Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Vzpomínky ze života v Bohdanči

obrázek k článku Při svém zájmu, týkajícím se starých zaniklých bohdanečských firem, jsem získal i mnoho materiálu, který se přímo k firmám a hospodářskému životu nevztahuje. Některé materiály jsou však nanejvýše zajímavé. Jedním z nich jsou i vzpomínky neznámého pamětníka v Bohdanči, které sahají až do roku 1864 a pokračují k novějším datům.Vzpomínky opsal Antonín Sekérka roku 1931. Vzpomínky jsou psány do starého školního sešitu (12 stránek). Existuje neúplný opis z mladší doby, pisatel se nepodepsal. Oba sešity jsou majetkem pana Oldřicha Heřmana, Pardubice, Bělehradská 320.




I.

V roce 1864 bylo asi hlavní událostí poslední vylovení rybníků kolem Bohdanče, které se pak více nenaplňovaly. Kámen, jimž byly hráze obloženy, byl vylámán, vyrovnány z něho sáhy a rozprodán. Půda byla pronajata na díly k zemědělskému hospodaření. Hlavní důvod, proč se toto dělalo, byl ten, že rybníky už málo vynášely. Několik občanů mělo v úmyslu celou rybničnou půdu pronajmout, ale proti tomu se postavili účastníci dražby. Došlo k hádce, která skončila útěkem boháčů. Ostatní je pronásledovali.Nejdříve se zastavili u Zadního mlýna, jehož majitel se však dobře „opevnil“. Rozlícený dav táhl až k lihovaru a k prodeji lihovin, který patřil nějakému panu Kafkovi. Dveře do krámu, jenž se nacházel na rohu náměstí (v nynějších lázních) byly násilně vyraženy. Dva velké sudy (každý obsahoval asi 25 věder kořalky) vylili, takže chodili po kotníky v ní. Část lidí se pochopitelně napila a také se opila. Začali ohrožovat i Kafkovu ženu. Kafka utekl do Pardubic přímo z dražby. Bylo z toho vyšetřování u Krajského soudu v Chrudimi, ale za nějaký čas bylo od stíhání pachatelů upuštěno.

Za nějakou dobu se začaly šířít pověsti o válce s „Prajzy“, jak se říkalo všeobecně Prušákům. Toho času byla v Bohdanči posádka husarů. Husaři se těšili na válku, že prý „Prajzy“ poženou čepicemi. Skutečnost byla ovšem jiná.

Noviny četlo málo lidí a tak se věřilo spíše tomu, kdo co povídal. Jednou čásně ráno bylo slyšet hroznou dělostřeleckou salvu směrem od

Hradce Králové. Po silnici od Hradce se valily zástupy lidí. Někteří prchali s ranci na zádech. Někteří hnali před sebou dobytek. Na útěku vyprávěli, co všechno

„Prajzové“ dělají. Rabují, vypalují domy a celé vesnice, mladé lidi berou na vojnu. Následkem těchto zpráv prchali mladí muži směrem od Hradce Králové k Heřmanovu Městci a dál. Krátce před začátkem bitvy u Hradce Králové prošli Bohdančem Sasové. Na náměstí nechali stát velký vůz, byla v něm prý vojenská pokladna. Voj byla obrácena na stranu směrem k Hradci. Odpoledne vůz obrátili a z toho zdejší lidé usuzovali, že bitva u Hradce nedopadla dobře.

První dva dny po bitvě se mnoho lidí ukrývalo v sousedních lesích a vyčkávali, co se bude dít. Třetí den se objevili „Prajzové“. Několik zdejších lidí jim nabídlo vodu v konvích, protože bylo velké vedro. Někdo počítal a odhadoval, že jich ten den prošlo Bohdančem snad na 80 000! Několik set „Prajzů“ se ubytovalo v Bohdanči. Kdo se nevešel do domu, ležel na dvorech, mlatech apod., kde se dalo. Jeden proud „Prajzů“ táhl dál na Pardubice, druhý přes Bělou. „Prajzové“ též pobrali mnoho koní, kteří se jim hodili. Přesto lze říci, že se vojáci chovali v Bohdanči ukázněně a nedošlo ke ztropení žádné výtržnosti. Posádka zůstala v Bohdanči asi 6 neděl. Pak odešli. Mnoho zdejších lidí je přišlo vyprovodit a mluvilo s nimi německy. Krátce po „Prajzech“ přišli huláni. Byli pravým opakem „Prajzů“ a stali se postrachem celého města. V každém stavení musela být lavice, aby měl voják na čem leštit řemení a zbroj. Na spaní musel mít postel. A muselo se pro něj vařit. Pochopitelně, že se vojáci najedli zdarma.

Také do okolních vesnic přijely švadrony hulánů a i tam lidé zakoušeli od jejich pobytu. Po válce bylo občanstvo vybídnuto k udání škod, utrpěných rekvizicemi. Obdržel–li poškozený vůbec náhradu, tak nestála ani za řeč. Obec dostala také peníze a koupila za ně kus pole po pravé straně silnice vedoucí k Pardubicím.

Zklamaní občané dali poli jméno „pole hrnčířovo“ a připrovnávali ho k tomu z Písma (zákoníci koupili za Jidášových 30 stříbrných pole hrnčířovo). Roku 1864 byla dostavena občanská škola.. Žáci dostávali na památku rozličné modré knížky, buď dějepisné nebo gramatické. Stará škola měla podloubí. Mimo ní bylo podloubí na náměstí u č. 109 u Poláků, u č. 112 u Studentských, nyní Heřmanů, u č. 113 u Koutníků, u č. 114 u Pešků a u Snětivých, což bylo č. 41. Toto podloubí bylo zastavěno a na jeho místě vznikly krámky. Při stavbě školy byla třída I. ze straré školy umístěna v č. 4 u Bachmanů, II. třída na radnici, v nynější zasedací místnosti a III. třída také na radnici v malém sále. Na radnici ve věži byly dva malé zvony. S nimi vyzváněl každý měsíc policista, aby obyvatelstvo šlo platit daně. Nyní je jeden ze zvonů umístěn ve věži jako umíráček. Druhý byl používán jako školní. Mimo to se s ním zvonilo, když se odvážely pozemkové knihy do nově zřízeného okresního soudu do Pardubic.

Do těch dob si obec také vydržovala právního úředníka, který měl na starosti všechny zápisy do pozemkových knih a soudil přestupky společně s městskou radou.

U sv. Jiří byly také dva zvony, ale jeden byl ukraden za hrobaře Svobody. Zloději zvon rozbili na poli zádušním. Josef Záleský našel část rozbitého zvonu a používal ho pak jako liberní závaží.



Celý článek naleznete ve Zprávách KPP rok 2007, číslo 5/6.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem