Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Jaroslav Durych a Pardubice

obrázek k článku Jaroslav Durych (1886 - 1962) byl znamenitý slovesný umělec a vyhraněný publicista, který se po celý život hlásil ke katolickému křesťanskému názoru. Z tohoto úvodního stručného konstatování vyplývá charakteristické životní a literární osudy tohoto velikána české literatury 20. století. V několika posledních letech je možné pozorovat doslova vydavatelské žně díla J. Durycha, ať už díla známého. či z různých důvodů neznámého. Smyslem tohoto příspěvku je upozornit čtenáře na nově vydané knihy J. Durycha, zvláště pak na autorův vztah k Pardubicím.



Zprávy Klubu přátel Pardubicka věnovaly pozornost J. Durychovi v souvislosti s Pardubicemi již dvakrát. 11 Tyto články v minulých ročnících vycházely především z faktu, že na pardubickém městském hřbitově se nalézá hrob Václava Durycha, otce Jar. Durycha. a že někteří příbuzní J. Durycha, zvláště nevlastní bratr Bohuslav Durych, měli k Pardubicím bližší vztah.

Zastavme se u některých knih J. Durycha, vydaných v posledních letech. v nichž najdeme zmínky a připomínky Pardubic.

Je zajímavé, že si Durych vzpomněl na Pardubice v čase, kdy si studijně prohlížel německá města hledaje podklady pro svůj významný historický román Bloudění. V cestopise Plížení Německem nejdeme u kapitolky V Lipště (rozuměj v Lipsku) tuto zajímavou reminiscenci: "Na malém nádraží, téměř vesnickém, přesvědčil jsem se, že vlak jede až za dvě hodiny, proto jsem se vrátil do Lipska. Cestou jsem viděl jakýsi kanál v hlubokém příkopě pokrytý zelenými řasami jako velké slepé rameno Labe kolem Zelené věže a děkanského chrámu v Pardubicích."

Zvláště významnou zmínkou o Pardubicích najdeme v půvabně napsané rodové kronice J. Durycha, vydané z pozůstalosti pod názvem Kouzelný kočár. Tento rodopis psal Durych v padesátých letech bez jakýchkoliv nadějí na publikaci. psal ho však s obzvláštním potěšením a láskou, protože v něm vzpomíná na své předky a píše o svém dětství, které mělo jeden bolestný průsečík právě v Pardubicích. Na s. 312 autor uvádí: "Koncem prázdnin r. 1898 přišel ten, kdo píše, na několik dní do Pardubic. To už se nebydlilo v ulici Sladkovského, nýbrž za rohem v bytě v ulici Smilově. Byt byl spojen s potravinářským krámem, ale bylo to místo takové, ze kterého by asi musel utéci i obchodník mnohem zkušenější než nevlastní matka. Jeden pokoj byl pronajat podnájemníkovi, který pomáhal platit činži. Zvláštní byly city hochovy. když tam poprvé vstoupil. Byl by plakal a byl by se modlil. Třebas otec v tom bytě nebydlil, všecko ho tam připomínalo. Jeho knihy, jeho podobizna, hlavně pak bedna nátisků ilustrací k jeho Krkonošům, jejichž druhé vydání vyšlo až po jeho smrti. A třebas tam bydlili živí lidé, kteří mluvili a mluvili. zdálo se, že tam vládne potřebné ticho. A pak byl hoch na hřbitově. Ať lze o tom. jak si otec zařídil svůj život i život své rodiny soudit různě. přece je nutno vyznat že si zasloužil a vždycky a vždycky bude zasluhovat velkou lásku. Nejvíce za to, že si vyvolil tu. která se stala hochovou matkou. A pak za to, že trpěl až do smrti nouzi a pak. aby nepřekážel dobrotě Boží, která je větší než lidská. odešel těžce, ale včas." Pardubice jako literární aluze se objevily v díle, na kterém si Durych nejvíce zakládal a psal ho v letech padesátých jako svůj odkaz národu. Jde o románovou tetralogii Služebníci neužiteční. Hned v I. Díle Země v 1. Kapitole s názvem Děťátko najdeme citaci Pardubic a uvedení figury. která je jakýmsi epizodním předobrazem hlavního hrdiny Karla Spinoly. jezuitské- ho misionáře česko-italského původu ze 17. století. jehož osudy až k mučednické smrti v japonském městě Nagasaki jsou dějovou nití celého díla. Onen předobraz hlavního hrdiny pater Vojtěch Boušek z 16. století. pocházející z Pardubic, byl rovněž jezuitou, který po řádových slibech působil tam. kam mu bylo určeno. Nepodařilo se dosud zjistit zda jde o literární fikci. skutečnou postavu, či záměrně zvolený pseudonym skutečné osoby. Malému Spinolovi vyprávěl kněz P. Montagnini o jezuitovi, který byl osloven Děťátkem: "Bylo to, počal vypravovati, v roce blažené smrti otce Ignáce, když se v Pardubicích zdvihlo srdce v mladém studentu, takže pro víru katolickou chtěl pohrdnouti i svou vlastí. I vydal se do Ingolštatu a na rozloučenou se zastavil zde... Jmenoval se Vojtěch Boušek...

Málo tu platí, pravil, pouhý úmysl lidský, jak ukázal právě příklad Vojtěcha Bouška. I ten musel odejíti odtud na příkaz představených a zemříti v zemi cizí."V nedávno vydané knize fejetonů je v jednom otištěném rukopise z pozůstalosti rovněž zmínka o Pardubicích. svědčící o dětských raných zážitcích v tomto městě velmi silně. Souvislejší vzpomínku na Durychovu pardubickou životní epizodu najdeme také v memoárové knize. shrnující tři rozsahem kratší vzpomínkové texty. Takto zde píše o své návštěvě míst kde předčasně zemřel autorův otec. Porovnejme toto místo s pasáží v Kouzelném kočáru. "Kluk se ocitl v Pardubicích v ulici Sladkovského, ve které byly tenkrát ještě různé nezastavěné mezery a na některých místech se stavělo. Zastavil se před domem, ve kterém byl krám. do něhož se vstupovalo po několika schodech. Tam to bylo. A tam to také nebylo. Neboť otec zemřel v prvním poschodí sousedního domu. a tady to byl byt nový. do kterého se pozůstalí přestěhovali až po jeho smrti. ...

Ale bylo to zde opravdu, nebyl to žádný klam. Kluk poznával nábytek, skleník z matčiny výbavy, nástěnný kříž, otcovy knihy a podobizny. Pak tam byly nějaké bedny s vyřazenými archy a svazky otcových rukopisů. Můj Bože, byla to pravda! Tak se kluk vrátil po pěti letech k otci. Otec tedy v tomto bytě nikdy nebyl; žil a zemřel v domě sousedním, ale v tom pokoji přízemního bytu byla všecka tragika toho divného osudu tak nastěhovaná a zdomácnělí, že pro kluka jako by býval otec umřel až v tomto pokoji.



O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem