Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Pardubické firmy a jejich firemní značky - XIV. část

obrázek k článku Jednou z mnoha firem.. které se specializovaly na výrobu perníku.. byla firma Panis. Na místě továrny firmy Panis stával ještě za časů Pernštejnů


(16. stol.) mlýn. Roku 1901 koupil od jistého pana Jelínka, majitele mlýna, celý hospodářský dvorec Václav Jandík a společně s Idou Jandíkovou (rozenou Petrofovou) založili novou firmu Jandík - továrna těstovin a mlýnských výrobků. Roku 1913 byla zrušena předchozí pila a na místo ní založen obchod s dřívím a uhlím. Václav Jandík, syn starosty z Nového Hradce, se stal předsedou Společenstva mlynářů pro Pardubicko. Roku 1923 se spojil J. Franc s p. Polákem a p. Hoškem a vzniklá továrna na mlýnské výrobky a jiné těstové zboží (propojení mlýna s pekárnou). Začal se vyrábět perník značky PANIS. Jméno PANIS pochází z latinského: panis, is,m. - chléb. Později se výroba rozšířila na výrobu perníku na strouhání a na výrobu oplatek. Po smrti p. Poláka p. Hošek odstoupil, osamostatnil se a J. Franc získal celý podnik sám. Provedl modernizaci celého výrobního postupu. Technologii dodala firma Prokop a synové. V továrně bylo zaměstnáno přibližně 30 - 40 lidí (pro zajímavost, v dřívějším Jandíkově mlýně se udávají pouze 3 lidé).

V továrně se peklo až do roku 1967. Nyní jsou tovární objekty ve znač- ně zchátralém stavu a sousedí s nimi několik nově vzniklých firem, které ovšem s výrobou perníku nemají nic společného.

Firma Panis používala ochrannou známku, která byla registrována v Obchodním a živnostenské komoře v Praze pod reg. číslem 90 955. Poslední datum prodloužení registrace ochr. známky je z 22. 8. 1946. Ochrannou známkou byl nápis Panis. Perník se podobal tvaru "bochánku", který byl převázán a uprostřed opatřen štítkem (etiketou) s nápisem Panis. Nápis Panis je doložen též z firemních papírů. Používal se v mnoha variantách. Nejčastější byl ten, kdy byl nápis Panis umístěn do horního levého rohu s dodatkem Továrna těstovin a perníku, spol. s r. o., Pardubice. Na starších firemních papírech se objevuje jméno V. Jandík a teprve pod jménem nápis "perník Panis".

Firmou zcela jiného zaměření byla firma Bratří Píšů. V roce 1886 založil Ant. Červenka v barokním jednopatrovém domě č. 141 na severní straně Bílého náměstí v Pardubicích, proti pomníku sv. Jana Nepomuckého, železářský a smíšený obchod. Na firemních papírech firmy A. Červenka se uvádí: Závod železářský, obchod s kovy, nástroji a zbožím norimberským, hlavní sklad nosníků (travers) a starých železničnách kolejnic (šínů) ke stavbám. Po smrti manžela předala paní Červen ková obchod bratřím Jaroslavu a Stanislavu Píšovým, kteří pod firmou Bratří Píšové závod provozovali od roku 1910. V té době bylo Jaroslavovi 31 let a Stanislavovi 25 let. Jejich rodištěm byla Dříteč pod Kunětickou horou. Oba byli vyučeni v železářském oboru. Starší společník firmy Jaroslav se koncem války oženil do Bohuslavic u Nového Města n./ Metují a z firmy vystoupil. Jediným majitelem firmy se stal Stanislav Píša. V poválečném období obchod vzkvétal a když se roku 1927 naskytla možnost získání nedalekého domu č. 1, došlo ke koupi. Dům č. 1 byl prvním domem za Bílou bránou, která do roku 1840 uzavírala Anenskou ulici, nyní ul. Sv. Anežky české. V tomto rohovém domě sídlil v letech 1880 - 1921 Okresní výbor pardubský a zde zasedal r. 1918 první národní výbor.

V jubilejním roce 1938 byla na rohu domu odhalena pamětní deska, avšak již v roce 1939 po nacistické okupaci byla deska sňata. Dům byl v roce 1927 - 1928 adaptován podle projektu arch. Karla Řepy. Ve dvoře, na místě bývalých šancí, byl postaven jednopatrový dům. Firma byla v roce 1949 znárodněna a obchod včetně nemovitostí začleněn do n. p. Kovomat. Po několika reorganizacích patřil závod roku 1989 podniku Magnet. Dnes působí v prostorách bývalé firmy Státní okresní archiv. Stanislav Píša zemřel v roce 1960 ve stáří 75 let.

Železářský obchod na Bílém (nyní Bělobranském) náměstí byl provozován více jak 100 let.

Firma používala ochrannou známku v podobě názvu firmy Bratři Píšové. Sklon, velikost písma a způsob písma byl standardní, nezaměnitelný na ochranné známce. Návrh na toto písmo firma získala, jak tvrdí pan Jiří Píša, v Praze. Název Bratři Píšové se objevoval v poměrně časté reklamě a pochopitelně též na firemních papírech, kde tvořil střed firemní hlavičky. Nápis byl většinou modrý (na větších tiskopisech) nebo černý (na tiskopisech polovičního formátu). Obrazovým doprovodem nápisu byl na větších tiskopisech nýtek (šroubek?), který se objevoval na dost kuriózním místě na firemních papírech, v levém dolním rohu. Nýtek (šroubek?) nebyl registrován, tedy chráněn. V reklamě se grafický doprovod ke jméni Bratři Píšové neobjevuje.



Použitý materiál:

SoKA Pardubice, skartovaný materiál (firemní papíry)

SOukromý archiv p. J. France (ul. Evy Junkové 91)

Soukromý archiv p. J. Píši (ul. Štefánikoba 761)

Soukromý archiv autora


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem