Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Pardubická mladá léta - v Karlově ulici a u Zelené brány

obrázek k článku JOSEF ŠMAHA, Dělali jsme divadlo, KRUH 1982: >Aby mně nikdo vytknouti nemohl, že paměť má počíná ochabovat, povím, že jsme dříve než u Lernetů bydleli v Karlově ulici a u Zelené brány. Na epochu v Karlově ulici vzpomínám nerad. Ulička, po obou stranách zahradní zdi ? a po těch jsem někdy chodíval. Vozívali tamtudy obilí na fasuňkách a já sbíral klásky, jež uvázly na stromech zahradních. Pro dítky chudých. Sport. Mamince se nezamlouval. Šaty prý tím trpěly. A já bych byl raději oběd obětoval, jen abych nemusel ze zdí. Já vůbec nerad chodil po rovině. Jednoho dne mne máti přistihla, zvolala na mne prudce, já prudce seskočil a zlámal levou nohu. Radili, aby mne poslali do Hořiček. Otec usoudil jinak. Nohu do desek a lískovou mast.
A vyhojil mne! Tantalova muka ? chodění kol těch zdí?
Veseleji bylo v domě u Zelené brány. Před vraty přímo byly přízemní aresty v husarských, nyní již nestávajících kasárnách. Okukovali jsme Maďary sedící za mřížemi a přiučovali se tak lecčemu. Jeden z trestníků, snědé, mrkavé chlapisko s dlouhým namaštěným knírem, z dlouhé chvíle patrně zaměstnával se lingvistickými přednáškami. Šla-li dívka kolem, řekl nám, jak se jí říká po maďarsku.


Jak se jmenuje hlava, nos, ruce, prsty atd. atd. Také jsem měl kvůli tomu mrzutosti – s matinkou, menšího jen druhu. Řekl-li jsem „kiš asoň“ (slečna), bylo zle. Matka myslila bůhví co to hrozného povídám a mračila se… Ani netušila ta dobrá mamička, jak mně někdy ta maďarština prospěje. V letech sedmdesátých vystupoval jsem v Celovci pohostinsky v úloze cikána. Mluvil jsem ho německo-maďarsky. V přízemí seděl rytmistr od husarů. Po představení přišel do mé šatny, cvaknul ostruhami a spustil na mne po maďarsku. Mluvil dlouho.

Odpověděl jsem po německu, že mu nerozumím ani slova. „Hát!?“, povídá. „A kde jste se naučil tak dobře vyslovovat?“ „V Pardubicích, pod Zelenou branou,“ já na to. Při šampaňském jsem mu vypravoval pak o lekcích, ve kterých jsem trochu toho akcentu pochytil. Trvalo to dlouho, než pochopil, kde jsou Pardubice…

Nejen na zdi, na stromy, na bidlo, na které se prádlo věšelo, na střechy jsem rád lezl – ve vesnici, např. na Kunětické hoře, ach, tam jsem se cítil nejšťastnějším.

Ta nepravidelnost mne lákala, nesnadnost přejít bez úrazu z jedné zdi na druhou. Po rovině dovede chodit každý. Nevynechal jsem příležitosti, šlo-li o to „opustit rovinu“. Blíže Krausova bývalého paláce – pamatujete se ještě na historická dvířka od kamen? – U Kučerů tam myslím říkali, před Krausovými špýchary, naproti Modránce, skleník je nyní na tom místě, tam tenkráte stál přízemní domek. Šel jsem ze školy. Domek hořel. Desky na zem a už jsem byl nahoře na žebříku u dohořívajících trámů střechy, podával putýnky a konve vody. Přišel jsem domů poněkud později, zato však nepoměrně víc umazaný než jindy. Ach bože, bože! Až stydno přiznat se, jak to tehdy skončilo.



Když jsme bydleli u Lernetů

Kamarád Feuerlöscher koupil u Ferdinandů tři párky a ohřál je na kamnech v hrnečku paní Deutschové. As o dvě hodiny později – po lukulských těch hodech – kdeco na kamnech bylo, kupř. hrnky, hrnéčky, mísy, misky, lžice, lžičky, kastrolky atd., lítalo do zahrádky oknem, kamarádovi i mně na hlavu i vedle…

To bylo v domě „U Lernetů“, sousedícím s domem obuvníka Píchy, jenž těsně přiléhal na rohový palác Budínských, kol nějž je vozová cesta k bohdanečským lázním.

Paní Detschová byla chotí židovského učitele, majitele židovské školy, a mívala z Bohdanče obyčejně několik strávníků. Mezi těmi i kamaráda Feuerlöschra.

Probudilý jinoch. Ryšavé klouče. Samý vtip. A samý kravál. V domě nebylo klidu. Největší rámus vyvolaly párky. Já v tom hrál jen epizodní roli, ale – u nás bylo také živo. Však jsem se dlouho ošíval po zádech. Ale pokoj jsme nedali.

Pan Deutsch se vystěhoval a škola proměnila se v salóny dvou husarských kavalírů. To byl jiný život. Vojenští sluhové plahočili se občas po úzkých schodech – obyčejně po prvním – s bednami, zásilkami firmy Schwertassek z Prahy.

Cinkot sklenic, bouchání zátek, zpěv, řinčení ostruh, čardáš, rány na podlahu, jako když kredenci převrhne a jiné i jiné libé zvuky vyrušily mne častokráte z klidného spánku. Odměnou za probdělé noci byly mi skořápky z ústřic, jež sluhové houfně vyhazovali do zahrádky a jichž jsem vášnivě rád užíval ku tření barev. Tak tedy již v útlém mládí věděl jsem, že existuje šampaňské, humry, mušle, a v mládí již sbíral jsem potají menší i větší odpadky drahých cigár, pomocí nichž jsem za zahrádkou v poli, vedoucím k lázním, zkoušel a tužil svůj mladistvý žaludek.

Ovšemže jsem za kavalírské ty choutky utržil mnohý pohlavek. „Dýchni na mne,“ řekla matinka a bylo zle. Co jsem se naprosil, aby otec nezvěděl o předčasných „extemporacích“ své ratolesti po meči. Ráčíte-li se vmysliti v situaci, snad zamhouříte jedno oko, snad se nebudete tolik divit. Račte uvážit , že hned vedle před palácem Budínských, kde bydlíval vždy největší vojenský pán, že odbýván jednou, dvakráte týdně koncert; „Platzmuzik“ jsme tomu arci tenkráte

říkali. Důstojníci devátého pluku husarů, vesměs kavalíři, promenovali s kráskami vznešených rodin padubických. Jako bych je dnes viděl i slyšel. Zajímavé figurky. Co tu parfému, šustivých vleček, brilantů, poklon, póz! Byla-li krasavice

unavena, kynul kavalír a my synkové ubozí, vezdy přeochotní, stavěli židle před dům Lernetův i Píchův. Tak záhy zvykali jsme jisté pozornosti k něžnému pohlaví.

Ovšemže jsme za to velice rádi přijímali mnohdy i celá viržinka pánů kavalírů v odvetu za naši pozornost. Celá, když měla špatný „tah“. I za ta děkovali jsme však přisládlým „köszönöm“.

A byl bych k sobě velice nespravedliv, kdybych zatajil, že jsem se delektoval až po koncertu. Hudba mne velice zajímala. A my měli hudbu! To byla, panečku, podívaná, když na bílých komoních celá kapela se svým statečným maestrem Zinkem vyjela v čele husarského pluku. Ty koncerty! To nadšení, když zaslechli jsme cikánský sbor z Trubadúra. (Že Trubadúr je opera, že sbor ten je výňatkem, o tom jsme neměli potuchy. Kdo vlastě věděl, co je to opera?) Vyjeveně tázali jsme se jeden druhého, proč asi při něm dva husarští hudebníci tlučou kladivem do železné tyče!? Jeden z těch chytřejších mínil vážně, to že snad je maďarská Kovářská: „U nás, u nás, u nás jde ráz na ráz!“

Po koncertu – cigárko, a pak abych vyvětral a aby matinka ničeho nepoznala, hop, hop – a byl jsem...



Celý článek naleznete ve Zprávách KPP rok 2008, číslo 5/6.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem