Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Národní osvobození 13.7.1947

obrázek k článku Hned po příchodu Němců do republiky začalo se v Pardubicích pracovati ilegálně proti nim. Utvořily se dvě skupiny, jedna vojenská za vedení podpl. Tacla, druhá se soustředila v hotelu Veselka kolem hoteliéra Košťála a dr. Žváčka. První skupina byla brzy Němci zlikvidována, druhá v červnu 1942. Chybou obou skupin bylo, že se členové scházeli při víně, pilo se a neopatrně mluvilo, čímž se Němcům usnadnila práce. Ke konci června 1942 bylo přes čtyřicet lidí popraveno a mnozí odvezeni do koncentráku. Ze skupiny Košťálovy zůstal prof. Buchart, jemuž se nelíbily schůzky při víně, a když nemohl na účastníky domluvami působit, nezúčastnil se v poslední době schůzek. Brzy po zničení skupiny Košťálovy ustavila se na popud prof. Bucharta samostatná nová skupina, v níž byli z počátku jen 4 zasvěcenci, prof. Buchart, stavitel Vávra, prof. Jiránek a Dr. Blahout. Pracovalo se opatrně, bylo navázáno spojení se skupinou gen. Alexy v Praze, spojkou byl prof. Buchart. Dvakrát bylo spojení s Prahou přerušeno, když byla pražská spojka zatčena, bylo nutno přes Jičín hledati spojení nové.


Sbíraly se peníze na podporu rodin po zatčených nebo popravených lidech, odvážel se do Prahy dynamit, tajně získaný ze Semtína, psaly se letáky, které byly rozmnožovány a posílány na vesnice. Jednou byly poslány i Němcům německy psané letáky, aby Němci v Pardubicích byli zlikvidováni.

Hlavní starostí bylo získávati důvěryhodné spolupracovníky a zachytiti spolehlivě důstojníky. I na poště jsme získali úředníka, jenž zachycoval dopisy psané gestapu. Bylo tak zneškodněno mnoho anonymních dopisů, které by našincům byly uškodily. I na venkově byli nalezeni nebojácní nadšenci, kteří měli zpracovávati půdu pro převrat. Nejprve to byla Přelouč, kde inž. Potůček si vzal na starost okolní obce, do východní části okresu se spojení nenašlo. Z důstojníků byl zapojen podplukovník Maršák, jenž byl ve spojení přes Hradec Králové s gen. Bláhou. Ten byl ke konci r. 1944 neopatrností důstojníka z Hradce zatčen a gestapáky utlučen.

Byl to muž statečný, nikoho neprozradil. Po něm převzal vojenské vedení pluk. Vondra a Klicpera. Skupina rostla, až měla 12 členů, železničář Zajíček se stal partyzánem ve skupině Kischově; od té doby byly pak výbušniny a šaty posílány na Chrudimsko.

Začátkem roku 1945 se již revoluční kvas šířil rychleji, objevilo se, že praporčík Krátký zakládá národní výbor, rozeslal letáky i podpl. Šihola a začala pracovati skupina Misařova. Všechny ony složky se sloučily se skupinou Blahoutovou za jeho vedení. Objevily se i skupiny studentů, které chtěly zbraně a těch bylo málo. Ve svorné jednotě se připravilo vše, co by bylo třeba pro převrat, byli určeni lidé pro místní a okresní národní výbor, hlavně odborníci, vojáci měli rozdělen svůj úkol. Tím, že vše bylo pečlivě připraveno, se stalo, že převrat v Pardubicích přešel klidně, bylo zabráněno i tomu, aby Němci žádný objekt nezničili.

Národní výbory převzaly vedení obce a okresu dne 8. května 1945.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem