Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Za Zdeňkem Matějčkem

obrázek k článku Večerní televizní zpráva dne 26. října t. r. o úmrtí dětského psychologa prof. PhDr. Zdeňka Matějčka, DrSc. zarmoutila nejen jeho blízké, ale nepochybně i velký okruh jeho kolegů, žáků a přátel. Jako popularizátor vědeckých poznatků patřil k prvním veřejným kritikům socialistického modelu kolektivní výchovy - vždy zastával klasický model rodiny a rodinné výchovy.

Zdeněk Matějček se narodil v Chlumci nad Cidlinou den 16. srpna 1922 - v letošním létě završil 82. rok svého života. Své mládí prožil v blízkých Kladrubech nad Labem, kde byl jeho otec ředitelem známého hřebčína . Školní docházku započal v roce 1928 v kladrubské jednotřídní škole: před vstupem na střední školu navštěvoval 5. třídu v Přelouči, kde bydlel u paní Slavíkové, vdovy po městském lékaři. Třebaže byl zdravotně handicapován - měl vrozenou luxaci kyčelního kloubu- zapojil se již v raných školních letech do tělocvičné činnosti. Nejprve jako žák kladrubského Sokola a potom i přeloučského. S přeloučským Sokolem absolvoval i tradiční prázdninový pobyt v Bratrouchově v Krkonoších. Na Státním reálném gymnáziu v Pardubicích začal studovat od září roku 1933. Ubytování mu rodiče zajistili v rodině soudního penzisty pana Přibyla, jehož dcera byla učitelkou na měšťanské škole, a mladému studentovi byla nápomocná při školních problémech. K Pardubicím měl vřelý vztah - během osmiletého gymnaziálního studia a návratného jednoročního abiturientského kurzu při zdejší obchodní akademii navázal mnohá celoživotní přátelství. Proto se sem nejen na pomaturitní setkání vždy rád vracel. (Na svá gymnaziální léta v Pardubicích si Zdeněk zavzpomínal ve svém příspěvku do Zpráv KPP č. 9 - 10/2002). Svoje obchodně - účetní znalosti uplatnil v době války v Baťových závodech ve Zlíně. Zde však roku 1944 onemocněl plicní chorobou, se kterou se léčil doma, a po ukončení války též ve Vysokých Tatrách. Po válce vystudoval Filozofickou fakultu Karlovy univerzity v Praze (rád vzpomínal na profesory Kozáka a Krále a tehdy ještě docenta Patočku). Po promoci v roce 1951 působil m. j. v pražském Sociodiagnostickém ústavu, na Dětské klinice ILF v Krči a v Psychiatrickém centru Praha. Byl autorem i spoluautorem mnohých vědeckých a odborných prací, z nichž některé byly přeloženy do cizích jazyků (angličtiny, němčiny a ruštiny) Z knižních publikací si můžeme připomenout: Psychické deprivace v dětství, Vývojové poruchy čtení, Dyslexie, Praxe psychologického poradenství, Dítě a rodina, Rodiče a děti, Náhradní rodinná péče aj. Kromě četných mezinárodních uznání mu byl udělen také čestný doktorát práv Univerzity v Saskatchewanu (Kanada). Úmrtí Zdeňka Matějčka je velkou ztrátou i pro pražský Klub rodáků a přátel města Přelouče, jehož byl aktivním členem. Jeho každoroční besedy na aktuální témata dětské psychologie a psychiatrie z praxe pražského Psychiatrického centra a Dětského centra Paprsek bývaly pro všechny zúčastněné velkým zážitkem. Když jsem se se svým dlouholetým přítelem - od školních let - loučil po jeho poslední pražské besedě dne 13. února t. r., žádný z nás netušil, že se vidíme naposledy. Zdeněk Matějček byl mimořádně vzdělaným, laskavým a moudrým člověkem, nám všem, kteří jsme ho znali, bude chybět.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem