Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Úprava části dřevěné konstrukce domu č. 13, Popkovice

obrázek k článku 1. Historické zjištění a geografické zařazení V roce 1798 byl dokončen v Popkovicích. Pražská ulice č. 13 dům pro Matěje Kučeru. Tesařské práce prováděl mistr Václav Horák z Máteřova. Zachovala se lomenice z čelního štítu. kde je datum dokončení 28. června 1798. Lomenice zapůjčili Jiří a Jana Lýrovi pro Městský úřad Pardubice VI. Zásluhou starosty pana Milana Hromádky byla uvedená lomenice restaurována. Restaurátorské práce provedl Jan Chrbolka z Pardubic. Jan Chrbolka je vyučen uměleckým truhlářem s maturitou na čtyřleté Odborné škole .Pianau v Hradci Králové. V současné době studuje druhým rokem odbornou školu restaurátorskou v Písku.


2. Použité materiály

Lomenice byla vyrobena ze smrkového masivu. Pro stabilizaci plochy byly zezadu použity dva svlaky. Tyto svlaky byly přidělány k desce kovovými hřeby. Domnívám se. že byly přilepeny, ale vzhledem k poškození desky a svlaků to nemohu přesněji potvrdit. Přední plocha byly upravena polychromií, z níž se zachovaly pouze křídové zbytky ve střední části plochy.

3. Popis poškození před zahájením oprav

Lomenice byla sejmuta z domu majitele, který ji zezadu fixoval olšovým prknem a samořeznými vruty. Tento zákrok lomenici nepoškodil a pro přepravu byl účelný. Tato lomenice byla uložena jeden rok ve stodole, dřevo bylo vyschlé (až ztrouchnivělé). Deska se skládala ze 3 kusů fošen. K opravě jsem dostal pouze spodní dva. Z čelní části plochy byly do svlaků zadní strany natlučeny hřebíky s delším hrotem. které se ohýbaly. Hřebíky byly zrezlé (tzv. zarostlé do dřeva). Podle mého názoru nebyla zadní plocha povrchově upravena. Díky této skutečnosti došlo k výraznému poškození dřevokazným hmyzem, které se dostalo až k přední ploše desky (okem viditelné dírky o velikosti až 7 mm). Také klimatické podmínky (střídání ročních období) měly značný vliv na poškození lomenice. Podzim - zima - velká vlhkost jaro - léto - zpětné vysychání - vliv na vznik prasklin. Tyto praskliny se začínaly tvořit od krajů desky. Tato změna vedla k trouchnivění materiálu - kraje desky se silně drolily a štípaly. U některých vzrostlých vad dřeva došlo k úplnému vylomení části dřeva (svalovitý suk v levé horní části desky). Spodní hrana byla pravděpodobně stékáním vody nejvíce ztrouchnivělá. Písmo se nacházelo ve velmi špatném stavu, na některých místech vůbec nedochovalo.

4. Popis restaurátorské práce

Nejprve bylo odstraněno olšové prkno. Kvůli vysazování poškozených částí a budoucímu klížení bylo zapotřebí rozebrat desku na díly. Zarostlé hřebíky ve svlacích a desky musely být uvolněny a vytaženy, čímž došlo k rozpojení obou dílů lomenice. Dřevo svlaků bylo napadeno nejvíce dřevokazným hmyzem. proto nemohly být opět použity. Velmi však pomohly při vysazování drobných poškození v ploše a obvodu. Poté, co byly desky od sebe odděleny, došlo k čištění napadeného dřeva ze zadní strany ocelovým kartáčem. Dřevo bylo místy napadeno až do 3/4 tloušťky materiálu (2 cm). Po odstranění napadeného dřeva se přešlo ke stabilizaci materiálu - zpevnění bylo provedeno disperzním lepidlem (TITAN D3). Toto lepidlo bylo rozředěno vodou pro lepší absorpční schopnosti. Takto byly prove- deny dva nátěry (pouze na zadní straně lomenice). Poté byl do lepidla přimíchán smrkový brusný prach. Tato směs byla nanášena do prasklin, prohlubní v zadní straně lomenice. Tyto nánosy se vzájemně propojily a díky své tvrdosti po vy tvrzení zabránily dalšímu drolení dřeva v zadní straně lomenice. Po stabilizaci desky došlo k vysazování chybějících částí. Zde byl použit materiál ze svlaků. Vše bylo lepeno již zmíněným lepidlem (TITAN 03). Po doklížení chybějícího kusu ve střední části desky byly srovnány obě hrany. Oddělené desky se k sobě po tomto srovnání sklížily. Horní hrana lomenice měla vylomený horní pravý roh, který je doklížen již zmíněným starým svlakem. Po tomto doklížení se hrana opět srovnala. Chybějící část oblouku je dodělána z prkna, které je odříznuto ze smrkového trámu (stáří materiálu 150 - 200 let). Toto prkno se přiklížilo k již zmíněné srovnané horní části desky- Přední část desky byla očištěna jemným rýžovým kartáčem od prachových nečistot. Poté se deska čistila lihem od zbytků křídy a písma. Po tomto čištění bylo písmo velice jemně přebroušeno. Obrysy písmen převyšovaly nad okolní plochou, čímž došlo ke zviditelnění některých částí zašlých písmen. V přední části desky bylo vysazeno a vytmeleno asi 60 dírek po dřevokazném hmyzu a hřebících. Podle velikosti poškození bylo vysazování provedeno: u většího poškození - dřevem, u menšího poškození tmelem. Vyštípané kraje byly dosazová- ny dřevem a ze spodní strany zpevňovány tmelem. Na zadní stranu byly přiklíženy nové svlaky ze stejného materiálu jako doplněný oblouk. Zadní část lomenice byla na mnoha místech doplněna tmelem. Před povrchovou úpravou přední části plochy musely být nové části vysazeného materiálu domořeny. Deska byla celkově domořena vodovým mořidlem, aby byla dosažena stejná barva plochy. Přední část byla upravena šelakovou polytůrou (dva nátěry + rozleštění). Zadní část je natřena včelím voskem, který je při mořen do hnědé barvy. Tato povrchová úprava výborně odolává vlhkosti, plísním, houbám a hmyzu.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem