Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Bohdan Jelínek

obrázek k článku Dne 8. 10. 1933 bylo v Cholticích otevřeno Muzeum básníka Bohdana Jelínka. Spisovatele, jehož jméno bychom dnes marně hledali v učebnících pro základní , ba i střední školy . Básníka , kterého však Arne Novák , jeden z našich největších literárních kritiků , nazývá ve svých Přehledných dějinách literatury české trpce želeným Máchou družiny Lumírovců a který byl vřele přijat starší generací reprezentovanou Hálkem i Nerudou .



Údajů o životě Bohdana Jelínka nalezneme poměrně málo . Narodil se 21. 6. 1851 v Cholticích na panstvi hraběte Thuna , v rodině panského komorníka . Víme , že se na Gymnáziu v Hradci Králové spřátelil se stejně starým Aloisem Jiráskem . Oba studenti začali publikovat své první literární pokusy v různých časopisech (Květech , Světozoru ,Lumíru , Českém studentu...) i almanachu Ruch .

U Jelínka se v druhém ročníku objevily první příznaky tuberkulozy . Byly přičítány následkům nachlazení z pěší cesty o Vánocích z Choltic do Přelouče . Přesto se přihlásil do Prahy na studia medicíny . Zde se seznámil s pozdějšími českými velikány : Thomayerem , Gollem a zvláště s Jaroslavem Vrchlickým . Nemoc však pokračovala .Po prvním chrlení krve se Jelínek vrátil do rodných Choltic . Zde strávil zbytek života jako poštovní úředník .

Sympatický , hezký , elegantní , vtipný a přátelský , nadaný básník i prozaik (alespoň tak jej viděli přátelé Vrchlický a Jirásek ) zemřel ve věku nedožitých třiadvaceti let 19. 5. 1874 .

V době , kdy již tuší blízkost smrti , začíná Bohdan Jelínek shromažďovat své verše do básnické sbírky . Práci však nedokončil . Uspořádáním díla byl pověřen práteli Jaroslav Vrchlický . Ze shromážděných veršů a kratších próz z časopisů a pozůstalosti Vrchlický dle svého nejlepšího svědomí a po poradách s. A. JIráskem a královehradeckým advokátem Jesefem Baše , též básníkovým přítelem , vypustil některé první , dosud nevyzrálé veše . Několik dalších upravil dle toho , jak autora znal . V hlavních rysech se však řídil uspořádáním sbírky , jak se o ně pokusil již Jelínek .

1880 vyšly spisy Bohdana Jelínka veršem a prozou poprvé . Kritka připomíná spřízněnost autorovy poezie s tvorbou německého romantika Heinricha Heineho , francouze Alfreda de Musset či Rusa Jesenina . Romantickým pojetím zvláště prvních milostných veršů se přibližuje k K. H. Máchovi , baladami a některými črtami Janu Nerudovi .

Milostná lyrika je vzpomínkou na dívky a ženy , se kterými se setkal , opěvuje přírodu , je vyznáním lásky , zaznívá i zklamání z rozchodu .

Ba , divná je ta láska ,

ba divná na světě ,

když v nezkušeném srdci

po prvé vykvěte . ---



A divné pro ni hiře ,

a divný pro ni žal ,

když v nezkušeném srdci

květ její opadal . ---



Některé básně jednoduchým rýmem a rytmem připomínají lidovou poezii . Nechybějí ani verše vypovídající o víře v Boha , lásce k bližnímu i zemi . Mnohé jsou vlastně rozsáhlejšími lyrickými skladbami meditativního charakteru .

Bohdan Jelínek byl i prozaikem .V povídkách nacházíme motiv chudoby , smrti , lásky ... Snad některé mohou na dnešního čtenáře působit poněkud sentimetálně .

Často se objevující motiv smrti v poezii i proze není pouhým vyjádřením deziluze , jak tomu často bývá u začínajících literátů . Jelínek si je příliš dobře vědom postupující choroby , a tak čtenáře dojímají verše mladého básníka , jehož tvorba byla předčasně ukončena ,básníka , který bal schopen kolem sebe soustředit nastupující autory , který byl velkou nadějí české literatury .



Nad lesy bledý měsíc

stál jako tichý žel

a smutný lesklý závoj

po nivách rozestřel .



Po nivách dále , dále,

až i mne zahalil ,

i bylo mně , jak rubáš

by srdce moje kryl .



I bylo mně , jak v rakvi

bych v bílém rouše spal ,

a nade mnou tichounký

milenčin hlásek lkal .

( Za večera )

Patrně nejúplnější informaci o díle B. Jelínka podává kniha Karla Cvejna Dílo Bohdana Jelínka ( Praha , 1949 ). Je doplněna doslovem , poznámkami , fotografiemi i Jelínkovými kresbami z okrajů rukopisů .



( Dle materálů BIS Rg Krajské knihovny v Pardubicích )


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem