Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
17.04.2024 16:00

Pardubice včera, dnes a zítra

Srdečně Vás zveme akci pražské pobočky Klubu přátel Pardubicka, která se bude konat ve středu 17.dubna 2024 od 16:00 hodin klubovně Ve Smečkách 25 v Praze. Z Pardubic přijede člen Klubu přátel Pardubicka, průvodce města a znalec místopisu, zkušený a zajímavý vypravěč, pan Ing. Jiří Mareš, CSc. Připravil přednášku na téma Pardubice včera dnes a zítra.

typ akce: Pražská pobočka KPP

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Prof. Jaroslav Faktor NA PANA PROFESORA FAKTORA BUDEME VZPOMÍNAT S LÁSKOU A VDĚKEM

obrázek k článku V posledních červnových dnech se po Pardubicích rychle rozšířila smutná zpráva, že 29.6.2003, na Petra a Pavla, zemřel náhle ve věku 89 let jeden z nejznámějších a u studentů nejoblíbenějších pedagogů ve městě, prof.Jaroslav Faktor.

Tentokrát se mi vzpomínka na výborného člověka a významnou osobnost píše obzvláště smutně, když se vracím  k jeho  vyprávění,jak jsem je zaznamenala při  návštěvě počátkem října 1999, kdy jsem panu profesorovi, milovanému latináři naší třídy, přišla blahopřát k pětaosmdesátým narozeninám.

 

Profesor Jaroslav Faktor neměl nijak snadný život.Pocházel z devíti dětí, z malé vesničky Žimutice u Týna nad Vltavou a maminka mu zemřela, když mu bylo osm let. V slunných podzimních dnech, i v plískanicích a zimních závějích chodil denně do školy šest kilometrů.Po maturitě na klasickém gymnáziu v Českých Budějovicích byl přijat na Karlovu univerzitu v Praze, kde se věnoval zvláště klasické filologii, řečtině i latině a myšlenky antických filozofů a básníků jej pak provázely po celý život. Později dálkově studoval ještě němčinu, i tu zvládl tak dokonale, že  obtížná díla Goethova a Schillerova čítával v originále.Pilným a úspěšným posluchačem  byl na KU po čtyři roky, až do 17.listopadu 1939, kdy po demonstraci při pohřbu Jana Opletala Němci zatkli a popravili devět studentských předáků a 1200 vysokoškoláků odvlekli do koncentračního tábora v Sachsenhausenu. Jaroslav Faktor byl mezi nimi.Bylo zjevné, že manifestační rozloučení s Janem Opletalem bylo pouze záminkou k tomu,aby Němci mohli zavřít české vysoké školy.S pražskými vysokoškoláky byli totiž v Sachsenhausenu vězněni i posluchači  např.z Brna, kde se žádný Opletalův pohřeb nekonal.

 

Když Jaroslava Faktora 20.prosince 1940 z koncentráku pustili, zůstal v evidenci gestapa a byl nasazen na těžkou práci v žulových kamenolomech u Rožmitálu.Tam zůstal až do 13.května 1945, kdy s odchodem na západ spěchající Schörnerovy armády 2.světová válka po tvrdých bojích skončila i tady.

 

Po osvobození pokračoval Jaroslav Faktor ve  studiích na filozofické fakultě KU, úspěšně je dokončil a brzy nastoupil  dráhu středoškolského profesora. Na pardubickém gymnáziu ve Štefánikově ulici, na Smetanově náměstí a v dalších ústavech ve městě a okolí učil  latinu,němčinu,logiku, dějiny filozofie, zeměpis, ba i tělesnou výchovu, a to plných 42 let.

 

Měl Pardubice velmi rád. Pamatuji se,jak dojatě vzpomínal na svůj oblíbený park v Jiřinkách, kam vozíval dcerku Janu, když byla ještě v kočárku.  Znal to tam všude velmi dobře, do  Rotundy chodil na obědy, k Jezírku poslouchat hudbu a pobavit se  s mládeží, v Autopavilonu trénoval basketbal. Sport   miloval i jako divák, vyprávěl mi, co všechno s bratrem stihli v Pardubicích za jediný víkend, od fotbalu a basketu až po atletiku a  večer ještě hokej. Ani toto chladné prostředí mu nebylo nijak cizí, býval zde  se studenty při hodinách tělesné výchovy na ledě často už od pěti hodin ráno.

 

Prof. Faktor miloval hory a rád  tam jezdíval s žáky na třídní výlety i sám se aktivně zúčastňoval horolezeckých soustředění s náročnými výstupy.Nikdy se však nedozvěděl, proč jej organizátoři na ně  najednou přestali zvát. Jeho žena Zdena je o to poprosila, měla o svého muže příliš velký strach.

 

Smrt kmotřička  mu i tak zkřížila cestu hned několikrát, už v koncentračním táboře či v krutých bojích s ustupujícími Němci v roce 1945 při  náročných horolezeckých výstupech nebo když blesk uhodil přímo do kabiny lanovky v Tatrách či v Praze pak do trolejbusu, kterým jel, nebo když se vlak se studenty cestujícími s ním do Tater srazil s jiným rychlíkem u Vrútek. Ale vždycky se zatím prof. Faktorovi podařilo se štěstím vyváznout.. Až letos podlehl zákeřnému viru.

 

Ve východních Čechách znají mnozí profesora Faktora spíš z jeho obětavé práce ve Svazu osvobozených politických vězňů, později Svazu bojovníků za svobodu. Hrdě mi ukazoval v kazetě pečlivě uložené řády a diplomy, jeden z roku 1947 za aktivní účast v protiněmeckém odboji ještě dokonce s podpisem prezidenta Dr. E. Beneše. Ale byl to především vynikající pedagog. Ani když v roce 1974 odcházel z gymnázia do důchodu, svou milovanou kantořinu neopustil. Učil ještě na  dalších školách v Pardubicích, v Chrudimi i v Hradci Králové.

 

Tolik jsem tenkrát počátkem října 1999 přála panu profesorovi k pětaosmdesátinám hodně zdraví, žel vydrželo mu ještě sotva pět let.Ovšem vzpomínka nás, jeho vděčných žákyň a žáků, dnes jak známých  osobností, tak i docela obyčejných lidí, tato vzpomínka na pana profesora Faktora vydrží jistě hodně dlouho, o tom jsem přesvědčena...

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem