Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Tragédie v rodině syna čestného občana Pardubic Františka Karla Sosůlka

obrázek k článku Na rok 2000 připadlo 60. výročí úmrtí Františka Karla Rosůlka (20.1.1859 - 28.12.1940), čestného občana rodných Pardubic. Této pocty se mu dostalo za jeho celoživotní dílo - za dlouholetou úspěšnou pedagogickou činnost v řadě škol našeho okresu a v samotných Pardubicích a za s ní nerozlučně spojenou neúnavnou činnost kulturního a osvětového pracovníka. zejména však za jeho monumentální dílo o našem regionu, monografii "Par- dubicko-Holicko-Přeloučsko", která vycházela v sešitovém vydání od počátku století do roku 1926 a kterou Rosůlek redigoval a v níž byl autorem převážné části statí. Tedy za dílo, které je pro osvětové a kulturní pracovníky dodnes zdrojem nepostradatelných obsáhlých informací o regionu, a také pocty za šedesát roků, plných práce slovem i perem na poli školském. národně vzdělávacím, hospodářském, 1iterárním, muzeálním. sběratelském a vlastivědném.
Jak už to v životě lidí bývá, střídají se v něm dny radostné a šťastné se dny šedivými. chmurnými a často i bolestnými. Františka Karla Rosůlka hluboce zasáhla počátkem září 1935 tragická událost, která postihla v Praze rodinu jeho syna Jana. účetního pojišťovny Patria. Syn Jan, jeho žena a osmiletý vnuk byli nalezeni v jejich bytě mrtví, otráveni svítiplynem. Zprávu o smrti celé rodiny přinesly tehdy všechny noviny, některé i se spekulacemi. že při události nešlo o nešťastnou náhodu, ale o promyšlenou vraždu a některé dokonce za jejího pachatele označovaly Jana Rosůlka. Případ vzhledem k tomu, že se stal v uzamčeném bytě a beze svědků. nebyl nikdy vysvětlen.


Částečně mohl událost osvětlit dopis. který dva roky předtím poslal Rosůlkovi syn Jan a který Rosůlek v době tragédie ještě měl. Tehdy došlo, jak mu syn psal, v jeho rodině k pokusu o sebevraždu svítiplynem. Jeho žena odešla v noci z ložnice do kuchyně a pustila si plyn. Byla by se otrávila, kdyby muž plyn neucítil a ženu nezachránil. Nyní žena pokus zřejmě opakovala. Rosůlek pravděpodobně i tentokrát přišel na ženin sebevražedný úmysl a asi se snažil otevřít dveře na balkón (byl nalezen v jejich blízkosti ), ale zákeřný plyn jej přemohl dřív, než tak mohl ůčinit. Tak byla tragédie dovršena a celá rodina nalezla v unikajícím svítiplynu svou smrt.

Tragická událost, která se před šedesáti šesti lety odehrála v Praze, se zásluhou tisku dostala i do Pardubic, kde neunikla přetřesu pardubických kavárenských vševědů. Starého pána se ztráta syna a celé jeho rodiny pochopitelně silně dotkla, ale jak již bylo jeho zvykem. překonal ji ještě intenzívnější vlastivědnou prací.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem