měla v záhlaví „módní dům“. Jako firemní značka bylo použito jméno firmy, Václav Blažek. Součástí firemní značky byla silueta významné dominanty města, Zelené brány. Tento druh firemní značky tudíž usnadňoval místopis a orientaci zákazníka. Mnoho pardubických firem používalo různé dominanty města jako „lokalizační maják“ ve svých firemních značkách či ochranných známkách. Firemní značka firmy Václav Blažek se objevovala především v inzerci dobového tisku a na pokladních lístcích. Nelze vyloučit, že se objevovala na výrobcích v pobobě visačky.

Pokračování

Použité materiály:

1) Sborník prací východočeských archivů, Zámrsk, 1987.

2) SOA Zámrsk, fond: Firma Habal a Kraus, Soudní spor s firmou B. Brixe v Pardubicích (1933 – 39), č. kartonu 2.

3) Vzpomínky Karla Vinaře (ze dne 7. 7. 1994) v Pardubicích.

4) Soukromý archiv autora.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem