Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Živelné pohromy v obci Mikulovice

obrázek k článku (1842 ? 1976) První živelná pohroma, která je v kronice zaznamenána z roku 1842 (23. 3.). Kronikář píše: ?Mikulovice zasáhlo neobvykle silné krupobití a blýskání.?


V roce 1847 padly na obec kroupy velikosti lískových ořechů a krátce poté (25. 5.) kroupy velikosti ořechů vlašských. „Něco podobné nikdo nepamatoval!“ Nejstarší zpráva o požáru je z roku 1724 (26. 11.), kdy vyhořela mikulovická fara. Oheň vypukl v noci. Při požáru shořely bohužel i všechny farní knihy až na jedinou matriku z roku 1720.

V roce 1865 udeřily na Mikulovice velké mrazy, které přišly v květnu! Všechna úroda pomrzla.

V roce 1882 byla naděje na hojnou úrodu, ale po 20. 7. začalo pršet a pršelo bez přestání pět neděl. Škoda na polích byla ohromná.

Z roku 1888 (22. 6.) je záznam o dalším velkém krupobití. Obilí bylo místy jako mlat. Zdá se , že podle častých záznamů měly Mikulovice na krupobití „zvláštní štěstí!“

V následujícím roce začaly po žních (27. 8.) padat opět kroupy (asi 15 minut). Úroda byla opět silně pomlácena.

V roce 1920 (26. 8.) vypukl „na křemínku“, který sice patřil k obci Blatské, požár. Požár vypukl v domě čp. 47 u Jaroslava Celara. Požár zachvátil obytné stavení. Na půdě uhořel majitel domu (poblíž komína). Zemřel údajně ve spánku, ale nic určitého zjištěno nebylo.

Silná bouře zachvátila Mikulovice a okolí v roce 1922 (16. 7.). Nejdříve se přihnal prudký lijavec a opět velké kroupy. Poté kolem osmé hodiny večerní přišla nová bouře, která trvala dvě hodiny. Blesky „padaly“ do okolních polí.

Za čp. 50 sjel blesk na řepné pole a vypálil v zemi široký pruh. Na Chrudimsku způsobily blesky několik požárů.

Téhož roku (15. 8.) postihla celý kraj katastrofa v podobě větrné smršti. Celý kraj mezi Chrudimí a Pardubicemi byl poset vývraty. Pole se proměnila v bahniska.

Bouře začala ve večerních hodinách. Kolem osmé hodiny večerní přestalo pršet a přihnal se „za hrůzného hučení“ vichr, který rozmetal vše, co mu stálo v cestě. Hodně řádila vichřice v Dražkovicích, kde blesk udeřil do stodoly pana Kučery. V Pardubicích byl polámán památný topol Červinkův. V našem kraji byly nejvíce poškozeny Pardubičky a Nemošice.

Abnormální počasí, které se projevovalo po celý rok 1921 (sucho a následná krutá zima), přineslo v následujícím roce abnormální živelnou pohromu v podobě větrného orkánu.

Dne 4. 12. (1922) vypukl před třetí hodinou ranní v cihelně (čp. 43) požár. Na likvidaci požáru se podílelo několik požárních sborů. Tvrdilo se, že požár byl založen úmyslně (na čtyřech místech současně). Hlavním důvodem mělo být přechodné snížení platů dělníků pracujících v cihelně. Nic se však neprokázalo.

Roku 1924 (11. 7.) vypukl požár kolem půlnoci v čp. 26, kde bydlel p. učitel F. Brzka. Požár se pokoušeli místní uhasit tzv. „berlovkou“ – ruční stříkačkou, ale marně. Museli přijet hasiči z Dražkovic a Blata. Obytné místnosti se podařilo

zachránit.

Stoletá vichřice ze 4. 7. nadělala v Mikulovicích méně škod než v nejbližších sousedních obcích na Pardubicku. U Chvojků (čp. 5) zlikvidovala celou stodolu. U čp. 4 zpřelámala velké hrušně a shodila je na dům. Velké vývraty ležely ve staré zahradě čp. 23. Velké topoly byly položeny přes rybník. Na hřbitově byly vyvráceny některé pomníky a dokonce…vichřice otevřela jednu z hrobek!! Vichřicí velmi utrpěl i mikulovický kostel (krytina i věž). Oprava věže byla provedena v září 1929.

Silné krupobití se do Mikulovic vrátilo po válce v roce 1974 (18. 8.) kolem 17. hodiny. Během pěti minut ležely na zemi vrstvy krup, některé o velikosti fazole. Nejvíce však byla poškozena opět úroda.

V roce 1976 zažily Mikulovice povodeň. Silné deště začaly 19. 5. Vrcholily 25. 5. velkou bouří kolem šesté hodiny večerní. Voda vnikala do domů, sklepů a zatopila některé ulice (především ul. Staňkovu). Voda přeplnila i mikulovické studně.



Použitý materiál:

1/ SokA Pardubice: Pamětní kniha obce Mikulovice (od nejstarších dob do roku 1922).

2/ SokA Pardubice: II. pamětní kniha obce Mikulovické (1923 – 1990).


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem