Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kapitoly z dějin českého fašismu v Pardubicích - 23. část

obrázek k článku 22. října 1933 vydal Ústřední výkonný výbor NOF v Praze provolání .Všem Čechům a Slovanům, všem veřejným činitelům v ČSR.. Provolání protestovalo proti snahám "některých politických stran" o rozpuštění NOF.

Ta zdůraznila, že zastává "zákonnou cestu vývoje" a "stojí na půdě čs. demokracie". Chce hájit jednotu a nedílnost státu. "Voláme v poslední hodině k československému národu a lidem dobré vůle. Věříme, že dějiny budou jednou přísným, ale i spravedlivým soudcem dnešní doby i nás", končilo provolání NOF. 54) Šlo o reakci na vybavení Poslanecké sněmovny ČSR zvláštními pravomocemi na obranu demokracie proti ohrožení zpra- va i zleva. Nakonec došlo jen k rozpuštění německých fašistických stran DNSAP (hakenkreuzlerů) a DNP (německých nacionálů). Na Přeloučsku v té době kolovaly monarchistické letáky. Strojník Josef Koreček ze Zdechovic obdržel poštou dopis podepsaný "Výborem i komisariátem monarchistů - Čechů", který napadal "zlodějský stát" i ministry. 55) 23. října 1933 požádali V. Vážný a dr. H. Nutz o povolení rozšiřovat letáky NOF vydané ústředím s .Provoláním- z 22. 10. t. r. 56) Okresní hejtman v Litomyšli upozornil Okresní úřad v Pardubicích, že .za letního pobytu MUDr. Prokopa Hrušky v Budislavi 2. - 21. srpna t. r. byl u něho dvakrát cizf muž s dvěma mladšími ženami. Přijížděli autem s poznávací značkou pardubického okresu. Mohl to být V. Vážný s dcerami.. Velitel četnické stanice v Pardubicích to 19. října vyloučil s tím, že V. Vážný nemá 2 dcery, ale syna Vojtěcha (nar. 18.6. 1924) a dceru Vlastu (nar. 2.4. 1928). Jeho manželka Vlasta Vážná je s dětmi více doma. Přednosta dr. Vítek se 20. řfjna dotázal litomyšlských kolegů, zdali auto nemělo značku 44 976, jehož majitelem je stavitel V. O. Medek z Pardubic. 57) Dedukce dr. Vítka byla správná, dr. Hruška jevil zájem o Medkovu dceru Jarmilu, jak bylo již ukázáno výše.

Krajská rada NOF vedená dr. F. Novotným z Chrudimě se dožadovala telefonicky 20. 10. povoleni mítinku NOF ke státnímu svátku 28. října. Podle názoru dr. Vítka .chtěla dostat do Pardubic 10 000 lidí ze 3 žup., aby ukázala svou sílu a moc, i když podnik bude zakázán. 21. října dr. No- votný svou žádost zrušil s odvoláním na článek v národně - socialistickém listu .Bratrství. z 20. 10. vyzývající socialisty k narušování akce. 58) Jako stoupenec NOF a odběratel .Fašistických listů. byl odhalen zubní technik Emil Deissner (nar. 1907 v Budapešti), bytem Pardubice, Teplého ul. čp. 1591. Pracoval pokoutně ve sklepě tohoto domu a policie jej překvapila 17. 10., když pracoval na zlatých plombách služebné B. Chlumecké. Byl znám tím, že si vodil do bytu prostitutky. 59) V říjnu 1933 došlo k dalšímu sporu V. Vážného s R. Gajdou. Vážný obdržel od jakéhosi Červinky z Prahy - Vinohrad 1000 Kč pro R. Gajdu, ponechal si je však a celá záležitost se neutajila. Vyvolal tím Gajdův hněv. Vážného existenčně podporoval Jan Kašpar, okresní náčelník NOF v Pardubicích, rolník a starosta obce Kladina u Sezemic. Vážný napsal Gajdovi dopis znovu ve prospěch spolupráce NOF s hlinkovci, hrozil jinak vystoupením z NOF. Podle policejních zdrojů fašisté jsou rozezleni na tvrdší uplatňování zákonů, v případě, že budou rozpuště- ni, jsou připraveni zesílit ilegální přípravy na převrat. Hodlají zvýšit počet agitátorů (v Chrudimi se 14. 10. konal rétorský kurs pro řečníky NOF), své důvěrné schůze a večírky konají nyní v soukromých bytech. Očekává se vstup Gajdy do Rudé armády (obvyklá kachna, šl1ená s pravidelností již od 20. let - pozn. J. K.), Gajda se dohaduje s ruskou emigrací, že se zúčastní boje SSSR s Japonskem, vyjednávání má skončit do jednoho měsíce. Na Pardubicku již Gajda najal kresliče, bývalého kapitána ruských legií, který za plat 6000 Kč měsíčně pro něj připravuje bojové plány. 60)

19. října 1933 proběhla v hotelu Veselka v Pardubicích přednáška člena .Družiny dobrovolců zahraničního vojska- a budoucího vůdce Vlajky 61) prof. Jana Vrzalíka o Rukopisech královédvorském a zelenohorském (RKZ). Předsedal předseda .Družiny. gen. MUDr. B. Konopásek, přítomno bylo asi 150 osob, převážně fašistů - členů NOF. Konopásek při zahájení schůze zdůraznil, že celá česká národní kultura stojí na RKZ. 62) Profesor Vrzalík vyslovil politování nad tím, že jeho přednáška se nekoná pod zášti- tou nějaké korporace, ale vyslovil radost že může mluvit ve městě, kde kdysi působil filolog Jan Gebauer, odpůrce RKZ. Vyzvedal práce prof. Fran- tiška Mareše 63) a líčil tragický konec obhájce RKZ prof. J. L. Píče. 64) Předčítal Píčův nekrolog od J. Herbena 65) a článek "Českého slova" o tomto nekrologu. Za příčinu dobrovolného odchodu prof. Píče ze života označil .vražedný" článek septimána Krause, syna prof. Arnošta Krause. 66) Svou řeč ukončil politizující větou: "Není daleka chvíle, kdy se poměry úplně změní". Nechtěl však upřesnit kdy. Předsedající gen. Konopásek vyzval k debatě. Nikdo se však nepřihlásil, asi 12 studentů však začalo syčet. Konopásek vyzval k jednotě všech Slovanů a přirovnal Píčův osud k osudu legionáře plk. Švece. 67) Oněch 12 mladíků potom odešlo. 68)

21. října 1933 uspořádal v Kladině čp. 7 hostinský J. Šulc vepřové hody. Přijelo mnoho hostů, hlavně členů NOF. Středem pozornosti se stal Ferdinand Pelikán (nar. 6. 1. 1891, bytem Pardubice, Wilsonova tř. 58, dno Třída Míru), který se roku 1932 oženil v Nizze s Angličankou Idou Emilií Harrisonovou. Pelikánovi měli vilu ve Vilové čtvrti v Pardubicích v t. zv. anglickém bloku (dn. Wintrova ul. I.) nedaleko architekta Medka. Přítomný motocyklový závodník František Hladěna 69) omlouval nepřítomnost V. Vážného. Podobné zábavy a vepřové hody se staly nejen místem schůzek pardubické smetánky, ale i vhodnou záminkou pro schůze NOF. Podobné vepřové hody se konaly v Počápelských chalupách v hostinci L. Hubeného (čp. 19). Pozván na ně byl i okresní hejtman dr. J. Vítek. 70) Na těch se však podle hlášení velitele četnické stanice v Sezemicích Charbuského žádní známí stoupenci fašismu neobjevili, byla to jen "příležitost k dobro- družství pro některé dámy z Pardubic." 71)


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem