Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Odbojáři si stěžují na film Operace Silver A

obrázek k článku Film Operace Silver A, který byl odvysílán Českou televizí v rámci pětašedesátého výročí atentátu na Reinharda Heydricha, pobouřil některé účastníky protifašistického odboje.


Do ČT kvůli tomu nedávno zaslali rozhořčený dopis. Televize se brání, že jde o dramatickou tvorbu. Dvoudílný film, který režíroval Jiří Strach a v němž ztvárnily pardubické odbojářky Tatiana Vilhelmová a Klára Issová, popisuje dění kolem výsadku Silver A z hlediska mezilidských vztahů v odboji. Velitele výsadku líčí jako sukničkáře, odkrývá nevěry odbojářek a nedodržování zásad konspirace. Historik Stanislav Kokoška, s nímž scénáristé vše konzultovali, nicméně film označuje jen za volnou rekonstrukci skutečných událostí.

„Nechceme polemizovat, zda parašutisté pili a měli ženy. Je to lidské a jen my víme, jakému napětí byla skupina vystavena. Zpochybnit kompetentnost a statečnost velitele výsadku Alfreda Bartoše, který patří mezi hrdiny druhé světové války, by v zemích na západ od nás pokládali za národní pohanu. Film pouze doplnil počet špatných inscenací, které Česká televize o druhém odboji natočila,“ napsala mimo jiné řediteli ČT Jiřímu Janečkovi předsedkyně ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Anděla Dvořáková.

„Film byl dělaný po sexuální stránce. Znevažoval odboj,“ říká předseda okresního výboru ČSBS ve Vsetíně Ladislav Vítek. „Silver A byl nejúspěšnějším výsadkem z Anglie. To je poprvé, co na výsadky takhle ošklivě sáhli. Z Bartoše ve filmu udělali ožralu a souložníka. To raději neměl vzniknout,“ bouří mluvčí ČSBS Šárka Helmichová.

„Je to bulvární karikatura. Brutálně zkresluje akce odboje. Vím to, vždyť ten gestapák Schultze, kterého hraje ve filmu Viktor Preiss, mě vyslýchal sedmkrát,“ soudí nositel čestné medaile Zasloužilý bojovník proti fašismu I.stupně Jaroslav Kovářík. Za okupace organizoval odpor a sabotáže v holešovické továrně Liberta, byl vyzrazen a léta strávil v nacistických žalářích. Ještě menší servítky si bere spolupracovník parašutistické skupiny Bivoac a vězeň nacistických lágrů Milan Zapletal, když píše: „Film je pokračováním řetězu nacistické a později též komunistické propagandy. Obě měly za cíl co nejvíce zesměšnit a zkarikovat český protinacistický odboj. Veze se na populistické vlně, která se v poslední době šíří Evropou a relativizuje hrdinství, omlouvá zlo.“

Odbojáři si na tvorbu ČT stěžovali už několikrát. Nelíbil se jim například díl seriálu dokumentů Ta naše povaha česká o Sudetech nebo dokument Mýtus a pravda o Marušce Kudeříkové, v němž autoři třeba líčili, jak s dalšími mladými lidmi špatně zorganizovala odbojovou akci a řada nevinných prý kvůli tomu skončila v koncentrácích.

V aktuálním dopise také stojí, že s podobnými protesty vždy v televizi narazili na hradbu mlčení nebo dostali odpověď, že jsou staří a mají až totalitní názory. „Dopis přišel a odpověď zpracováváme. Nicméně nešlo o autentický hraný dokument, ale o dramatickou tvorbu. Není úplně pravda, že bychom odbojáře odbývali. Třeba ve zpravodajství prostor dostávají,“ řekl mluvčí ČT Martin Krafl.

„Existují desítky pohledů na válku. My se soustředili na soukromé vztahy. Příběh říká, že i hrdinové jsou z masa a kostí, i oni mají své lidské slabosti,“ dodal spoluautor scénáře Josef Konáš. Podle jeho tvrzení na film reagovalo mnoho lidí pozitivně.



O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem