Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Pan Oldřich Ullrich - 90 let

obrázek k článku Není to tak ?dávno?, kdy jsme blahopřáli panu Oldřichu Ullrichovi ze Sezemic k pěknému jubileu ? osmdesáti let. (viz Zprávy roč. 1994 č. 3/4). A teď přicházíme s gratulací k devadesáti letům (nar. 1. 5. 1914). Jak ten čas neuvěřitelně letí! Ale proč běží tak rychle? Obvykle těm lidem, kteří jsou neustále činní a pracovití a nezdá se, že by stárli. A to můžeme plně říci o našem příteli, spolupracovníkovi a členovi redakční rady ZPRÁV Klubu přátel Pardubicka, panu Oldřichu Ullrichovi.

Být členem redakční rady a psát zajímavé články z historie je pro pilného pana Ullricha jen doplněním jeho činnosti. Má mnohem většího „koníčka“ – genealogii. A v tomto oboru dosáhl velké odbornosti a schopnosti číst a studovat staré matriky, staré písemnosti atd. Jeho badatelská práce je – dá se říci – zcela profesionální. Jeho pravidelné návštěvy v SOA v Zámrsku ho zařadily do známé skupiny badatelů v oboru genealogie. Za poslední roky vypracoval celou řadu rodokmenů a také pomáhal sestavit rodokmen svým přátelům. Vzpomínáme-li na jeho badatelskou činnost v genealogii, myslíme tím jeho téměř třicetiletou práci.

A co předcházejících šedesát let? Byla tato léta také tak činorodá, pestrá a bohatá na životní události? Zdálo by se, že pan Ullrich prožil minimálně dva nebo spíše tři životní úseky. O jednom z nich, o tom „důchodcovském“, jsme se již zmínili. Trvá od roku 1975 až do dnešních dnů. Život před důchodem je rozdělen na úsek spojený s vojnou a další třetí úsek znamená přeřazení na manuální práce.

Co prožil v souvislosti s vojnou?

Po maturitě na pardubické reálce v roce 1932 byl rok nezaměstnaný. V roce 1933 nastoupil dobrovolně vojenskou prezenční službu a po jejím absolvování přešel na Vojenskou akademii v Hranicích. Zde byl v roce 1936 vyřazen jako poručík pěchoty a přidělen k horskému pluku č. 1 v Dolním Kubíně. Tam jako velitel čety a později velitel roty sloužil až do 15. března 1939. Hned po počátku okupace se zapojil do odbojové organizace Obrana národa. Po demobilizaci pracoval jako úředník hospodářské kontroly v Pardubicích, v Poličce a od roku 1943 byl zaměstnán na Zemském úřadě v Praze. Odtud byl v roce 1944 nasazen nejprve k Luftschutzu a později k Todtově organizaci. Po náletu na Pardubice se zde zúčastnil záchranných prací. Hned v květnu 1945 byl reaktivován a přidělen k 30. pěšímu pluku ve Vysokém Mýtě. Později byl přeložen k 2. pěšímu pluku do Litoměřic a tam v hodnosti štábního kapitána sloužil až do konce srpna 1949. Potom byl bez udání důvodů z armády propuštěn. Tím se uzavřela vojenská část jeho životní dráhy.

Zbývá zmínit se o třetí části životní dráhy, tedy od roku 1949 do roku 1975, kdy odchází do důchodu. Po vojně sehnal místo jako účetní v Teplicích a později v Pardubicích. Když měl být jmenován ekonomickým náměstkem, nebylo toto jmenování OV KSČ schváleno. Naopak následovalo propuštění ze zaměstnání! Od té doby byl nucen pracovat manuelně. Nastoupil na stavbu Opatovické elektrárny jako zaměstnanec První brněnské strojírny. Po zaškolení pracoval jako zedník, montér a později byl nasazován i na jiné stavby po celé republice. Vyučení „deseti“ řemeslům využil sám doma v Sezemicích při přestavbě a úpravě vlastního domku.

Tím končí povídání o pestrém životě pana Oldřicha Ullricha. Přejeme mu, aby mu aktivita života vydržela do dalších a dalších dnů. Skutečnost, že má dobrou tělesnou kondici, dokazuje dobré odléčení jeho posledního úrazu. Jeho duševní kondice je perfektní.

Pane O. Ullrichu, vykročte dobře a s úsměvem do Vašeho jubilejního roku 2004!


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem