Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Nevítaná návštěva

obrázek k článku Únor roku 1948 byl pro někoho vítězný, ale pro statisíce rodin a jejich příslušníky přinesl exekuce, věznění, represe, ponižování a totální degradaci lidské bytosti a její důstojnosti.
Také naší rodině dala vítězná mašinérie zakusit tvrdost svých koles. Můj otec, čelný funkcionář Národně socialistické strany a bývalý poslanec Prozatímního národního shromáždění, si útěkem do zahraničí zachránil holý život. Útok mocných a jejich pochopů se tedy zaměřil na rodinné torzo.



Podzimní den zvolna spěje k večeru. Sedím schýlen nad domácím úkolem, sestra odešla do místního Sokola, když se ozve táhlé zazvonění domácího zvonku. Matka otevírá domovní dveře a záhy je kuchyně plná podivných mužů. Padají ostré otázky: „Kde je váš muž? Mluvte! Mluvte!” Matka nemá co říci. Hledají ve všech místnostech, vysypávají zásuvky stolů a skříní. V otcově pracovně prohlížejí knihu po knize, list po listu. Proti světlu žárovky prověřují každý list kopíráku. Vyděšená matka vzpomíná, jak se před několika dny zbavila manželovy zbraně. Jak prozíravé!

Výsledek estébácké prověrky je vskutku hubený: v památníku mé sestry nalezli letáček psaný dětskou rukou. Vzpomínka z posledního Všesokolského sletu. Úsměvný veršík hanobí Klému – idol únorového puče. Zní: S Benešem do hlediště, s Gottwaldem na smetiště. V pozd- ních nočních hodinách prohlídku bytu završují primitivním protokolem, zabavují politické materiály, rukopisy a otcovu fotografii. Poté opouštějí zdevastovaný byt. Ten poslední se obrátí na vyčerpanou matku s otázkou: „Vy jste nás čekala, paní?” „Proč?” „No, že jste tak klidná.” V patře domu ještě matka stačila zahlédnout stín pana domácího, věrolomného člověka, který vraceje se z noční šichty potkal mého otce a splnil svou občanskou povinnost. „Potkal jsem pana exposlance, spěchal na ranní vlak do Prahy. Asi utíká za hranice.” A je zde opět únor. Nahlížím do tajných svazků StB. Před očima mi defilují tváře a jména lidí statečných, ale také posledního póvlu. Těch, kteří pomáhali v době nejvyšší nouze, ale i sket, které škodily, seč jim síly stačily. Mnoho je neúplného a vymazaného. Ne však z paměti lidí, kteří toto martyrium přežili. I mně zůstala na celý život v hlavě vzpomínka na tuto nezvanou návštěvu. Nebyla bohužel poslední...



ZDENĚK KOUT, Jívka



Vzpomínka líčí osudy rodiny poslance Josefa Kouta (1907–1970), o němž jsme psali v ZKPP roč. 2000, č. 3–4, s. 79–90.

red.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem