Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kapitoly z dějin českého fašismu v Pardubicích 26. část

obrázek k článku Vzhledem k tomu, že po židenickém puči hrozilo NOF rozpuštění, rozhodlo se její vedení o vytvoření aliance s dalšími pravicovými silami. 7. dubna 1934 tak vstoupila ve velké klubovně paláce Metro v Praze na politickou scénu nová organizace - Národní fronta, zahrnující 10 složek: NOF, Radikální národní demokracii, Národní stranu živnostnictva a obchodnictva, Národní tábor prof. Stanislava Nikolaua, Sdružení katolických zemědělců, Selský svaz, Sdružení majitelů domů, Svaz zemědělců a dělníků, Konzervativní stranu a Družinu dobrovolců zahraničního vojska gen. B. Konopáska. Prohlášení nazvané "Národní veřejností v ČSR" hovořilo o soustředění národní opozice v republice a končilo slovy: "Všichni proti marxismu a internacionalismu! Do práce za hospodářsky a politicky silný a mocný, národní a slovanský stát Československý!" 23) Prohlášení podepsali předseda NF prof. Dr. František Mareš, bývalý rektor KU v Praze a s ním m. j. dr. Karel Locher, J. Šeplavý, gen. R. Gajda, dr. Jiří Branžovský, dr. S. Nikolau, gen. B. Konopásek, dr. K. M. Brabec, šéf slovenské větve NOF, J. Ivák, škpt. A. Šulc, F. Zvoníček, V. Vážný, dr. F. Novotný, T. Kolář a dr. A. Dušek. Gen. Gajda sdělil všem příslušníkům NOF, že "NOF věrna svému programu a hlásaným zásadám, že jen v soustředění všech národních složek v jeden velký tábor leží budoucnost národa a jeho hospodářské obrody, rozhodla s spolutvořiti společnou Národní frontu." 24) Gajda se stal úřadujícím místopředsedou NF, dalšími 5 místopředsedy se stali dr. A. Dušek, statkář Ant. Chroustovský, prof. dr. S. Nikolau, ředitel Jos. Měšťan a obchodník F. Novák.

V zahraniční politice hovořily Hlavní politické směrnice NF o nejtěsnější jednotě slovanských národů, konečným cílem se měl stát Svaz slovanských států včetně osvobozeného národního Ruska. Byla připomenuta tzv. Pittsburská dohoda se Slováky, jíž však neměla být ohrožena integrita ČSR. Ve vnitřní politice směrnice hovořily o hájení stavovských zájmů korporacemi zastoupenými v parlamentu, o řešení nezaměstnanosti m. j. "vyloučením cizinců ze všech zaměstnání" a novou kolonizací pohraničí, o znárodnění průmyslu, obchodu a peněžnictví, o revizi pozemkové reformy, o odmítnutí politiky internacionalismu a pacifismu, duch doby obrozenecké a buditelství se měl vrátit do škol, jež měly převychovat národní charakter. 25)

V neděli 8. dubna 1934 se v Pardubicích konal sjezd východočeských pracovníků Vlajky z 12 míst východních Čech, za účasti moravských delegátů z Olomouce, Brna a Boskovic. Na sjezdu převládali studenti, jednání střídavě řídili dr. Lubomír Kukla a prof. Jan Vrzalík, známý obhájce RKZ. Byla dohodnuta spolupráce Vlajky s novou NF. Přítomni byli redaktoři 7 časopisů ochotných pracovat v intencích Vlajky. 26) 21. dubna byla ustavena v Prachovicích v Jiroutově hostinci nová jednota NOF. Za přítomnosti známých jmen - F. Formana z Pardubic a J. Kašpara z Kladiny - byl předsedou zvolen ruský legionář Adolf Císař (nar. 1891), jednatelem truhlář Rudolf Boček (nar. 1888) a pokladníkem chalupník Josef Ulrich. 27) Od NOF se však lidé v této době i distancovali. Byl mezi nimi např. farář v Kuněticích P. František Štefan (1891-1953), který na veřejné schůzi východočeského kněžstva v pardubickém Grandu 27. března 1934 učinil veřejné prohlášení, že uposlechl nařízení biskupské konsistoře v Hradci Králové a vzdal se politické činnosti v NOF. Upsal 1 000 Kč (tzv. půjčku práce) ve prospěch státu. Jeho rozhodnutí sdělil Okresnímu úřadu v Pardubicích biskupský vikář Msgre Josef Palouš ze Starých Ždánic. Podle okresního přednosty dr. J. Vítka Štefan od r. 1931 již činně ve fašistickém hnutí nevystupoval ani se nestýkal s jeho přilušníky. Při domovní prohlídce na kunětické faře 23. 2. 1933 byla však nalezena jeho členská legitimace NOF č. 72 079, dopis od krajské rady NOF v Hradci Králové z 18. 2. 1932, jedna fotografie Gajdy a 4 tiskopisy přihlášek s nálepkami NOF. Našla se i kopie řeči, jíž vítal farář gen. Gajdu v Rábech 30. 8. 1931: Jeho styk s gen. Gajdou byl však podle hejtmana Vítka "jen důsledkem a známostí z dřívějších let." 28) Faktem však zůstane, že synové R. Gajdy, 12 letý Vladislav a 11 letý Jiří 29) strávili léto roku 1932 právě v péči faráře Štefana (od 6. 7.) na jeho faře v Kuněticích . Děti nebyly přihlášeny k pobytu na obecním úřadě, proto

6. 8. 1932 bylo podáno na p. faráře udání Okresnímu úřadu pro přestupek ohlašovacích předpisů. 30) Nálezem Okresního úřadu v Pardubicíh ze

14. 9. 1932 byl farář odsouzen k pokutě 100 Kč či na 7 dní vězení. Farář se hájil tím, že nešlo o trvalý pobyt, chlapci nebyli v Praze odhlášeni. 31) Farář jezdil s chlapci na výlety (Krkonoše, Kutná Hora a Litomyšl), 31. 7. 1932 je otec - gen. Gajda odvezl k babičce na Moravu. Gajda a jeho čerkeská žena Kateřina navštívili Kunětice do roku 1934 celkem třikrát a vždy se zdrželi několik hodin. 32) Farář Štefan se odvolal proti rozhodnutí Okresního úřadu 22. září 1932. 33)


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem