Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

ŽILI MEZI NÁMI Zemřel sbormistr a dirigent Vlastislav Novák

obrázek k článku Smutná zpráva o odchodu další významné a legendární osobnosti našeho regionu přišla počátkem minulého týdne. Ve věku 87 let zemřel v pondělí 16.dubna doc. Ing. Vlastislav Novák. Skonal člověk, jehož život byl dlouhé desítky let neoddělitelně spojen s hudbou a především se sborovým zpěvem, s obětavou organizátorskou a popularizační činností v této oblasti i v dalších oborech kultury. Ve Vlastislavu Novákovi ztrácí svého učitele, mentora a rádce dlouhá řada jeho kolegů a zejména žáků, kterým se obětavě věnoval a které vychoval.

Vlastislav Novák se narodil v roce 1931 v Říčkách u Ústí nad Orlicí. Již na obecné i střední škole se v „Ouští“ věnoval zpívání ve sboru a nejinak tomu bylo po jeho příchodu na tehdejší pardubickou Vysokou školu chemicko-technologickou, kterou následně vystudoval. Právě Vysokoškolský umělecký soubor bude navždy spojen s jeho jménem, vždyť v něm působil plných 44 let! Ještě déle tomu bylo v případě Pardubického dětského sboru luventus cantans, jím založeného v roce 1960. Dětem se několik let věnoval           i v pěveckém sboru Korálek při ZUŠ Přelouč.

Studium skladby a dirigování orchestru a sboru inženýr Novák absolvoval soukromě u profesorů pražské AMU i brněnské JAMU. V letech 1978-2018 pedagogicky působil jako profesor dirigování na Konzervatoři Pardubice, v roce 1992 byl jmenován na královéhradecké Pedagogické fakultě docentem pro obor sbormistrovství a hudební výchova. Předlouhá je řada ocenění, jichž se mu dostalo doma                      i v zahraničí, jeho zásluhy ocenily univerzity v Berlíně, Varšavě, Valencii a v Moskvě, na univerzitě švédském Göteborgu byl poctěn udělením čestného doktorátu.

Vlastislav Novák stál při založení mezinárodního sborového festivalu IFAS Pardubice a řady dalších soutěží a festivalů, byl vyhledávaným a uznávaným lektorem mezinárodních seminářů a členem porot významných akcí. Před rokem 1989 obdržel čestný titul zasloužilý umělec.

Poslední rozloučení s dobrým člověkem, jenž nikdy nezapomínal na svůj rodný kraj či na Pardubice jako na město pyšnící se bohatým kulturním životem a který vždy vštěpoval svým četným žákům lásku k českému národu a k české zemi, se uskutečnil v pardubickém kostele sv. Bartoloměje ve středu 25.dubna ve 12 hodin.

                                                                                                          Čest jeho památce!


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem