Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

PREZIDENT MASARYK V PARDUBICÍCH (Třetí a čtvrtá návštěva)

obrázek k článku V minulém čísle Zpráv byla věnována pozornost pardubickým návštěvám prezidenta Masaryka ve dvacátých letech. Také v následující dekádě se Tomáš Garrigue Masaryk objevil v Pardubicích dvakrát. Tentokráte v letech 1930 a 1931. V prvním případě se o oficiální návštěvu nejednalo, vždyť Masaryk byl pozván na svatbu dcery Františka Udržala, a nechtěl být v Pardubicích poznán. V roce 1931 již byl jeho pobyt oficiální, protože se nesl v duchu slavnostního zahájení Celostátní výstavy tělesné výchovy a sportu.

Návštěva v roce 1930

Třetí návštěva prezidenta republiky se udála v druhé polovině července roku 1930. Tentokrát však prezident Masaryk nezavítal do východočeské metropole oficiálně, naopak doufal, že se mu podaří jeho krátký pobyt v Pardubicích utajit. Jeho cílem totiž byla Dolní Roveň, kam byl pozván jako čestný host a svědek na svatbu dcery Františka Udržala. Masaryk požadoval, aby se o jeho cestě do Pardubic nedozvěděla veřejnost. Tomu odpovídal také jeho příkaz, aby nebyla činěna žádná bezpečnostní opatření.

I přes Masarykovu žádost nemohly bezpečnostní složky riskovat prezidentovu bezpečnost, na druhou stranu z Prahy přišel do Pardubic příkaz, aby veškerá opatření byla činěna s maximální diskrétností, o čemž svědčí i slova ministerského rady Krejčího: „Pan president odjíždí dnes v 17 hodin z Prahy [...] do Pardubic. V Pardubicích bude přes noc, zítra dopoledne jede na svatbu slč. Udržalové do Dolní Rovně. [...] Žádná bezpečnostní opatření nesmí býti činěna, jízda je přísně inkognito, pan president by se zlobil, kdyby viděl četníka na silnici! Presidium dodává – tedy opatření se musejí provést, bez nich to není možné, avšak nikde nesmějí býti vidět.[1]

Policejní složky v Pardubicích se podle příkazu zařídily a provedly bezpečnostní přípravy, které na první pohled připomínaly spíše špionážní hru. Všichni zainteresovaní byli upozorněni, že návštěva je přísně důvěrná a že sám prezident nesmí poznat, že je pod dohledem. Pro ilustraci je možné uvést pokyny pro komisaře politické správy: „Dr. Kott má službu v okolí osoby pana presidenta. Dnes večer bude se nenápadně zdržovati v Hotelu Veselka, zítra ráno rovněž. Po odjezdu z Pardubic bude následovati ve větší vzdálenosti pana presidenta autem do Dolní Rovně. [...] Oděv občanský, hlášení žádné.[2]

Prezident dorazil do Pardubic se svým skromným doprovodem včetně dcery Alice nedlouho před osmou hodinou večerní a ubytoval se v hotelu Veselka. Zde ho očekával ministerský předseda Udržal se svými blízkými. Hoteliér Košťál pro prezidenta i jeho hosty připravil soukromou večeři, po které se Masaryk prošel centrem Pardubic.[3] Noc strávil v hotelu, aby se druhý den nedlouho před polednem odebral do Dolní Rovně, kde byl svědkem na již zmíněné svatbě.[4] Podle policejního hlášení se Masaryk se svatebčany rozloučil nedlouho po sedmnácté hodině, načež odjel trasou přes Holice a Hradec Králové zpět do Prahy.[5]

O návštěvě zpětně informoval i pardubický tisk. Vedle podrobné reportáže je uvedena i zajímavost z Masarykovy procházky centrem Pardubic. I když se po městě procházel bez doprovodu, byl dvakrát poznán. Poprvé mu na Palackého třídě zasalutovali tři vojáci a podruhé ho měla na náměstí Čs. legií poznat kolemjdoucí žena, která podle zprávy v novinách Masaryka oslovila. Jestli tomu tak skutečně bylo, se již pravděpodobně nedozvíme.[6]

 

Návštěva v roce 1931

Oproti předchozí návštěvě byl čtvrtý příjezd prezidenta republiky do Pardubic více oficiální. Masaryk totiž převzal patronát nad jednou z největších akcí v dějinách Pardubic – Celostátní výstavou tělesné výchovy a sportu. A právě na její slavnostní otevření směřovaly jeho kroky na konci května roku 1931.

Prezident se do Pardubic vydal 30. května a jeho trasa vedla tradičně přes Rohovládovu Bělou a Lázně Bohdaneč. Do samotných Pardubic dorazil v podvečerních hodinách a byl slavnostně uvítán na Pernštýnském náměstí. Vedle představitelů města včetně starosty Znojemského nechyběla ani slavnostní rota místní vojenské posádky, zástupci škol, legionářů či pardubické organizace Sokola. Následně se odebral v doprovodu ministerského předsedy Udržala do nově otevřeného hotelu Grand, kde se na jeho počest konala slavnostní večeře pro řadu pozvaných hostů.[7] Podobně jako při předchozích návštěvách se před místem, kde se oblíbená hlava státu nacházela, tísnil početný dav (dobový tisk hovoří o několika tisících), který byl prezidentem ve večerních hodinách pozdraven, za což byla Masarykovi přítomnými provolána sláva.

Hlavní bod prezidentova programu nadešel druhý den (31. května) dopoledne. Jak již bylo řečeno, Masaryk byl hlavním hostem při slavnostním otevření výstavy, čemuž odpovídala také příprava. Před branou výstavy byla připravena tribuna pro čestné hosty. Akt slavnostního otevření začal v deset hodin přednesením státní hymny a slavnostním projevem prezidenta. Jako obvykle věcná a příjemná slova profesora Masaryka si jistě zaslouží krátkou citaci: „Vážené a milé shromáždění! Přicházím k vám jako starý Sokol. […] Často se mne lidé táží, jak prý si udržuji zdraví? Velmi jednoduchá odpověď: Sokoluji, sportuji, nebojím se vzduchu, slunka, vody […]. Pochopil jsem, že člověk nežije kvůli legraci, ačkoliv může a má býti vesel   a přijímat svět a život v naději. […] Až si plně uvědomíme, že máme býti slušnými lidmi, všichni občané republiky, ať jsme kterékoliv národnosti, […] kterékoliv strany – pak bude lépe a překonáme i těžší a těžké doby.[8] Památnou chvíli svými projevy doplnili starosta města a ministr zdravotnictví Dr. Spina.

Po slavnostním úvodu Masaryk jako první prošel branou výstaviště a otevřel tak výstavní prostory pro návštěvníky. Jeho první kroky vedly do hlavního pavilonu Průmyslového muzea,[9] načež navštívil řadu dalších pavilonů a výstavních prostor. Jedním z nich byl i pavilon města Pardubic, kde prezidentovi východočeskou metropoli představil František K. Potěšil.

Po prohlídce výstaviště následovala krátká cesta přistavenými automobily přes historické centrum Pardubic zpět do hotelu Grand. Na třináctou hodinu zde byl pro pozvané hosty včetně výstavního výboru připraven oběd.[10] Také odpolední část prezidentova pobytu probíhala na výstavišti. Masaryk se společně se svým doprovodem odebral na sportovní stadion, kde shlédl bohatý kulturní program včetně cvičení žáků obecných a měšťanských škol.

Pardubice hlava státu opustila kolem 17. hodiny. Cesta do hlavního města probíhala po obvyklé trase přes Lázně Bohdaneč. Na hranicích okresu se s prezidentem rozloučil okresní hejtman a oficiálně tak zakončil Masarykovu poslední návštěvu Pardubic.



[1]  SOkA Pardubice, f. Okresní úřad Pardubice, kt. 22, i.č. 501, Telefonogram prezidia Zemského úřadu v Praze z 21. července 1930.

[2]  SOkA Pardubice, f. Okresní úřad Pardubice, kt. 22, i.č. 501, Bezpečnostní pokyny vrchního komisaře politické správy v Pardubicích z 21. července 1930.

[3]  SOkA Pardubice, f. Okresní úřad Pardubice, kt. 22, i.č. 501, Hlášení o cestě prezidenta do Pardubic z 21. července 1930.

[4]  Dcera ministerského předsedy Františka Udržala Marie se vdávala za Dr. Ing. Josefa Žďárského, který byl v té době docentem na vysokém učení technickém v Praze. President Masaryk návštěvou v Pardubicích a Dol. Rovni. Východočeský republikán, roč. XII/1930, č. 30 ze dne 25. července 1930. s. 1.

[5]  SOkA Pardubice, f. Okresní úřad Pardubice, kt. 22, i.č. 501, Telefonogram prezidia Zemského úřadu v Praze z 21. července 1930.

[6]  President Masaryk návštěvou v Pardubicích a Dol. Rovni. Východočeský republikán, roč. XII/1930, č. 30 ze dne 25. července 1930. s. 1.

[7]  V archivních fondech se dochoval seznam pozvaných hostů, který obsahuje více než osm desítek hostů. SOkA Pardubice, f. Okresní úřad Pardubice, kt. 24, i.č. 507, Seznam pozvaných hostů z 21. května 1931.

[8]  Otevření pardubské výstavy. Východočeský republikán, roč. XIII/1931, č. 23 ze dne 3. června 1931. s. 1

[9]  Dnes se zde nachází Střední průmyslová škola potravinářství a služeb. Pozn. autora.

[10]  Výstavní výbor tvořili například: E. Winternitz, Ing. Petráň, V. Znojemský. Celkem bylo ve výstavním výboru více než čtyřicet osob. SOkA Pardubice, f. Okresní úřad Pardubice, kt. 24, i.č. 507, Seznam pozvaných hostů z 21. května 1931.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem