Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

TŘI REKLAMNÍ BETLÉMY Z PARDUBICKA A JEŠTĚ DVA PODOBNÉ

obrázek k článku Jistě si každý z nás dovede představit betlém jako takový, hlavně v období vánočních svátků. Z této popularity vznikly poprvé v období první republiky betlémy reklamní, kdy četní podnikatelé mezi nejširšími lidovými vrstvami si objednávali hlavně u výtvarníků betlémy, jejichž postavy propagovaly v podobě darů Ježíškovi výrobky firem.

Z nejznámějších to byly firmy Otta Rakovník, Pilnáček Hradec Králové, Schicht Ústí nad Labem, Kulík káva, oděvy od Nehery, plzeňský Prazdroj a čokoláda Lidka Kolín.

 

1) I Pardubice měly své zastoupení – firma Jindřicha FRANCKA synové měla svůj betlém, v němž některé postavičky, třeba tří králů i jiné, nesou do Betléma FRANCOVKU, PEROLU a DOSKU.

 

Autor ani tiskárna nejsou známé, předpokladem vzniku jsou třicátá léta minulého století.

 

Betlém je doplněn také žánrovými postavami jako je krojovaný jezdec na koni, slepice, kuřátka a další drobotina, ovce, psa a také králíka nevyjímaje. Všechny další postavy mimo Svaté rodiny jsou krojované.

 

Ve své době to byla velmi vhodná propagace výrobků firmy, která se pravděpodobně připojovala přímo k nim.

 

2) Před nedávnem jsem do své sbírky obdržel od pražského kolegy sběratele vystřihovací arch s betlémem, kde mezi postavičkami se nacházel nápis: NAŠIM DĚTEM ALBIS TOVÁRNA NA CUKROVINKY OPATOVICE NAD LABEM. A krabičku s tímto nápisem má i jeden z králů … Vím, že na jednom z domů v Opatovicích je dodnes zachován právě nápis Albis, ale o jeho historii jsem opravdu nic nevěděl, stejně jako někteří další kolegové, kteří ten betlém také dostali. A tak jsem na jejich přání zahájil „detektivní pátrání“. Poněkud oklikou jsem se dostal až k bývalému opatovickému kronikáři a místnímu znalci panu Josefu Matěáskovi. Po určité době vyhověl mému přání a doslova mi sdělil podstatné informace z historie této firmy:

 

„Továrna Albis byla založena v roce 1911. Původně vyráběla povidla a marmelády. V letech 1945-48 vyráběla též mimo jiné čokoládové vánoční kolekce. Byly to různé figurky určené k zavěšení na vánoční stromeček. Toto zboží bylo nabízeno zákazníkům v papírových krabicích, na jejichž víku byl barevně vytištěn betlém jako vystřihovánka.

 

Ukázka z tohoto betléma (Tři králové) je z roku 1947, kdy prý jich bylo vyrobeno asi třicet tisíc kusů. Autor, ani tiskárna nejsou známi. Na jiném zboží Albisu se betlém neobjevil. Firma ukončila svoji činnost znárodněním v roce 1948“.

 

3) Jenže – před několika dny mně sběratelka z Rokycan poslala další „ALBISÁCKÝ“ betlém, okopírovaný podle již provedeného jejími známými. Nevěřil jsem tomu, ale u dvou postaviček – dívky a chlapce jsem se přesvědčil o pravdivosti. Oba nesou krabice s nápisem ALBIS. Takže – opět musím požádat odborníka z Opatovic nad Labem, aby mi k němu sdělil nějaké informace, ovšem pokud mu budou známy. Třeba také přestane platit v předchozím odstavci „na jiném zboží Albisu se betlém neobjevil“ – nevím…

 

4) I když to nejsou betlémy reklamní, jako ty předchozí, musím zaznamenat zmínku o dvou pohlednicích, použitých pardubickými firmami spíše jako „PF“. Jejich tvůrci zaznamenáni nejsou, jen rubové strany uvádějí názvy firem, které je vydaly:

 

a) firma MANA – tehdy sídlící na Třídě míru proti pasáži, před vánocemi v roce 1997 vydala na pohlednici těstový betlém s nápisem MENU a současně i brožurku s recepty, na zadní straně pak kalendář na rok 1998. Vzpomínám si, že bylo vše volně k dispozici na poličce vedle pokladen.

 

b) Kresbu zajímavého betléma – ovšem bez uvedení autora – byť po pravé straně obrázku jsou jakési zbytky jména – vydala podle rubové strany firma CZECH TOBACCO CORPORATION a.s., Semtínská 226, Pardubice – Ohrazenice jako své blahopřání k vánocům mně neznámého roku.

 

Předpokládám, že jste se z mých stručných informací dozvěděli třeba něco, co jste nevěděli anebo mně můžete pomoci k získání dalších zajímavostí. Pokud by se tak stalo, předem Vám děkuji.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem