Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Téměř zapomenuté bohdanečské firmy 5. část

obrázek k článku Další známou bohdanečskou firmou byla klempířská firma Jana Záleského. Jan Záleský, mistr klempířský, se narodil 2. 5. 1899 v Bohdanči a zemřel 25. 12. 1960.


Po vyučení složil tovaryšskou zkoušku a roku 1922 založil v Bohdanči vlastní firmu. Měl dva syny, Jaroslava a Jana. Starší Jaroslav se u otce vyučil stejnému řemeslu a měl převzít živnost. U Jana Záleského se vyučilo mnoho chlapců, např. Vojtěch Sekyrka, který u Záleského pracoval od 1. 9. 1941 do 31. 8. 1947.

V roce 1950 byla dílna Jana Záleského zabavena. Několikráte byl dokonce předvolán na tehdejší StB, protože firmu z příkazu odmítl zlikvidovat. Aby zachránil rodinu, nakonec se podvolil. Z vlastní dílny si nesměl odnést ani kladivo! Všechny stroje, které nakoupil, mu byly zabaveny a odvezeny neznámo kam.

Jako bývalý živnostník nemohl dlouho najít práci. Nakonec místo našel v Kovopodniku, kde pracoval jako pomocný dělník za nejnižší plat. Jan Záleský byl v Bohdanči vyhlášený odborník. Vyhrál konkurz na Gočárův pavilon v lázních, který plechoval. Vyhrál konkurz na kolonii rodinných domků v Rybitví, které postavil Semtín pro své zaměstnance. V roce 1933–1934 opravoval střechu na kapli sv. Jiří na místním bohdanečském hřbitově. Opravoval též střechu kostela sv. Máří Magdaleny na bohdanečském náměstí atd.

Lidé z Bohdanče a okolí znali Jana Záleského jako velmi ochotného člověka. Kdo chtěl, přišel mu na opravu do domu třeba i v neděli dopoledne.

Spravoval lidem staré hrnce, v zimě, kdy někomu zamrzl vodovod a WC, ochotně provedl potřebné instalatérské práce. To vše zdarma.

Firma stála v Šípkově ulici čp. 131, kde se říkalo „U Skalů“. Zde stála dílna i obchod, ve kterém prodávala manželka Jana Záleského. Později byl na místě firmy zřízen textilní obchod. V roce 1994 stálo poblíž řeznictví pana Jarolíma.

Další známou firmou v Bohdanči bylo zahradnictví Františka Tučka. Firma byla založena Františkem Tučkem v dnešní ulici Pernštýnské na pronajatém pozemku. Zakladatel firmy se narodil 8. 12. 1905 v Žirovnici v jižních Čechách v čp. 289. Byl synem sedláře Františka Tučka v Žirovnici a Marie Tučkové (rozené Hronové). Pocházel ze tří bratrů. Ve 13. letech ztratil oba rodiče, kteří zemřeli na epidemii tzv. španělské chřipky, která udeřila v Čechách po první světové válce. Tehdy si ho vzal do učení i do rodiny zahradnický mistr. Po vyučení pracoval František Tuček nějakou dobu v Praze a později se přestěhoval do Bohdanče, kde pracoval po čtyři roky jako zahradník u Veselých v čp. 88.

V době, kdy se František Tuček rozhodl založit v Bohdanči vlastní zahradnickou firmu, existovaly ve městě už dvě firmy stejného zaměření. Firma u Veselých a lázeňské zahradnictví. Na malé městečko, jakým Bohdaneč byl, byla existence tří zahradnictví téměř zbytečná. V roce 1936, po světové hospodářské krizi František Tuček firmu přesto založil.

Firma se specializovala na zásilkový obchod po celé republice. Pěstovaly se zejména květiny (v menší míře zeleninová sadba).

František Tuček se oženil s Vlastou (rozenou Konečnou), dcerou Františka Konečného, vrchního kancelářského oficiála v Boskovicích, a Matyldy Konečné (rozené Žemličkové), pocházející rovněž z Boskovic (u Letovic).

Narodil se jim syn a dvě dcery. Firma Tuček stála na pozemku, který byl dlouhodobě pronajat od Věříšů. Firma udržela svoji existenci i po roce 1948. Až v roce 1959 byl František Tuček nucen vstoupit do JZD v Bohdanči a ve stejném roce svoji firmu zrušit.

V JZD Bohdaneč pracoval až do roku 1975, kdy odešel do důchodu.

Zemřel v prosinci 1985.

Syn zakladatele firmy František Tuček otcovu firmu již neobnovil. Josef Rejmont založil svoji firmu před druhou světovou válkou v Bohdanči v dnešní Šípkově ulici čp. 158. Narodil se v Bohdanči 1. 9. 1916 v čp. 61. Pocházel z osmi dětí (jedno zemřelo). Poslední se narodila dvojčata. Jeho otec Antonín Rejmont držel malé hospodářství a pracoval na sádkách. Manželka se jmenovala Anna. Řemeslu malířskému (malíř pokojů) se Josef Rejmont vyučil v Pardubicích u mistra Jiřího Tomáška (Na Labské třídě). Učení trvalo tehdy tři roky. Po vyučení koupil dům čp. 158 od Bohumila Drymla, který měl obchod s textilem.

Firma Josef Rejmont stála v blízkosti firmy Chvojka – velocipédy a nově postaveného bohdanečského pivovaru. V době, kdy si Josef Rejmont firmu založil, existovaly v Bohdanči ještě dvě konkurenční firmy: Václav Kučera a Jan Beran.

Firma Josef Rejmont existovala až do roku 1958, kdy práci J. Rejmonta přerušila operace plic. Pak se již k řemeslu nevrátil. Nějakou dobu pracoval ve vodárně v Rybitví (až do roku 1960). Pracoval ještě deset let přes důchod.



Použité materiály:

1) Soukromý archiv autora.

2) Soukromý archiv pana Jana Záleského, Lázně Bohdaneč, v Ráji, čp. 90.

3) Vzpomínky pana Františka Tučka, Lázně Bohdaneč, ul. Zborovská, čp. 197 (vzpomínky zaznamenané v roce 1995).

4) Vzpomínky pana Josefa Rejmonta, Lázně Bohdaneč, ul. Šípková, čp. 158 (vzpomínky zaznamenané v roce 1997).


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem