Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Ještě něco o reklamních betlémech z Pardubicka

obrázek k článku Jestliže jsem se ve svém minulém pojednání zabýval reklamními betlémy z Pardubicka, rád bych k nim uvedl některé další informace, které se podařilo zjistit dodatečně. Touto problematikou se totiž mimo mne zabývá několik kolegů ? betlemářů a ony informace byly pro nás zcela neznámé.

Jak jsem již uvedl, reklamní betlém sloužil k propagaci výrobků firem a byl k výrobkům buď přímo vkládán, ale spíše doplňoval zásilku, ať už se jednalo o prací prostředky, cukrovinky, kávoviny nebo jiné podobné zboží.

Během roku to byly buď pohádky pro děti nebo vzdělávací obrázky, v době předvánoční pak betlém. Ten vycházel většinou na jednom listě, ale někdy byl rozdělen tak, že teprve získáním dalšího listu jej bylo možno sestavit.

Také jsem se už zmínil o tom, že většina reklamních betlémů, včetně těch z Pardubicka, neměla známého výtvarníka, ani tiskárnu. To bylo totiž pro vedení firmy zcela nepodstatné, důležitější však bylo, aby výrobky, které betlém propagoval, byly v něm dostatečně výrazně zachyceny. Proto třeba tři králové nesou do betléma výrobky fy Franck: Frankovku, Perolu či Dosku, děti krabice s nápisem ALBIS apod. a jsou výrobky přímo obtěžkáni za pomoci třeba velbloudů či slonů. Byly však i výjimky – kupř. vynikající česká malířka Marie Fischerová – Kvěchová byla  po určitý čas jakousi  „dvorní výtvarnicí“ firmy MÝDLO OTTO RAKOVNÍK. Byla podepsána na sloupku přístřešku svého menšího betléma, který byl později pojmenován „dětský“, když musela zmizet uvedená reklama. Malíř Jára Pik pracoval pro firmu KULÍK, ale byli i tací, že na betlému zanechali jen iniciály, nebo zkratky svého jména – kupř. na Cikorkové žitné kávě Hradecké je napsáno Rr (Rykr?) ale týž „rukopis“ malířův je zjevný i na jiných betlémech firem.

Stejná situace je i s dobou vzniku betlémů. Domníváme se, že hlavní příliv byl ve třicátých letech minulého století, tedy v období 1. republiky, jak lze soudit z tehdejší situace na trhu. S rozvojem výroby nastal rozmach reklamy ve všech podobách.

Někdy byla k reklamě použita i zadní strana betléma, kupř. Franckovka tam měla „svůj“ mlýnek  na kávu apod.

Poněkud zvláštní podobu měl Betlém práce z roku 1937, tehdejší součást soutěže „Českého slova“, na níž se podílelo celkem 57 firem z celé republiky. Vytvořen byl betlém s darovníky, kteří nesli 100 dárků z produkce těchto firem  a byly dotovány hodnotnými cenami, kupř. automobilem, nebo klavírem… Svým pojetím se naprosto vymyká jak atmosféře betlémského výjevu, tak i tradici vlídné „nevlezlé“ reklamy z tehdejší doby.

Tato tendence reklamních betlémů ustala ve 2. světové válce, ale projevila se v poněkud menší formě po roce 1945, prakticky do znárodnění. Tady můžeme klást vznik již dříve zmíněného betléma fy ALBIS Opatovice n. Labem (rok 1947) a pravděpodobně jeho „bratříčka“ dodatečně objeveného.

V této otázce jsou však stále otazníky. Předpokládáme, že se vyskytovala řada dalších reklamních betlémů, o nichž nyní již nic nevíme. Každé další objevení přináší určité další záhady.

V závěru svého pojednání uvádím některé další informace o dalších betlémech  z Pardubicka, které jsme zjistili:

Tak předně – nebyl jen jeden betlém fy FRANCK a synové, jak jsem ho popisoval v předchozím pojednání, ale bylo jich několik:

Ten výše zmíněný označuji jako KARO-FRANCKOVKA.

Jeho vznik je pravděpodobně k roku 1939, měl nápis Franck-Perola a mlýnek na kávu. Obsahuje celkem 55 ks krojovaných postav, tak i velké množství kuřat a housat. Autorem je pravděpodobně V. Vrba, který je ale uváděn i jako VRBAK.

Další betlém je FRANCK-PEROLA I. – měl nápis Franck –Perola a návod k sestavení na elipsovitou základnu. Měl 7 postav, 2 velbloudy, 4 ovce, psa, kozu a zbytek do 36 ks tvořily květiny.

FANCK-PEROLA II. – opět s nápisem Franck-Perola měl fialové květy kolem stáje figurky medvěda a hříbek. . Předpokladem je stejný autor jako u dalšího betléma, tedy FRANCK-PEROLA III. Nápis Franck-Perola, mlýnek na kávu, růže kolem stáje, figurky žirafy a pštrosa, jak uvedeno výše, asi stejný malíř. Vznik k roku 1934.

Vyskytuje se názor, že betlém nazvaný PEROLA je shodný s betlémem nazvaným JESLE PEROLA. V obou totiž je nápis Perola a slon s velbloudem nesou bedny s nápisem Perola. Autorem byl měl být V. Vrba, uváděný také jako Vrbak. Vznik pravděpodobně k roku 1938.

V doplňujících informacích u těchto betlémů se vyskytlo označení kupř. JESLE VI. 39 II S., nebo BEOBRA či BEGBRA VI. 34 H. I. 2 a JESLE VII. 38 I S. a ještě R 588, R 564 a R 533. Z uvedených zkratek – čísel – můžeme uvažovat i o roku vydání, tedy 1934, 1938 nebo 1939.

Závěrem se obracím na čtenáře Zpráv KPP, pokud by věděli o nějakém dalším, zde neuvedeném betlému (nemusí být jen z Pardubicka), aby mně dali vědět. Jen je třeba přihlédnout ke skutečnosti, že reklama zůstane zachována i po postavení betléma a firemní výrobek v něm nese třeba jen jediný darovník.

Za každou poskytnutou informaci předem srdečně děkuji. Bylo by mým velikým přáním, kdyby se vaší zásluhou rozšířily naše dosud získané informace.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem