Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

To byl Neulust

obrázek k článku Jen torzo dvou zdí budovy správce dnes připomínají ve zpustlém lesním parčíku zaniklý areál loveckého zímečku "NEULUST" - zhruba 1 km severovýchodně od Uherska.


Pavilon nechal postavit hrabě Filip Kinský ze Vchýnic a Tetova v r. 1790, který byl majitelem panství s centrem zámku v Chroustovicích. Nazval jej podle přečasně ovdovělé sestry Terezie "Theresienlust" (později zv. Neulust). Tato zvláštní stavba zhotovená podle francouzského projektu ve slohu barokním, měla půdorys osmiúhelníku. Budova byla jednopatrová, již kryl šindelový krov podoby osmipaprskové hvězdy, ukončený zlacenou makovičkou. K sudým stěnám byla přistavěna

2 přízemní boční křídla, jež obsahovala menší místnosti (později odbourána), které byly propojeny na osmihranný sál, z něhož vedlo pískovcové schodiště s kovaným zdobeným zábradlím, jež končilo otevřeným balkonem, z něhož se vstupovalo pouze jedněmi dveřmi do síně v prvém patře. Tento nádherný sál byl na pilířích mezi okny vyzdoben malbami fantastických stromů s miniaturní tropickou krajinou. Mírně klenutým stropem byla napodobena modrá obloha s poletujícími ptáky. V rozích stály skupiny slohového nábytku a krb, nad dvěřmi prý visel obraz ženy majitele zámku.

Tato stavba byla určena k libůstkám majitele, který tehdy v rozsáhlých lesích rád lovil, zval sem a hostil naše i cizíšlechtice a důstojníky, což vyvrcholilo milostnými intrikami až k souboji s polským hrabětem Poniatowským. Toto období volně popsal Alois Jirásek v novele "Z malých cest".

Hrabě nakonec o majetek přišel a panství Chroustovice přechází do držení Thurn-Taxisů. Tato cizí šlechta měla především zájem o pozemky panství, kdežto historicky památné stavby neměli pro ni žádného významu; proto měl být Neulust úplně zbořen. Tomuto činu jen na čas zabránil tehdejší nájemce dvora Uhersko p. J. Hájek, který se zavázal na svůj náklad pavilon udržovat pro budoucí časy. Leč budova si stále více vyžadovala nákladných oprav. V r. 1901 se stal novým nájemcem dvora p. J. Novák , který nechal provést experízu odborníky , kteří odhadli výši nákladu oprav na 4.000 zlatých. Nájemce žádal majitele panství, aby poskytl potřebné dříví nebo přispěl polovinou obnosu na zamýšlenou rekonstrukci. Tento požadavek byl zamítnut, dokonce nájemce činilo odpovědným za případné následky úrazu. Tím bylo o osudu Neulustu rozhodnuto, aby byla provedena demolice objektu, což se skutečně v r. 1908 stalo. Materiál zámečku byl tozvezen na různé stavby v okolí.

Obec Uhersko je rodištěm akademického malíře prof. Aloise Mudruňky. Jeho dílem jsou sgraffita na 5 domech v obci : čp. 32 rodný dům umělcův, čp. 68, čp. 85 řeznictví, obecní úřad-pošta a sokolovna. Byl také autorem návrhů na čs. bankovky 1. republiky; jedna s portrétem ministra financí Aloise Rašína byla pod státním dozorem tištěna v tiskárně firmy Otto & Růžička v Pardubicích!



Prameny:

St. okresní archiv, Pardubice

Almanach obce Uhersko r. 1937

Konsultace s p. ing. Janem Novákem

Kopie obrazu k. Liebschera (z něho skizza autora článku)


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem