Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Dagmar Šimková

obrázek k článku Kdykoliv vyjdu na lodžii bytu ve 13. patře na sídlišti Dubina, vstoupí mi do zorného úhlu pardubická věznice a nelze nevzpomenout. V padesátých letech minulého století v ní několik týdnů nedobrovolně pobýval můj otec Dr. ing. Jindřich Steinitz a deset let nejnadanější a nejušlechtilejší bytost mého života, Dagmar Šimková.


Dagmar byla dcerou bankéře v Písku a měla ještě o osm let starší sestru Martu. Šuškalo se, že otec Šimek od ní umanutě odhání nápadníky v přesvědčení, že jdou jen po jejím věnu. V době, kdy jsem se stala téměř denním návštěvníkem jejich domácnosti, už nikoho neodháněl. Celé hodiny sedával na terase a mlčky hleděl na město pod sebou. Třebaže měl ve znaku slova Nihil sine consilio et ratione (Nic bez rozvahy a rozumu), za pár měsíců se zastřelil. Rána, která třeskla 15. června 1) ve zlatobílé ložnici přepychového sídla nad Otavou, odstartovala tragédii zbylých obyvatel i vily samotné.

Poprvé jsem v ní pobyla jako asi osmiletá. Dášini i moji rodiče odjeli sledovat nějaký Martin závodní triumf, byla hvězdou oddílu jízdního Sokola, kterému velel můj táta, a já se stala na několik hodin okouzlenou společnicí černovlasé holčičky z hadích ocásků. Nadšeně jsem za ní funěla terasovitou zahradou, po jejím příkladu se pokoušela podojit narozeninový dárek, krávu jménem Kája, pálila papírové panáčky ve staré kočárové lucerně.

Odpoledne v Dášině režii uběhlo mžikem a zůstalo v paměti jako hrst barevných korálků. V posledním školním roce druhé světové války jsem se stala kvartánkou píseckého gymnázia, o rok starší Dáša ke mně propadla a já propadla jí. Opustila jsem nejen hřebčinecké kluky a holky, s nimiž jsem vyrůstala, ale téměř i vlastní rodiče. „Šimkovi teď mají tři dcery, a já žádnou,“ konstatovala trpce moje maminka, když jsem ji bůhví pokolikáté žádala o povolení přespat ve vile Marta. A ten úprk po neochotném souhlasu! Na druhý konec města k úpatí vrchu Hradiště mne snad nesla křídla a nohy braly schody pod růžovými pergolami po třech. Plíce na prasknutí si vždy vynutily krátkou zastávku u fontány. V kamenném výklenku tam klečela krásná mladá maminka a přidržovala baculatému chlapečkovi kamenného pindíka, jímž tryskal průzračný pramínek do nádrže s melancholickými zlatými rybičkami. Zde se schodiště dělilo na dvě větve střežené u vchodu na terasu sochami obézních andělíčků s rohy hojnosti v naducaných ručkách. V den Dášina zatčení měli na ramenou pelerinky z podzimně zbarvených listů, po Listopadu je spatřila obrostlé mechem, dnes by je neviděla vůbec, někdo je ukradl...

Škola nás poslední válečný rok moc neobtěžovala. V zimě uhelné prázdniny, na jaře nálety spojeneckých letadel. Stačilo halabala napsat úkoly a hup do gejzíru nápadů krásné černovlásky s očima barvy tmavého jantaru. Skládala jsem o ní básně, ona kreslila mé portréty, obě jsme psaly milostný román a hlavně tančily a stepovaly. Na parketách cvičebního sálu, na chodnících Velkého náměstí, na školním záchodě, na asfaltu budějovické silnice. Střevíce s plíšky jsme nosily s sebou jako jiní kapesník a dodnes schovávám sešit s nápisem Kronika stepařské a taneční dvojice Šimková – Steinitzová. Dášenka byla kamarádka nejen nápaditá, ale i obětavá. „Jestli mě vyvolá, dostanu kuli,“ rozklepala jsem se jednou před hodinou zeměpisu.

„Nedostaneš,“ pravila pevně má spolužačka. „Jak, nedostanu, vždyť jsem dutá jako bambus.“ „Nedostaneš, protože omdlím.“ Stalo se, jak pravila. Sotva zaznělo od katedry mé jméno, buch! Dáša ležela na zemi, atraktivně omotaná kolem nohy školní lavice. O pár let později se obětovala mnohem více. Poskytla úkryt kamarádům Jardovi a Láďovi, studentům vyloučeným po stranické prověrce, kteří se rozhodli dostudovat ve svobodném světě a stali se tak vojenskými zběhy. Když Dášu v říjnu 1952 odváděli, ohlédla se dole u branky na terasu, zda tam jako obvykle stojí její maminka. „Jen se dobře rozhlédni, kurvo reakcionářská. V životě se sem už nevrátíš,“ pronesl doposud truchlivě mlčící člen zatýkacího komanda. Bohužel měl pravdu. Zbožňovanou Dášenku, od které mne již v létě 1945 oddělil dekret ministerstva zemědělství povolávající mého otce k vedení hřebčína v Kladrubech nad Labem, pohltilo na čtrnáct let inferno komunistických věznic a lágrů. Bylo jí třiadvacet, když za ní třeskla železná vrata v Bartolomějské, kriminál v Opavě opouštěla jako sedmatřicetiletá.

Měsíc před zatčením jsem ji viděla v bleděmodré sesterské uniformě s bílým čepečkem na černých kadeřích, rok po propuštění při našem posledním setkání měla na sobě montérky soustružnice. Co se odehrálo v časovém úseku od bílého čepečku k černé haleně, to jsem se dověděla z útlé knížečky s názvem Byly jsme tam taky, kterou má dobrodružná matinka koupila na začátku osmdesátých let v nakladatelství Sixty – Eight Publishers a propašovala ji z Kanady v kufříku se špinavým prádlem. Čtrnáct let zápasu o život na sto čtyřiceti stránkách. Probrečela jsem každou z nich a na každé poznávala svou Dášenku, statečnou, obětavou, nápaditou, neúnavně hledající prvky komična v tragičnu žalářních dnů. Po dvou letech vyšetřovací vazby v kobce tři metry široké, kde byly čtyři ženy a dva slamníky, nastal soud. Soudce z lidu vpravo podřimoval, soudce z lidu vlevo se vrtal v nose, prokurátor mezi nimi jim střídavě šlapal na nohy, aby je probral k soudružskému nadšení.



Celý článek naleznete ve Zprávách KPP rok 2006, číslo 5/6.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem