Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Žili mezi námi - Karel Gottwald

obrázek k článku Erat unum cantor bonus. 17. října t. r. uplynulo již celých deset let od úmrtí našeho redakčního kolegy p. učitele Karla GOTTWALDa ze Sezemic.


Narodil se 22. března 1934 v Sezemicích v učitelské rodině. Roku 1945 začal studovat na reálném gymnáziu a o 7 let později ukončil svá středoškolská studia na pedagogickém gymnáziu v Pardubicích. Na své první místo nastoupil v září 1952 v Herálci u Hlinska. V roce 1954 musel nastoupit na prezentační vojenskou službu. Narukoval až do Chebu a vrátil se až na Vánoce 1956, protože v říjnu t.r. byl odvelen do ostravských dolů. Rodičům bylo sděleno, že mají uvědomělého syna“. V lednu 1957 nastoupil na ZŠ do Újezda, kde pobyl tři roky. Dokončil studium na Pedagogické fakultě (aprobace M-F-Dílny) a roku 1961 působil 1 rok jako učitel ZŠ v Bohdanči. Nejdelší období jeho učitelství je vázáno na rodné Sezemice, kde působil v letech 1962–87. Od ledna 1988 nastoupil ze zdravotních důvodů invalidní důchod. V něm setrval pouhých 10 let… Jak krátký čas na jeho bohaté koníčky! Celý život měl rád hudbu, hrál na klavír a ve škole řídil pěvecký kroužek (spolupracoval s prof. F. Vovsem). Jako velký milovník historie (a regionální zvláště) byl řadu let sezemickým kronikářem a členem historicko- dokumentační komise býv. SPB, kde s dr. K. Jičínským zpracoval roku 1985 historii protifašistického odboje na Pardubicku. Práce obdržela 2. cenu v celostátní soutěži SPB a je dodnes pozoruhodná tím, že – ač psána v období husákovské normalizace – udržela objektivní a spravedlivý pohled na minulost včetně západního odboje. Své historické zájmy vkládal p. učitel Gottwald i do svých článků ve Zprávách Klubu přátel Pardubicka, kde se stal velmi dělným členem redakční rady, do Pernštejna, Záře (pozdějších Pardubických novin) a do Hlasu revoluce, kde sledoval problematiku heydrichiády na Pardubicku.

Dlouhodobě si velmi pečlivě vedl výstřižkový archiv, v němž je m.j. uložena i jeho korespondence s dr. Z. Jelínkem, dr. M. Ivanovem a vydavatelem Kanadských listů M. Janečkem. Byl to on, kdo se zasloužil o zřízení pamětní desky A. Bartoše v Sezemicích a trvalou památku praporečníka roty NAZDAR K. Bezdíčka. Z Gottwaldovy iniciativy vznikl videomedailon zasloužilého sezemického vlastivědného pracovníka p. Oldřicha Ullricha, na němž jsem měl tu čest s ním spolupracovat.

Pan učitel Karel Gottwald byl dobrý člověk a výborný pedagog, jenž zůstane oprávněně dlouho v paměti svých žáků i přátel. Při nedávné prohlídce jeho archivu jsem si uvědomil, jak pilným badatelem byl a jakým zřídlem informací stále jeho archiv zůstává. Díky, pane učiteli !!!


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem