Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Osudový únor populárního historika Zdeňka Bičíka

obrázek k článku Populární pardubický historik, archivář a spisovatel Zdeněk Bičík se v únoru nejen narodil, ale také 8. února 1990 před patnácti lety zemřel. A tak si zaslouží naši vzpomínku.


Už od studentských dob byly pracovištěm Zdeňka Bičíka regály archivů a depozitáře muzeí. Jako regionální historik se zajímal doslova o všechno, jak svědčí i jedna z jeho nejznámějších knížek ..Pardubice od A do L. Nejvíce se ale věnoval sportu a pak letectví, od prvních pokusů aviatiků Kašpara a Čiháka až po americké bombardéry nad Pardubicemi za 2. světové války.

Pardubice mých klukovských let ...

Zdeněk Bičík sportoval už od raného mládí, například jen za AFK Pardubice sehrál v kopané více než stovku zápasů a tenis, s nímž začínal na slavné juniorkové antuce Pod zámkem, mu vydržel až do penze. To už byl známým trenérem děti a mnohý pardubický tenista mu dnes vděčí za správný postoj při úderu.

V posledním desetiletí svého života působil Zdeněk jako pilný člen redakční rady Zpráv Klubu přátel Pardubicka, Byl i autorem mnoha článků, nejen ve Zprávách, ale i v místním a celostátním tisku. Vždy udivoval svou fenomenální pamětí. Například ve svém úsměvném seriálu "Pardubice mých klukovských let" vzpomínal na obrázky kukátkové panorámy, vypočítával cirkusy, co kdy v Pardubicích stanovaly, sypal z rukávu historii slavných postav pardubického Zámečku, ale i jména starostů, učitelů i školníků, sportovců všeho druhu. Pamatoval si nejen celé sestavy fotbalových jedenáctek dávné minulosti, ale znal i barvu dresů, ba i jména těch, co v ochozech prodávali limonádu.

Historie spojeneckých náletů na město

Vyslovíme-Ii však jméno Zdeněk Bičík, většina z nás si vzpomene na historii náletů na Pardubice za 2. světové války. V tomto oboru patřil Zdeněk k nesporně uznávaným znalcům. Studium našich i zahraničních pramenů, jeho bohatá korespondence s anglickými letci, úzký styk s vojenskými muzei u nás a také v zahraničí, přinesly své ovoce ve formě přesných statistik. O každém náletu znal dobu a místo, čísla svazů, počty i typy strojů. dokonce někdy i jména členů jejich posádek a počty shozených bomb a výši způsobené škody. V tomto směru neměl u nás Zdeněk Bičík konkurenci.

Sport, letectví a nálety nebyly však ani zdaleka jedinou sférou Bičikova zájmu. Konečně řada regionálních historiků. právě tak jako českých a zahraničních autorů literatury faktu z jeho odkazu čerpá dodnes.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem