Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Kapitoly z činnosti Společnosti pro rozvoj Pardubicka 1.část

obrázek k článku Ve Zprávách č. 3-4/1991 na titulní stránce se objevil článek: ?Společnost pro rozvoj Pardubicka ustavena?. Informoval, že 15. 11. 1990, krátce před komunálními volbami, se sešli členové odboru pro výstavbu a životní prostředí Pardubicka (OVŽP) na své 9. schůzce, rozhodli se odštěpit od Klubu přátel Pardubicka a založit samostatný spolek s provokativním názvem ?Společnost pro rozvoj Pardubicka?. Chtěli se pokusit pomoci při nápravě způsobených Pardubicím třicetiletým utiskováním Pardubicka východočeským Krajským národním výborem. To se nepovedlo, pozůstatky a stíny straší dodnes. Tehdy byla zaostalost Pardubic odborně odhadnuta na výzvu Klubu přátel Pardubicka na 10 miliard Kčs (tehdejších). Důvodem ke vzniku samostatného spolku byla též obava z přílišné opatrnosti výboru Klubu, závislého na podpoře okresu a města při vydávání Zpráv. Tisklo se 1100 výtisků a náklady na tisk rapidně vzrostly při minimálních členských příspěvcích. Za toho stavu se nedal očekávat souhlas s ostřejší kritikou práce nové samosprávy i státosprávy. Pak tu byla potřeba odzkoušet možnosti fungování samostatného spolku. Osamostatnění celého Klubu nebylo hned možné, protože z více než 50% byl dotován Parkem kultury a oddechu (PKO) podřízeným okresu, tehdy ONV. K osamostatnění Klubu proto došlo až po pěti letech, po zkušenosti Společnosti. Do r. 1990 byl vedoucím OVŽP Klubu velmi agilní Zdeněk Stehno, který však odešel do politiky, obnovoval v Pardubicích ČSSD a m.j. Klubu prorokoval v nových politických podmínkách zánik. Pro nedostatek jiného kandidáta jsem byl zvolen předsedou nové Společnosti a z téhož důvodu jsem jím dosud. Pří přípravě již 17. letáku Východočeský rozvoj vydávaného každoročně Společností jsem zhodnotil 17 let činnosti. Výsledky jsou neveselé, Společnosti se nepodařilo navázat trvalou a efektivní diskusi ani s Magistrátem Pardubic, ani s bývalým Okresním úřadem, ani dnešním Pardubickým krajem. Její četné náměty a připomínky byly ignorovány a Společnost mohla jen přihlížet dalšímu prohlubování zaostávání Pardubicka. V posledních letech musela konstatovat, že Pardubice jsou relativně nejchudším městem republiky. Nepočítáme-li přebytek supermarketů, které kromě záboru a zabetonování nadměrných ploch městu nic nepřinesly.



Ještě smutnější je, že Společnost r. 1990 začínala se 65 nadšenými členy, v současnosti jejich počet klesl na 7. Je tedy na vymření a to mne přimělo zrekapitulovat její činnost. Členy Klubu jistě bude zajímat, jak by Pardubice podle představ Společnosti mohly vypadat. Třeba se některý námět Společnosti, dnes zdánlivě fantastický, za příznivějších podmínek i uplatní. Především je třeba připomenout, že představy Společnosti byly shodné s představami Klubu při jeho založení r. 1965. Klub se ustavil jako patriotický kroužek při Kulturním domě Dukla, jako reakce na omezování rozvoje Pardubic po zániku druhého Pardubického kraje (1949-1960) a podřízení Pardubicka Východočeskému kraji, umělému výtvoru totalitní byrokracie. Klub chtěl diskutovat o plánech výstavby a probouzet patriotizmus místních funkcionářů, aby ty plány prosazovali. Bylo to naivní, lokální patriotismus byl zařazen mezi reakční ideologie a zatracován.

Městští i okresní funkcionáři se ho báli jak čert kříže, ač v soukromí přiznávali, že by byl potřebný. Později jsme se dozvěděli nezaručenou zprávu, že r. 1959 při jednání v sídle nového Vč KNV byli zástupci Pardubic ÚV KSČ zpraženi označením „lokální patrioti“, což pokládali za stejně nebezpečné jako označení revizionista či dokonce fašista. První akcí byla beseda s Ing. Sýkorou, vedoucím plánu ONV o chystaném rozvoji pardubického okresu. Plány byly sice ještě růžové, ale Vč KNV je nedovolil realizovat, neuvolnil peníze a KV KSČ hrozil aktivnějším lidem politickou nespolehlivostí. Záslužná by byla studie politických poměrů Pardubicka po r. 1968, kdy útlak také zesílil několik představitelů doplatilo jen na to, že ukázali malinko patriotismu. Snad proto dodnes nám chybí patrioti a patriotismus se na Pardubicku nenosí, přestože se jako „patriot“ občas označují i anonymní pisatelé kritických článků. Představy Klubu se brzy ukázaly nereálné, ale o Klub byl mezi občany značný zájem. To bylo politicky neúnosné, zvlášť ve výhodných podmínkách KD Dukla, kde se neplatily ani příspěvky. Klub nebyl zrušen, ale vyzván, aby se osamostatnil, což bylo tehdy totéž. Proto r. 1967 nalezl přístřeší ve Východočeském muzeu díky jeho řediteli dr.Jiřímu Frajdlovi a historikovi dr. Vlastimilovi Zikmundovi. Jeho činnost se ale pak zaměřila na vlastivědu a historii. V Klubu však vznikly odbory, turistický, památkářský, historický a také pro výstavbu a životní prostředí, který se dále zajímal o plánovaný, ale nerealizovaný rozvoj Pardubicka. První předsedou byl Ing. Zdeněk Pluskal. Odbor při svém působení do r. 1990 zjistil, že historické poznatky jsou užitečné i pro plánování budoucnosti a naopak je škodlivé, pokud představitelé samospráv tyto znalosti postrádají. Název Odbor pro výstavbu a rozvoj byl sám o sobě zavádějící a provokativní. Název Odbor pro výstavbu byl shodný s názvem odboru pro výstavu Městského národního výboru na radnici.

Je zajímavé, že dnešní Magistrát takový odbor nemá, má sice jiné, s daleko více pracovníky, ale s ještě méně viditelnými výsledky. A zajímat se o životní prostředí tehdy vůbec nebylo dobré, natož si je dát do názvu. Přesto, a také pro nedostatek informací jsme Pardubicko označovali za nejvíce postiženou oblast po Mostecku a Ostravsku. Pro připomenutí několik příkladů, co a jak nešlo pro nedostatek peněz a lidí. Případ padesátimetrového bazénu byl nejviditelnější, dokončen byl po 25 letech r. 1990, ale jako dozvuk minulosti byly nato zrušeny „lázně“, aby Pardubice neměly dva bazény. Výstavba Polabin zahájená ještě dle plánů pardubického kraje byla postupně omezována a sídlištní centrum se nikdy nerealizovalo. Proto Pardubice nedosáhly plánovaných 100 tisíc obyvatel, ač lidé byli, ale nebyly pro ně byty. „Rychlodráha“ není zdaleka dokončena dodnes. O splavnění a průplavu L-O-D jsme měli přednášku r. 1967 jako o hotové věci, jediný chybějící stupeň plánovaný do r. 1980 také není hotov.

V příští kapitole připomenu další snahy a neúspěchy „odboru“ ještě v rámci Klubu do r. 1990.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem