Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Bohuš z Pardubic - mladší bratr Arnoštův

obrázek k článku Bohuš/bohun - původně domácká podoba ke jménům začínajícím Boh-/, Bohuslav Božek, někdy i Bohuše nebo Bohut, latinsky Bohussius... Nositel tohoto jména uctívá a oslavuje Boha. Tak i Bohuš z Hostýně následoval staršího bratra na církevní dráhu.

O starším Arnoštovi máme informací dostatek, o Bohušovi nalezneme v dostupné literatuře pouze několik zmínek.



Co tedy zjistíme? Byl jedním ze čtyř synů Arnošta z Hostýně, též ze Staré. Otec postoupil zboží Vízmburk bratřím z Dubé výměnou za Pardubice patrně mezi léty 1327 - 1330, jisté je jen, že se tak stalo před rokem 1332. Užíval erb, na němž byla přední polovina stříbrného koně v červeném poli. Matka se jmenovala Adléta (v listinách je psána Adlheidis de Stara, ale také domina Adlyczka - Adlička - česky zdrobněle). Arnošt z Hostýně patřil mezi významné české šlechtice, přestože jeho majetek nebyl příliš veliký. Díky synu Arnoštovi, prvnímu arcibiskupovi pražskému, a jeho bratřím se majetek rodiny rozrostl natolik, že nejstarší mohl na své tvrzi hostit roku 1363 i samotného císaře Karla IV. Po smrti Arnošta z Hostýně zůstává v Pardubicích ze čtyř bratří s největší pravděpodobností pouze Smil, která ve všech listinách důsledně užívá predikátu z Pardubic. Když i on zemře, Vilém, který se až dosud psal ze Staré, začne též používat rodové označení z Pardubic.



A Bohuš? Arnošt se narodil dle většiny autorit 25. 3. 1297 (pouze v několika případech se objeví zpochybnění a je uvedeno rozmezí let 1297 - 1305). Bohuš byl mladší, jeho narození tedy spadá do první čtvrtiny 14. století. Podobně jako Arnošt nastoupil i on církevní dráhu. Postupně získává výnosná církevní obročí. Prvního zaopatření se mu dostane u kapituly v Sadské, kde je již roku 1342 děkanem. Následují další důstojenství spojená s finančními příjmy: kanonikát ve Vratislavi, Praze, Magdeburku i Olomouci. Stává se také jedním z mnohoobročníků, což vyvolává závist a možná i oprávněnou kritiku. (Jak se podílel na vzestupu bratra arcibiskup Arnošt?) Nejvýznamnější však pro Bohuše zůstává kapitula v Litoměřicích, kde je od konce roku 1347 proboštem, a královský dvůr, kde patří k blízkým dvořanům Karla IV., je dokonce jedním z jeho dvorních kaplanů.



Dalších informací máme již poskrovnu. Víme, že 5. 12. 1342 je zapsán v registrech papežské kanceláře jako BOHUTTE QUONDAM ARNUSTI DE HOSTYNY, ze slova quondam (kdysi, druhdy, dávno) je patrné, že otec v této době již nežil.



Arcibiskup Arnošt z Pardubic založil 5. 3. 1349 pro mistra theologie (jednalo se o jednoho z pěti, jež pozval Karel IV na nově založené vysoké učení) se souhlasem bratrů Smila a Bohuše prebendu z dědičných statků rodiny ve vsích Hřmenín a Važice. O náhradu se postaral z arcibiskupského zboží obcemi Žercicemi a Kobylnicí.



Roku 1355 se na cestě ke korunovaci v Římě Karel IV. dozvěděl o ostatcích svatého Víta, patrona království českého. Vypravil pro ně do kláštera benediktinů v Pavii několik italských biskupů a Bohuše, probošta litoměřického. Jednání byla úspěšná a světcovy ostatky i další cenné relikvie byly předány panovníkovi.



Bohuš s bratry je připomínán ještě roku 1358 v souvislosti se založením oltáře v kapli sv. Anny ve svatovítském chrámu. Téhož roku 9. prosince umírá, o šest let dříve než jeho starší a mnohem věhlasnější Arnošt.

(Dle materiálů BIS Rg zpracovala Mgr. Karla Jará, regionální studovna krajské knihovny)


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem