Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Květen 1945 v Pardubicích

obrázek k článku Je to již šedesát let, co starší generace prožila jeden z nejkrásnějších májů ve svém životě. Končila druhá světová válka a Československo bylo opět svobodné. Do svých domovů se vraceli vojáci z obou front vězni koncentračních táborů a jiných německých vězení, ale i pracovníci nuceně nasazení na území "Říše". K oslavám se přidala i sama příroda. Ještě 5. a 6. května (sobota a neděle) se na nás mračila a občas spustila i pěkný liják, ale v úterý 8. května jsme se probudili do nádherného dne s modrou oblohou a rozkvetlými stromy. Dle pamětníků ten den přiletěli i rorýsi, jako poslední z ptačí říše.



Ke vzpomínkám na toto krásné období mne inspiroval dopis kamaráda Z. Daška z Francie. Ten v Pardubicích prožil mládí i studentská léta (maturoval v r. 1951).

Ale nechme již mluvit jeho:

" Tenkrát před šedesáti lety vše začalo již v sobotu 5. května, kdy povstala Praha, rozhlas volalo pomoc, tak v Pardubicích zavlála po letech čs. vlajka na nSekuritasun a městský rozhlas hrál sokolské pochody. Lidé naivně nadšeni zaplnili ulice a nějak k poslednímu pochodovalo pár nadšenců - mezi nimi několik, co vytáhli uniformy z první republiky - po Zeleném (dnešní tř. Míru) směrem k Veselce. Před křižovatkou se Sladkovského ul. do nich vjelo osobní auto okupantů následované pancéřovým transportem z jezdeckých kasáren. Nastal zmatek a zarachotila střelba z automatických zbraní. Byli jsme tam pospolu - nedávno zesnulej Láďa Vomela, Kája Grégr a myslím i Doda Filip - celá parta. Jako ostatní hledali jsme se schovat v průjezdu mezi obchody Radio Koten a Kolaříkovým provaznictvím.

Pak i počasí v neděli se zešpatnilo a jako ostatní jsme mlčky s trikolórou v klopě se toulali městem a k večeru "na májovou" - spíše kvůli děvčatům. Ochladilo se nejen počasí, ale stoupla i revoluční nálada pro hlídkující Wehrmacht a nepotěšitelné zprávy pražského rozhlasu, o který se tvrdě bojovalo. Obrat nastal až po 8. květnu, kdy jsme se probudili do pěkného dne. Celá parta jsme byli u Vás na zahradě (za domem č. p. 450 vedle Pasáže), tak volala nějaká paní z okna (možná manželka mistra Sváti Havrlíka, akadem. malíře), že je konec války! Nato hned zbylí Němci vypnuli elektřinu a vyháněli občany z ulic. No, nespasilo je to a nad ránem se vzdali těm hasičům - co přes noc upravili svoje stejnokroje na vzhled řadového vojska. (Protože Němci se, nedej Pánu Bohu, nechtěli vzdát partyzánům blížícím se k městu od Holic!) No po "kapitulaci" zbylejch vojáků, kteří byli pečlivě střeženi na trávníku stadionu - jsme oslavovali vítězství s osvobozenejma příslušníkama Spojeneckých armád na Pernštýnským náměstí. Bylo tam plno Kanaďanů, Australanů i pár Britů, většinou sestřelení piloti. V příštích dnech se objevila i "Rudá armáda" - pár koňských potahů s unavenejma, ale usměvavejma tvářema Rusů a jejich "báryšňama". Udělali si tábořiště u Labe. Tam měli i improvizovanou saunu.

Přišly dennodenní starosti a jestli se pamatuji, tak jsme dobrovolně nastupovali do autobusů, co nás rozvážely po okolních vesnicích pomoci okopávat zanedbané jednocení řepy, než se zorganizovala znovu školní docházka. Poslední třídu měšťanky (hlavní školy protektorátu) jsme končili v budově obecné školy v Rosicích. Tam jsme šlapali Polabinami za pivovarem k převozu na Labi, kde sem tam plavaly mršiny, ale i mrtvé ryby, jak podnikaví Rusové rybařili s "panzerfaustama". Propouštěcí vysvědčení o splnění povinné školní docházky nám slavnostně předávali na odvšiveném trávníku stadionu. Myslím, že ani neexistuje nějaká fotka naší třídy - jestli se nemejlím, byl třídním učitelem p. Tomášek, co dojížděl do školy na bicyklu - ale to je historie, která nikoho nemusí zajímat".

Poděkujme Zdeňkovi D. za jeho vzpomínky, je vidět. že mu paměť ještě dobře slouží a že nám jako umělec ještě něco pěkného namaluje.

K jeho vzpomínání není téměř co dodat jen vím, že i naše klukovská parta (cca 14 letých) cítila ve vzduchu zvláštní posvátnou atmosféru. Víru nám přinášelo rádio pořadem "Volá Londýn" i časté návštěvy leteckých svazů.V té době se škola nekonala, ani kina Gloria, Imperiál a Viktoria nehrála. A tak jako správně zvědavá mládež jsme většinou špacírovali od Veselky na zámek a zpět se zastávkou na Zelené bráně. Po 8. květnu mělo již město nádhernou výzdobu z čs. vlajek (až na výjimky), ale z letiště se ještě ozývaly detonace, jak Němci likvidovali munici a ničili zařízení.

Také jsme rádi chodili na zámecké valy, odkud byl přehled po městě. Zajímavé bylo pozorovat sovětské "RATY". To byla velmi krátká letadla s obrovským motorem, takže se zdálo, že letí jen motor. Jak již píše Zdeněk D., příjezd osvoboditelů v nás vyvolal smíšené pocity, protože místo moderní válečné techniky do Pardubic jako první dorazily povozy s unavenými vojáky. Až později projelo městem pár tanků a nákladních aut. V té době jsem již fotografoval a tak uveřejňuji některé zajímavosti z těch dnů.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem