Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Místní noviny Bohdanečský Zpravodaj

obrázek k článku První číslo Bohdanečského Zpravodaje vyšlo v roce 1957 a nedochovalo se. Nevíme o pohnutkách, které k narození periodika (místních novin) vedly. Ze zachovalého torza BZ v městském archivu se dovídáme, že to byla pomoc voleným funkcionářům a úředníkům městské správy při prosazování dobové politiky, kterou BZ procházel. Předchůdcem těchto novin podle ústního podání byly Bleskovky.

Byly to cílené střely do života města rozmnožovanými letáky v době budování socializmu. V této době byly potíže při organizování brigád k zvelebení města, při přestavbě zemědělské malovýroby na velkovýrobní bázi, při zřizování dětské školky a modernizaci základní školy – vůbec ve všech aktivitách města. Peněz bylo málo, to platí ovšem pro každou dobu. Nedostatky mohly vzniknout i v neúplných zápisech městských kronik. Přes všechny pochybnosti BZ vycházel pravidelně i nepravidelně, jak o tom svědčí zápisy v bohdanečských knihách. Nelze opomenout zájem starousedlíků i teď současníků o tento tisk, neboť přinášel a přináší aktuální zprávy o životě města. Doba polistopadová z něj učinila tiskovinu tištěnou v tiskárně, ilustrovanou dokumentačními fotografiemi. Věnujme se některým dříve uvedeným heslům podrobněji.

Zápisy v bohdanečských knihách o BZ

Kronika V.:

Rok 1957, str. 176

Členy redakční rady pro místní noviny Bohdanečský Zpravodaj jsou: Konstantin Elsner, Jan Špaček a Jindřich Konečný.

Podle záznamu kronikáře Fr. Vosáhly upravil a zapsal J. Špaček

Kronika VI.:

Rok 1972, str. 214

Po odmlce bylo opět započato s vydáváním BZ, vychází neperiodicky

               Zapsal J. Špaček

Rok 1972, str. 263

V únoru 1975 byl schválen radou MěNV jako městský kronikář ředitel ZDŠ Adolf Kudýn, zasloužilý učitel, který však ze zdravotních důvodů se nemohl této práci věnovat a tak od 1.1. 1979 byl vedením kroniky pověřen František Procházka s tím, že dodatečně zpracuje chybějící roky 1975, 76,77 a 78 a dále již bude pokračovat v běžné kronikářské práci.

 

Rok 1981, str. 417

Bohdanečský Zpravodaj vyšel 4x. Návrh na jeho tisk do budoucna je finančně neúnosný, dosavadní způsob výroby na cyklostylu zůstane. Za redaktora byl navržen a radou MěNV schválen Martin  Jahoda, student novinářské fakulty v Praze.

Rok 1982, str. 467

S kronikářem spolupracuje Jaroslav Polák – historie, Josef Sekyrka – fotografie.

Kronika VII.:

Rok 1989, str. 134

ŠKK 4x do roka vydává BZ, který informuje o dění v městě, o bohaté historii a o ostatních zajímavostech. Zpravodaj je oblíben především u starší generace.

Rok 1995, str. 302

V redakci BZ nic nového

Rok 1995, str. 328

Bylo vydáno 6 čísel včetně mimořádného – vánočního.

Účelem bylo informovat občany o dění v městě a seznámit je s prací městského úřadu, různých spolků a upozornit na vyhlášky a předpisy. Skutečnost je, že zájem o toto čtení mají hlavně starší občané. Rada pracovala ve složení: J. Klicpera, K. Cyprián, J. Izák, J. Jouza a F. Procházka. Otázkou zůstává, zda vynaložené finanční prostředky na tisk jsou účelné a pro město únosné.

Rok 1996, str. 368

26. 6. 1996 bylo do funkce zástupce kronikáře jmenována Jana Gutwirthová.

Strohé zápisy z kronik umožňují čtenáři vytvořit v hrubých rysech názor na vydávání BZ.

Bohdanečský Zpravodaj byl vydáván od roku 1957, uvažujeme-li rok 2000 jako uzávěrkový pro století a tisíciletí, potom stáří periodika je 43 let. Je to poměrně dlouhý věk, vhodné je zastavení i zpětné ohlédnutí zvláště proto, že v roce 1989 nastal zlom v politickém klimatu naší země. Stálou kontinuitu je nutno vidět v tom, že nebyl změněn název periodika, změny byly pozvolné a realizátoři vydávání měsíčníku nebyli vyměněni. Duch doby se změnil a z toho důvodu rozdělíme si prohlídku městského archivu na část předlistopadovou a polistopadovou.

 

Období předlistopadové (1957 až 1989)

Během tohoto období byl BZ tisknut brigádnickým způsobem. Nejprve byly napsány blány, následovalo rozmnožování v Semtíně na cyklostylu a potom skládání a sešívání čísel na radnici. Náklad se pohyboval v rozmezí 350 až 750 kusů. Všechna čísla byla zdarma.

Zatím se  nepodařilo získat kompletní sestavu všech ročníků, ročníky 1963 až 1976 chybějí v městském archivu vůbec. Řada čísel jednotlivých ročníků chybí. Byl učiněn u vytypovaných občanů pokus, zda by chybějící ročníky a čísla nevlastnili – zatím byla tato snaha neúspěšná.

Zpravodaj (obr. 1) byl tištěn s hlavičkou, kterou tvořil název „Bohdanečský Zpravodaj“, rok vydání a číslo. Jako vydavatel v tiráži byla uváděna zkratka ŠKK, což značilo „Školskou a Kulturní Komisi MNV“. Sporadicky byl uváděn náklad. Mimořádná čísla byla často opatřena kresbou, propagující záměr jeho obsahu. Ročníky 80tých let byly uváděny titulní celostránkou, na níž byl zdobným písmem napsán název „Bohdanečský Zpravodaj“, pod ním nakreslen znak města Bohdanče.

V obsahu jednotlivých čísel BZ se objevovala následující témata:

Politické úvodníky. Zprávy z radnice (MNV). Zprávy z činnosti spolků. Zajímavosti. Zemědělství a jeho politika. Ze škol. Články na pokračování. Výzvy. Kulturní kalendář. Zprávy z matriky a další.

Pozornost si zasluhuje cyklus 16 jednostránkových pokračování, který byl zahájen v č. 9/60 pod nadpisem „Bohdanečská kronika“. Jejím autorem byl matrikář a archivář, bývalý ředitel městského úřadu p. František Vosáhlo (1890 – 1981), který jej uveřejňoval na přání bohdanečských občanů. V úvodu bylo slíbeno, že jeho obsahem budou především dějiny města Bohdanče, důležité události a portréty jeho významných osobností. Na základě úsporných opatření a nedostatku papíru byl v roce 1962 cyklus přerušen.

Z torza BZ slouží za povšimnutí následující články:

Roč.   1981:   č. 2,3 – Z počátků bohdanečské školy

        č. 4 – Bohdanečská radnice

    1983: č. 3 – Bohdanečské pivovarnictví

    1984: č. 4 – O bohdanečských haltýřích

    1985: č. 2 – Bohdanečský okruh po půl století

    1987: č. 1 – Vzpomínka na K. Šípka

Období polistopadové (1989 – 2000)

Zhruba první polovinu tohoto období je možno označit za přechodnou. Trpěla nedostatkem příspěvků, takže čísla BZ byla hubená. První tištěný časopis BZ z tiskárny se objevil v r. 1991 za starostování Ing. Jana Šebesty. Těžce nabíral periodicitu, po určitou dobu nebyl distribuován do domácností a pouze prodáván (2 Kč/kus). Renesance ve vydávání BZ nastala v roce 1995 s příchodem do úřadu starosty pí Ing. Květoslavy Jeníčkové (obr. 2). Napomohla tomu též částečná rekonstrukce redakční rady. Periodikum získalo časem dobrou grafickou úpravu. Vzpruhou bylo v tomto směru i jmenování Jany Gutwirthové do funkce zástupce kronikáře. Od čísla 2/97 byl do všech bohdanečských domácností BZ doručován zdarma. Aby informovanost občanů byla maximální, nabyl v r. 2000 BZ dokonce dvě tváře. Informační pohotovost byla ponechána BZ, zatím co společenský život a historie se staly náplní přílohy BZ s názvem „Bohdanečský Zpravodaj Plus“. Tato příloha nebyla distribuována a byla občanům prodávána v Ičku, síti bohdanečských trafik a obchodů za 10 Kč/kus. V roce 2000 vyšla tato příloha dvakrát.

V obsahu BZ se objevovala témata:

Úvodník. Z obsahu: Zprávy z radnice. Usnesení městské rady. Usnesení městského zastupitelstva. Výběrová řízení. Městská policie. EKO listy. Vyhlášky. Informace o probíhajících akcích. Společenská kronika. Články na pokračování.

Některé vyhlášky a vyhlášení byly umístěny na samostatných listech, aby byly snadno vyjímatelné a rozlišeny  barvou.

Za obsahové povšimnutí této části BZ stojí cykly na pokračování:

rok    1997: 100 let bohdanečských lázní (4 pokračování)

Malá galerie významných osobností města Lázně Bohdaneč (24 pokr.)

    1998: Historie a současnost bohdanečských domů (16 pokr.)

Souhrn

Bohdanečský Zpravodaj (BZ) je tatím po dobu 44 let vydáván jako noviny. Vycházel periodicky i neperiodicky jako měsíčník, častěji dvouměsíčník k informačním účelům obyvatel města.

Vydavatel byl Městský Úřad.

Výrobní náklady byly kryty z rozpočtu města.

Články a příspěvky byly získány z malé části z řad obyvatelstva, největší tíži nesla redakční rada každé doby.

Kontinuita BZ nebyla přerušena politickým zásahem, náplň periodika byla ale politicky ovlivňována.

Příspěvkům každé doby je možno vytknout neuvádění zdroje, odkud byly informace získány. Každého napadne, že to byly městské kroniky.

Nemusí nikoho znepokojovat, že stará čísla i celé ročníky BZ nejsou k dispozici v archivu města. Podstatou většiny článků jsou zápisy městských kronik, slohově a stylisticky upraveny.

Náklad se vyšplhal z 350 na 750 kusů, v současnosti činí 1400, neboť město se rozvíjí. Náklad na jedno vydání čísla v rozsahu 16 stran v roce 2000 činil 23.000 Kč.

Rozhodnutím MěÚ v r. 2000 byl „Bohdanečský Zpravodaj Plus“ zastaven, neboť tato praxe se neosvědčila.

Literatura:

- Pamětní knihy (kroniky) města Lázně Bohdaneč, díly V, VI, VII

- Archiv města Lázně Bohdaneč

- Bachman Oldřich: Dějiny Bohdanče, soukromý rukopis, Pardubice 1960


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem