Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Pardubické firmy a jejich firemní značky VII. část

obrázek k článku Dnešní kapitolu budeme věnovat pardubickým fotoateliérům. Album a sbírky starých fotografií mají v sobě cosi kouzelného, něco, co je prodchnuto starobylostí a památečností. Je to onen ?zvěčnělý okamžik?, který nám umožňuje pohlédnout do ?tváře? ulic a měst, jak vypadaly kdysi dávno, třeba na počátku našeho století. Pro badatele v oblasti firemních značek mají staré fotografie jedinečný význam. Fotografie ulic, jednotlivých domů nebo speciálně jednotlivých živností a továrních objektů nám umožní udělat si obrázek (místopis), jak zkoumaný objekt vypadal v tom určitém čase. Na fotografiích ulic můžeme rozeznat jednotlivé vývěsní štíty (tzv. vnější označení) a na nich firemní značky nebo ochranné známky firmy. Dobové fotografie jsou pak základním pramenem pro zjišťování firemních značek jednotlivých fotoateliérů.

Mezi nejznámější pardubické fotoateliéry patřily: Jaroslav Balada (Skřivánek, Chrudimská č. 1700), Černohorský a spol. (Pasáž), Josef Deyl (Tř. Na Zeleném), A. Glöckner (Wilsonova tř.), Jetřich Hemský (Tř. Na Zeleném), Král a spol. (Tř. Na Zeleném), Alois Michalec (Tř. Na Zeleném), dále fotoateliér K. Pavelka (Chrudimská), Josef Pírka (Tř. Na Zeleném), František Stoklas (Tř. Na Zeleném) a František Vomáčka (Tř. Na Zeleném).

Z důvodu omezeného rozsahu svého článku zde nebudu uvádět struční životopisy jednotlivých fotografů a přejdu přímo k jejim firemním značkám.

Nejznámějším fotografem byl bezesporu Josef Pírka. Firemní značkou tohoto fotoateliéru bylo podobně, jako v mnoha ostatních případech jméno zakladatele a majitele fotoateliéru. Později, kdy se stal J. Pírka dvorním fotografem vévody Nassavského, je k jeho jménu připojen i výsostně vyhlížející erb knížete Nassavského. Erb je tvořen štítem, v jehož poli stojí vpravo hledící lev s korunkou. Nad štítem je klenot v podobě vévodské koruny. Štít drží dva štítonoši v podobě lvů, rovněž s korunkami. Lvi mají odvrácené hlavy od klenotu. Pod štítem je páska s devizou „Dvorní fotograf vévody Nassavského“ (Hoffotograf Herzogl. Nassau.) Erb byl připojen ke jménu J. Pírky a poukazoval na vážnost, jakou se tento pardubický fotograf vykazoval. Ve stejné době se objevuje firemní značka, která je rovněž tvořena erbem vévodství Nassavského a jménem J. Pírky, avšak deviza zmizela a celá firemní značka je umístěna do oválného rámečku, takže budí dojem obyčejného úředního razítka. Někdy jméno J. Pírky doprovázel ještě jiný erb, erb rakouského mocnářství, ke kterému byl dovětek C. a K., dvorní fotograf. Postupem času mizí komplikovaný erb a zůstává jen jméno fotografa a sídlo firmy.

Firma Černohorský a spol. používala jako firemní značku jméno majitele firmy. První písmeno jména Černohorský obtáčelo objektiv fotoaparátu, který držela postava fotografujícího muže.

Firma J. Hemský používala jako firemní značku jméno majitele firmy. Na mnoha fotografiích bylo jméno doplněno oválným rámečkem, ve kterém si dívka v dobovém kroji prohlížela fotografii firmy J. Hemský.

Zajímavou firemní značku používala firma Pavelka, fotoateliér a fotopotřeby. Firemní značkou bylo jméno majitele firmy. Přes počáteční písmeno se nakláněl fotografující panáček s čepičkou. Druhé písmeno A bylo vyvýšeno, sloužilo jako stativ k fotoaparátu.

Firma F. Vomáčka používala jako doplněk ke svému jménu obrázek Zelené brány. První písmeno v příjmení bylo protaženo nad zbývajícím jménem.

Firma J. Balada, dále firmy J. Deyl, A. Glöckner, Král a spol., A. Michalec a F. Stoklas st. používaly velmi jednoduché firemní značky, totiž vlastní jména zakladatelů firmy. Firemní značky byly umístěny většinou v levém či pravém dolním rohu. Mnohdy plasticky vystupovaly z bílého pozadí, jako v případě firmy Král a spol. V mnoha případech se firemní značka objevuje též na zadní straně fotografií, nebo je součástí velmi bohaté reklamy, která rovněž vyplňovala zadní plochu většinou starších fotografií. Firemní značky jednotlivých pardubických fotoateliérů je možné objevit dále v inzertních částech periodik, kde se objevovaly velmi často, doplněny o ukázky výrobků (fotografií) ze svých fotoateliérů. Nejbohatším zdrojem firemních značek pardubických fotoateliérů jsou jednotlivé „soukromé archivy“ pamětníků a dále fotoarchiv ve Východočeském muzeu, kde jsou fotografie seřazeny tématicky.

 

Použité materiály:

1) Fotoarchiv Východočeského muzea v Pardubicích.

2) Fotoarchiv pana Františka Borovce ze Srnojed č. 15.

3) ZKPP, roč. 1993, č. 5-6, str. 121 – 127, článek PhDr. J. Kotyka.

4) Vinař, Stanislav: Pardubice staré a nové. Pardubice 1941, s. 38.

 

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem