Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

100 let AC Pardubice

obrázek k článku Atletický klub AC Pardubice je pokračovatelem tradic pardubické atletiky, která byla úředně založena v roce 1906, ale která pořádala první závody na cyklistické dráze již v roce 1894 a při Východočeské výstavě v roce 1903 dokonce první oficielní vystoupení České atletické amatérské unie mimo Prahu. Tyto závody na provizorní dráze SK Pardubice již na Olšinkách přinesly i řadu českých rekordů.


Do ČAAU byl atletický odbor SK Pardubice přijat v roce 1912 a téhož roku zvítězil jeho člen Boh. Rosenbaum na mistrovství Čech ve skoku dalekém. Po první válce stavějí atleti regulérní dráhu opět na Olšinkách (v místě dnešních lázní) a František Šretr se po zisku dvou titulů mistra ČSR v dálce a trojskoku zúčastní jako první Pardubák Olympijských her v Antverpách. Neúnavným propagátorem královny sportů je profesor reálky Antonín Březina. Tři roky (1919–22) se mimořádně daří i členkám dámského družstva SK. Hned po válce je založen silniční běh z Chrudimi do Pardubic a na trati slavné Velké pardubické na dostihovém závodišti se běžci objeví v letech 1928–29. Odchovanec prof. Březiny Josef Machaň překoná jako první v republice hranici sedmi metrů ve skoku dalekém.

V roce 1931 pořádají Pardubice skvělou Celostátní výstavu tělesné výchovy a sportu a za devět měsíců postaví nádherný letní stadion. Na něm se uskuteční II. Masarykovy hry za účasti 61 atletů z celé Evropy. V rámci her se poprvé běží Východočeský maratón. O dva roky později se na novém stadiónu koná Mistrovství ČR mužů v atletice na dráze. Paradoxně za II. světové války dojde v důsledku zákazu jiných zábav a spolků k velkému rozvoji atletiky, hlavně v menších příměstských klubech.

V poválečných zmatcích odchází atletický oddíl z SK do Sokola Pardubice I., pak do Slávie, aby na dalších 34 let zakotvil v TJ Dynamo. Dochází k velkému rozvoji soutěží družstev, které se stanou v tomto individuálním sportu páteří činností. Družstva žen i mužů Dynama startují po většinu let v druhé nejvyšší republikové soutěži, družstva dorostenců a později juniorů přivážejí medaile z mistrovství Československa, stejně jako přebornické tituly jednotlivců. Na úspěchy výborných pardubických dálkařů navazuje Jaroslav Brož, který jako první Čechoslovák skočí přes osm metrů.

Po změně politických poměrů se atleti rozhodnou pro samostatnost a založí Atletický klub AC Pardubice. Klubu se výkonnostně mimořádně daří, družstva žen i mužů působí řadu let v české extralize. Zásluhu na tom mají zlepšené podmínky zimní přípravy ve speciální atletické hale a běžeckém tunelu.

V posledních deseti letech jsme zaznamenali následující největší úspěchy: Juniorky přivezly v roce 1999 z Francie bronzové medaile z Evropského poháru družstev. Dorostenky vyhrály Mistrovství ČR v roce 2000 a dalších 10 stříbrných a bronzových medailí přidala všechna družstva mládeže. Na Olympijských hrách v Sydney byl druhý a v Athénách vyhrál desetibojař Roman Šebrle, který s námi trénoval pět let, a ve štafetě na 4x400 m (7. místo) běžely hned dvě pardubické atletky Jitka Buriánová a Lenka Ficková. Bronzovou medaili získal na Mistrovství světa juniorů v Kanadě v roce 2003 talentovaný český rekordman ve vícebojích a překážkách Lukáš Patera. Titulů mistra České republiky získali pro Pardubice naši svěřenci pětašedesát, z toho nejcennější v kategorii dospělých Michal Vokolek v přespolním běhu, Lenka Ficková v sprintech na 100 a 200 m, třikrát Irena Šádková v běhu do vrchu, Lenka Švaňhalová na 3000 m v hale a Petr Mlateček na 1500 m.

Reprezentační dres oblékly v Evropském poháru Ficková a Švaňhalová, v soutěžích juniorů nastoupili mladí atleti AC v 68 reprezentačních startech.

V celkovém hodnocení českých oddílů se náš klub umisťuje pravidelně mezi nejlepšími, v roce 2000 dokonce na 4. pořadí. Klub pořádá ročně desítku tradičních závodů pro neregistrovanou mládež, letos už 42. ročník soutěže o nejrychlejší žáky základních škol a rovněž 42. ročník Březinova poháru středních škol. Tyto a další náborové soutěže přivedou na start ročně více než 1500 talentovaných dětí. Organizujeme i „přespoláky“ pro běžce pro zdraví, z nichž Malá pardubická oslavila více než půl století trvání. Početný stav organizátorů zajišťuje Velkou pardubickou cross country na dostihovém závodišti.

Od roku 1944 pořádáme Velkou cenu města Pardubic na 400 metrů, v jejíž historii startovali nejlepší čs. a čeští, stejně jako vynikající zahraniční čtvrtkaři.

Úzce spolupracujeme se Sportovním gymnáziem a sportovními třídami na ZŠ Benešovo nám.

Slavnostní setkání všech generací se uskutečnilo v sobotu 18. listopadu 2006 v Domě kultury na Dukle za účasti téměř čtyř set bývalých i současných atletů, předsedy Českého atletického svazu ing. K. Pilného, náměstka primátora města ing. J. Ascherla, předsedy Krajské sportovní organizace pana Z. Čiháka a mnoha dalších hostí.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem